Tobelia

Tobelia

 

Despre traditiile care se pastreaza in balcani mai mult decat in alte zone stiam vag. Nu stiam de denumirea Tobelia, insa stiam ca in unele familii din Albania (si se pare si din Muntenegru) o femeie devine barbatul familiei in cazul in care nu mai exista alti barbati in aceasta familie.

Societatea patriarhala, cu tot ce decurge din ea, a fost subiectul multor filme. Spectacole de teatru inca nu vazusem, asta pentru ca spectacolele europene (balcanice) ajung rar in tara noastra. Festivalurile de film sunt mai multe, cele de teatru, cu participare internationala, sunt mai putine.

Tobelia Poster

De la inceput imi atrasese atentia Tobelia. Subiectul era unul extrem de interesant, iar profesia mea de baza, de sociolog, ma indrepta clar spre acest spectacol. Din pacate, numele actorilor, al scenaristului ori al regizorului nu-mi zicea nimic, desi Lubomir Jurkovitch este unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi din Muntenegru.

Vedem un trio feminin extrem de interesant: mama, fiica si cumnata. Cele 3 convietuiesc sub acelasi acoperis dupa moartea singurului membru de sex masculin. Solutia este Tobelia, fiica ramasa in viata urmand a indeplini rolul fratelui decedat.

Nu stiu cat de mult puteti empatiza cu personajele, in fond traditionalistii pot fi usor catalogati drept inapoiati, insa mie mi-a placut extrem de mult. Iar tipa-mascula, Tobelia, era o tipa extrem de misto din toate punctele de vedere. Ca actrita si-a jucat impecabil rolul. Daca spectacolul acesta s-ar fi jucat in limba romana ori macar in engleza, m-as fi putut bucura mai mult de el. As fi putut fi atent mai mult la actori.

M-as bucura, sincer, sa se joace o adaptare a lui pe scenele bucurestene. Nu ma intrebati cui i s-ar potrivi rolul de Tobelia. Am cateva actrite-n minte, dar prefer sa nu zic. Cine stie, se interpreteaza ca le-as vedea foarte masculine 🙂

Cam atat despre Tobelia, spectacol vazut in cadrul Neta 2015. Salutari BALCANICE tuturor!

 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !