Tinuta adecvata

Tinuta adecvata poate parea un titlu pompos. Nu am facut un studiu in acest sens ci doar imi voi exprima opinia mea cu privire la acest lucru. Si voi da 6 locuri unde voi analiza care este si care ar trebui sa fie tinuta adecvata. Asadar, aceste locuri sunt: la facultate, la servici, la terasa (carciuma, bomba, bodega, cum vreti sa-i spuneti), la film, la teatru si pe stadion. Daca mai aveti alte sugestii de locatii rog sa mi le semnalati.

1. La scoala/liceu/facultate lumea vine imbracata casual, blugii fiind la putere (atat la baieti, cat si la fete). Foarte rar fetele vin in fusta iar baietii in pantaloni de stofa. Ceva haine office vedem pe la examene, mai ales daca acele examene sunt orale. La fel stau lucrurile in cazul licentei sau dizertatiei, la sustinerea orala. E de bine daca esti si tu nitel mai elegant.
De la cei nitel mai in varsta am aflat ca pe vremuri era un fel de parada a modei la facultate. La scoala si la liceu erai obligat de regulament sa porti uniforma, asa ca facultatea era locul unde scapasei de reguli si regulamente. Si, inca un adevar: in acea vreme (inainte de 89 adica) nu aveai pe ce sa-ti cheltui banii. Smartphone, laptop, tableta… Ii aruncai pe toti pe toale.

2. La servici lucrurile difera de la caz la caz:
– Sunt locuri de munca unde lumea vine imbracata cum doreste. Chiar am fost la o conferinta (BizzCamp parca) unde un tip chiar preciza: la compania mea nu exista o uniforma, se vine in blugi, in pantaloni scurti etc.
– Un amic lucreaza intr-o banca si-mi zicea e obligat sa poarte cravata si maneca lunga. Daca are camasa cu maneca scurta este obligat sa aiba sacou pe deasupra. E adevarat, el lucreaza intr-o incapere cu aer conditionat, insa pana acolo nu zboara…
– Un alt amic a lucrat la un call-center (pe forex) si era obligat sa vina la costum cu cravata, desi nu interactiona fizic cu nimeni. Insa i s-a spus ca, citez: vorbesti altfel la telefon cand ai cravata.
– Un amic este gametester. Si vine la servici chiar si in pantaloni scurti. Probabil ar fi rusinos la jobul lui sa vina la costum

Legat de primele 2 puncte, profesorii sunt un caz special. Unii se imbraca la costum, la 4 ace, altii, mai tineri, prefera blugii si tricoul, ei putand fi usor confundati cu studentii. Nu exista insa in regulamente obligativitatea unei anumite tinute. Sincer, am apreciat mai mult profesorii in blugi. Si atitudinea lor era mai prietenoasa si mai apropiata de studenti.

3. La terasa lucrurile sunt clare: eleganta dauneaza. Sunt oamenii in varsta care vin la 4 ace, deci daca tu, ca tanar, te imbraci asa, esti instant catalogat drept mos. Ma rog, lucrurile se schimba daca te duci la o intalnire, caz in care eleganta nu va mai fi atat de daunatoare.

4. La film nu exista o tinuta adecvata, fiecare vine cum doreste. E adevarat, vedem si aici o impartire pe varste. Regula este insa ca nu este nicio regula.

5. La teatru regula elegantei a fost scoasa demult. E adevarat, intalnesti oameni care se uita urat la tine daca vii in traning. Totusi, am vazut si pantaloni scurti la teatru, deci se poate. Totusi, un lucru este demn de remarcat: aici nu e rusinos sa vii elegant.

6. Pe stadion trebuie sa vii imbracat cat mai sport. Aici chiar e rusinos sa vii la cravata. E adevarat, depinde si de unde vii, unii vin direct de la munca asa ca sunt scuzati.

Sa va zic acum despre mine si a mea tinuta adecvata. Pai, intai si intai tind sa am o tinuta unica peste tot pe unde merg. Eu am blugi si camasa (de multe ori cu tricou pe sub camasa) cam tot timpul. Momentele in care sunt MAI elegant de atat sunt rare: nunti, botezuri, cele 2 sustineri de licenta si dizertatia. Ca peste camasa iau un sacou este altceva, asta pot lua si la terasa, dar si la teatru. Sacoul nu este unul elegant, ci unul casual. Cum asortez culorile este ceva tipic mie (cat mai multe si cat mai aprinse, ca regula).

Pantalonii scurti nu-s printre preferatii mei. Desi nu mi-a zis nimeni nimic, la vizionarile de presa n-am mers niciodata in pantaloni scurti. Nu stiu de ce, dar n-am simtit nevoia.

Iar faptul ca eu vin alde hawaii in locuri unde altii vin eleganti tine strict de mine. Daca-mi place hawaii…

Cam atat despre tinuta adecvata. Daca aveti completari sunteti liberi sa le faceti publice. Salutari ADECVATE tuturor!

One thought on “Tinuta adecvata

  1. Pingback: Tinuta adecvataBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !