Toamna asta dau de veste ca port vesta!

Vesta de piele Emil Calinescu

Nu port vesta cum port palarii ori cum port camasi Hawaii, ultimele 2 facand parte din brandul meu personal, insa recunosc ca dintre accesoriile ignorate vestele imi fac cu ochiul cel mai mult. Si, din punctul meu de vedere, vestele se potrivesc cel mai bine primavara si toamna, caci vara e prea cald pentru ele, in timp ce iarna s-ar putea dovedi insuficiente. Iarna nu-i ca vara, deja stim asta, nu-i nici ca toamna, nici ca primavara, insa din multe puncte de vedere primavara e ca toamna si invers. Vestimentar vorbind, lasati latura poetica a celor 2 anotimpuri.

Acum sa vedem ce fel de veste gasim, intalnim si ce fel de veste prefer eu. Si mai ales DE CE. Asadar:

De ce imi place sa scriu Emil Calinescu

  1. Avem vestele de costum, cele pe care nu le-as purta nici daca ar fi -40 de grade afara. Sunt de departe cele mai inutile. Am impresia ca au fost inventate de croitori doar pentru ca le mai ramasese material si n-aveau ce sa faca cu el. Mai ciudati decat cei care le poarta pe sub sacou sunt cei care le poarta INCHEIATE dupa ce si-au dat sacoul jos. Eu sunt ciudat, dar nici chiar asa.
  2. Avem vestele elegante, clasice, in culori uni, de obicei inchise, de obicei cu anchior la gat. Ele nu sunt descheiate, cu nasturi sau fermoar. Sunt mai utile si mai purtabile decat cele anterioare, dar nici acestea nu ma incanta. Macar le inteleg utilitatea.
  3. Avem vestele sport si casual, din diverse materiale, care au si o utilitate practica. Despre acestea vorbesc in acest articol. Ele pot fi din diverse materiale: din ceva matlasat (din fas), din bumbac, din lana (cu ceva amestec), din blugi ori din piele.

Eu am o istorie aparte cu aceste veste, istorie pe care simt nevoia sa v-o relatez si voua. Prin liceu, cred ca eram clasa a X-a, mi-am luat 2 astfel de veste: una era din ceva bumbac, gri, si una era de blugi, albastra. Imi placeau la nebunie, mai ales datorita aspectului lor practic. Le-am purtat ceva timp, apoi una dintre ele mi-a ramas mica (cealalta era atat de larga incat mi-ar fi buna si acum).

Nu tuturor le placea, unii le considerau ciudate. Tin minte ca la un moment dat inclusiv profesorul de geografie mi-a ironizat vesta de blugi, spunand despre ea ca ar fi … de pescar! Ma rog, el era poreclit RECHINU‘, deci e destul de evident de ce se gandea la pescari. :))

Timpul a trecut, vestele le-am abandonat. Pana-ntr-o zi cand mi-am cumparat o alta vesta, de data aceasta de lana, tricotata, insa una cu nasturi. Nu mai era la fel de practica, nu avea buzunarele si buzunarasele pe care le aveam la cea de blugi, insa era practica in alt sens: o pot descheia cand e usor mai cald, o pot incheia daca se face frig. Fix din acest motiv eu apreciez mai mult inclusiv puloverele descheiate, indiferent ca au fermoar sau nasturi. Cu acea ocazie mi-am redescoperit pasiunea pentru veste. Pentru dat de veste, era sa zic.

Nu este ACEASTA vesta care mi-a readus apetitul pentru acest tip de imbracaminte; ea este, in ordine cronologica, A DOUA vesta pe care mi-am luat-o. Aici stau prost: am doar 2 veste de lana (ma rog, asta-i amestec) + cea de piele. Trebuie sa rectific 😀 (poza este facuta la Festivalul D-butan-T, in 2017; a iesit atat de bine pentru ca este un instantaneu surprins de FOTOGRAFUL OFICIAL al festivalului)

Acum vreo 2 ani, insa, mi s-a pus pata sa-mi iau … vesta de piele! Geaca de piele n-am avut toata copilaria, tot liceul, toata facultatea, insa cand am imbracat prima data o astfel de geaca mi-am dat seama … ce am ratat. Apoi am constientizat ca cel mai bine mi s-ar potrivi (si) o vesta de piele. Si, ca sa vedeti ca istoria se repeta si la nivel personal, nu doar la nivel planetar, iarasi mi-am luat o veste mai lunga si mai larga decat ar fi necesitat. Ma rog, chestia are un aspect mai practic decat credeti, caci am luat aceasta veste peste alte 3 articole vestimentare, avand, pe rand, un tricou, o camasa si un pulovar. Deasupra lor trona victorioasa vesta de piele.

Bineinteles ca oamenii n-o considera eleganta, bineinteles ca unii rad de aspectul pe care mi-l da: vanzator in Obor, geambas de masini, valutist, bisnitar. Doar ca, vedeti voi, eu functionez altfel: aceste glume imi dau curaj, ma fac sa-mi dau seama ca fac bine ce fac, ca sunt DIFERIT. Caci nu doar ca port cu mandrie aceasta vesta (de piele), dar o mai si asortez cu tot felul de tricouri si camasi dubioase. Niciodata n-am pus vesta NEAGRA de piele peste o camasa neagra. Nu ca as avea multe camasi negre: am una pe care am rezervat-o doar inmormantarilor, camasa primind ulterior o incarcatura atat de negativa incat pe bune ca n-as mai putea-o purta cu alte ocazii.

Revenind la veste, voi cauta cu atentie prin portofoliile brandurilor sportive, dorind sa vad care dintre ele produce si veste. O vesta Adidas nu v-ar suna bine?

Vesta adidas Answear
Vesta asta Adidas, gasita tot pe Answear.ro, cum vi se pare? Prea simpla pentru mine, stiu …

Acum, dupa ce v-am spus cat de importante-s vestele si ce binevenite sunt ele, trebuie sa va soptesc alte 6 articole indispensabile pentru toamna. Indispensabile PENTRU MINE, sa ne intelegem. Asadar, in ordine complet aleatoare:

Emil Calinescu Vesta de piele

Paltonul

 

Acum, pana sa va spun de ce vreau eu palton, de ce-mi place mie paltonul, trebuie sa va zic diferenta dintre palton si pardesiu. Unii considera ca diferenta ar fi strict de grosime, ca pardesiul ar fi un palton mai subtire (printre acestia exista oameni scrupulosi, care-ti explica exact: paltonul este un pardesiu cu captusala); altii considera ca diferenta este data de lungime, paltonul fiind acela lung, pana aproape de genunchi, pardesiul fiind mult mai scurt.

Nu intru in alte detalii, legate de material de pilda, spun doar ca eu iau de buna a doua diferenta dintre cele 2. Ma rog, in vocabularul meu nu exista cuvantul PARDESIU, cuvant care-mi suna foarte vintage, este un cuvant binecunoscut generatiei parintilor si bunicilor, drept urmare, pentru generatia mea Paltonul este o geaca lunga pana la genunchi.

Drept urmare, il apreciez pentru lungimea sa si pentru faptul ca pe sub el pot ingramadi foarte multe haine, inclusiv una bucata vesta de piele foarte lunga. Gata, v-am dezvaluit secretul. :))

Palton Answear
Uitati, am gasit pe site-ul Answear un palton care-mi place: deschis la culoare (desi majoritatea-s inchise), o idee vesel, insa in continuare elegant. Daca au masura mea cred ca-mi si comand.

Palaria de toamna

 

De vreo 3 ani imi tot umplu casa cu palarii. Palariile se impart, dupa cum stiti, in 2 mari categorii: cele de paie, de vara, si cele de primavara-toamna-iarna, de lana, par de iepure, fetru ori piele. Daca ma intrebati pe mine, unul dintre motivele pentru care abia astept sa vina toamna este sa pot din nou purta palariile de toamna. Ma rog, sunt atat de dubios incat fix din acelasi motiv abia astept sa vina vremea calda, ca mi se pare ca palariile de vara au stat degeaba prea mult timp. Ideea e simpla: nu pot merge cu capul descoperit (expresia Cu capul gol e stupida: in cazul meu, fiind vorba de un cap blond, este tot timpul APROAPE gol) niciodata. In 99% dintre cazuri el este acoperit de palarie. Restul de 1% dintre cazuri sunt cele in care e ger atat de puternic incat trebuie sa port o caciula d-aia de iarna.

