Tom si Jerry cu Florin Piersic JR
Cand m-am laudat catorva amici ca merg sa vad spectacolul Tom si Jerry, mi-au zis ca am dat definitiv in mintea copiiilor. Nu mai am scapare, sunt o cauza pierduta. Degeaba le-am explicat ca nu va fi un spectacol pentru copii. Un amic mi-a zis chiar ca e cu atat mai grav, el cica nu s-ar duce din principiu la un spectacol cu titlul Tom si Jerry care NU e de fapt despre cele 2 simpatice personaje de desene animate.
Pe Florin Piersic JR nu il vazusem deloc pe scena de teatru. Il vazusem in 2 filme, in ambele fiind extrem de multumit de prestatia sa. Pe de-o parte, Killing Time, regizat chiar de el, in care se facuse referire la Tom si Jerry, si QED, unde Florin Piersic JR a jucat foarte bine. E drept, filmul, per ansamblu, mi s-a parut de-o anticomercialitate extrem de sfidatoare, dar trecem peste.
De atunci imi propusesem sa-l vad pe Florin Piersic JR si intr-un spectacol de teatru. Sa-l vad si ce poate pe scena.
Ce este, de fapt, Tom si Jerry? Pai, dupa ce l-am vazut, pot spune ca filmul Killing Time este doar o adaptare firava (si partial reusita) a acestei piese de teatru. Nu este de condamnat regizorul, filmul, chiar daca nu aduce, financiar, foarte multe venituri, aduce beneficii de imagine extrem de numeroase. Multi actori spun ca prefera sa joace, din cand in cand, si-n filme pentru ca da bine la CV.
Spectacolul este format din mai multe mici scenete, in care 2 asasini platiti, Tom si Jerry (chiar asa ii cheama, Florin Piersic JR jucand NATURAL rolul lui Tom), isi duc la indeplinirea cate o misiune. Tom este asasinul batran, cel trecut prin multe, plictisit, care nu doar ca trebuie sa-si duca treaba la bun sfarsit, dar trebuie sa-l si invete pe mai tanarul sau coleg.
Scenele sunt strans legate intre ele, tensiunea maxima atingandu-se in ultima dintre ele, care este de fapt continuarea primeia. Extrem de interesant modul in care aceasta scena a fost sparta, de fapt, in 2. Nu va dezvalui final, va las pe voi sa-l descoperiti.
Avand in vedere ca este vorba despre unul dintre spectacolele pe care voiam sa le vad de mult timp, trebuie sa trag niste concluzii personale. Asadar:
1. Observ ca este printre cele mai criticate spectacole ale lui Florin Piersic JR. Semnalez, in acest sens, 2 articole: yorick si Ileana Lucaciu. Andrei Craciun, in Ziarul Metropolis, a fost, se pare, mult mai bland. Daca e sa ma intrebati cu ce cronica rezonez cel mai bun, as indica-o pe ultima.
2. Pe mine, paradoxal, nu m-a dezamagit deloc spectacolul. Dimpotriva, vazandu-l imi dau seama ce supra-evaluat este filmul Killing Time. Daca stau sa ma gandesc bine, imi dau seama ca filmul pare o copie plapanda, un remake (ca tot sunt la moda) al acestui spectacol. Spectacolul este VIU, este dinamic, se joaca cu casa inchisa si se termina cu un lung sir de aplauze. Filmul are o dinamica extrem de scazuta, este precum TOM in spectacol.
Si tot ca sa-l confirm pe Andrei Craciun: personajul cheie este SEFUL SUPREM, un fel de Dumnezeu, care decide, de fapt, totul. Nu stim cum arata, nu este dat niciun detaliu despre el, stim doar dorintele sale. De parca stim cum arata Dumnezeu …
3. Tom si Jerry a atras aseara, cand l-am vazut eu la Metropolis (25 septembrie, sa stie in viitor, cand va fi citit acest articol), foarte multi spectatori tineri. Nu copii, probabil indicatorul SUB 16 i-a gonit in mod legal, insa tineri. 1-2 persoane in varsta, in rest tineri. Un spectacol facut, parca, pentru tineri. un spectacol totusi tanar, un spectacol CRIMINAL, in cel mai metaforic mod de a spune.
Trebuie sa vad si alte spectacole cu Florin Piersic JR, trebuie sa vad si cum joaca atunci cand NU regizeaza, trebuie sa-l mai urmaresc.
Tom si Jerry este, per total, un spectacol viu despre moarte. Este, per total, o gluma completa despre un subiect atat de serios: moartea. Gluma in sine, de a-l numi Tom si Jerry, este continuata cu felurite glume, majoritatea macabre. V-ati gandit vreodata ca un om, inainte sa moara, este pus sa spuna bancuri? Bancurile nu-i influenteaza in niciun fel destinul, au doar rolul de a trece timpul. O gluma spusa, insa, extrem de bine. O gluma de spectacol, in cel mai bun mod cu putinta. Recomand spectacolul (ce se joaca la Teatrul Metropolis) Tom si Jerry, pe care s-ar putea sa-l aprecieze mult mai mult cinefilii fani Tarantino. Salutari CRIMINALE (cum altfel?) tuturor! 🙂