Emil Calinescu palarie
Una dintre cele mai misto palarii de primavara-toamna-iarna este una … primita cadou. Cica englezeasca. Poza este facuta pe vremuri, inaintea erei noastre (a pandemiei), cand te puteai duce intr-un local unde lautarul iti canta pe genunchi (ianuarie 2020 este luna, daca sunteti cu adevarat curiosi)

Sacourile casual

 

Sa ne intelegem: costum port rar, nu d-alta, dar nu ma duc la evenimente care sa necesite asta, insa sacou port des. Uneori rad prietenii de mine cand iau sacoul la iesirea la bere cu prietenii. Asta pentru ca pur si simplu eu ma imbrac asa cum simt, nu asa cum imi cer altii, iar sacoul nu mai este de mult timp o definitie a elegantei. Sacoul casual este, pentru mine, o geaca pe care o port sa-mi tina de cald. Da, e o geaca mai estetica, daca-mi permiteti exprimarea, dar ca utilitate tot geaca e. Stiu, sunt ciudat. 🙂

Poza este facuta acum cateva zile in Timisoara: iesisem sa ma vad cu o amica la masa de pranz (unde, logic, am baut si bere). Mi-am luat sacoul, mi-am luat palaria si am iesit. Pentru mine este o vestimentatie casual, de terasa.

Blugii 

 

Va ziceam mai sus ca nu port costum. Eh, aici aflati de ce: pentru ca nu-mi plac pantalonii de costum. Port blugi aproape tot timpul, singurul anotimp in care renunt la ei fiind cel calduros, cand ii inlocuiesc cu pantaloni mai subtiri, mai potriviti temperaturilor. Eu zic anotimpul calduros la modul general, acum, de pilda, este inceput de octombrie, insa vremea este in continuare calda. Daca ies la pranz si stiu ca ma intorc pana-n seara, ma imbrac ca vara si nu ca toamna. E atat de simplu.

Emil Calinescu sacou blugi
Vedeti ce bine merg blugii la sacou (si, mai ales, sacoul la blugi, daca intelegeti ideea).

Legat de blugi, v-am zis-o si-n trecut, v-o zic si acum: pentru mine blugii sunt simbolul tineretii. Un domn de 70 de ani care se imbraca in blugi este un om care gandeste tinereste; in sens contrar, un tanar care la 30 de ani refuza blugii, preferand pantalonii de stofa, este un … imbatranit inainte de vreme. Da, e valabil doar la noi, in spatiul acesta cultural.

Emil Calinescu Pulover descheiat Blugi
Poza asta face trecerea la urmatoarea categorie. Dupa cum vedeti, am pe mine inclusiv una bucata pulover descheiat.

Pulovarul (descheiat sau nu)

 

Pe scurt de tot: nu-mi plac puloverele foarte groase. V-am mai zis ca mie-mi place sa ma imbrac in straturi, mai multe haine, subtiri toate. Drept urmare, puloverele trebuie sa fie si ele subtiri, sa se potriveasca in peisaj. Daca-i si colorat, sa iasa-n evidenta, cu atat mai bine.

Pulover Jack & Jones Answear
Am gasit acest Pulover Jack & Jones pe site-ul Answear si am concluzionat ca s-ar potrivi perfect in peisaj, adica in dulapul meu plin cu haine deloc plictisitoare 🙂

Camasa cu maneca lunga

 

E drept, eu deseori port camasi cu maneca lunga si vara, caci le mai suflec manecile (unele fiind prevazute cu nasture pentru o suflecare mai estetica), insa toamna inseamna la mine IN MOD OBLIGATORIU camasa cu maneca lunga. Tricouri polo cu maneca lunga (sau bluze) am vreo 3, insa le folosesc rar spre deloc. De fapt mint: ele sunt tricourile mele de calatorie, caci atunci cand am de parcurs un drum mai lung, cu trenul de obicei, pe ele le iau. Sunt mai comode la drum lung. Altfel, le cam evit. Camasa e sfanta la mine, cu tricoul aferent pe sub ea.

Tricou, camasa, sacou – Sfanta Treime a garderobei mele. O ALTA Sfanta Treime prezenta-n acest articol (pe cealalta o gasiti in ultimul paragraf)

Concluzia e simpla: am vrut sa dau de veste ca toamna asta port vesta, insa v-am dat de veste si ce alte piese vestimentare mai folosesc toamna. Si tot ca o veste pe care trebuie s-o imprastii (sharing is caring, deci), acest articol este prima proba din cadrul competitiei Super-Blog 2020. Daca vreti sa dati o mana de ajutor, suflecati-va manecile (de la camasa, de la tricoul polo cu maneca lunga ori … de la bluza de pijama) si apelati la sfanta treime blogosferica: like, share, comment. Daca aveti maneca scurta (cu sau fara vesta deasupra), puteti apela la Sfanta Treime si fara suflecarea manecii. Sa nu ziceti ca nu v-am spus.

One thought on “Toamna asta dau de veste ca port vesta!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !