Timeline-ul e cum vrei tu sa fie

Timeline-ul e cum vrei tu sa fie

 

 

E Craciun, lumea e cu sarmaua-n gura si cu Home Alone pe ecran (ma rog, in secunda asta ruleaza Hobbitul pe ProTv, dar ma rog), iar mie-mi arde de facebook. Apai, va zic ca tocmai d-aia imi arde. Si pentru ca tot e sarbatoare, sa va zic ce am inceput eu sa fac de vreo 3 zile.

Asadar, in timp ce unii se lauda ca fac curatenie in lista lor de prieteni, eu fac curatenie in timeline. E un pic diferit, credeti-ma pe cuvant. Pe scurt, nu le dau UNFRIEND, ci UNFOLLOW. Diferentele sunt, dupa mine, fundamentale.

Unfollow

Intai si intai, cealalta persoana nu va fi informata de actiunea ta. E alegerea ta daca il urmaresti sau nu. Pur si simplu nu ii mai placi postarile, dar asta se poate intampla din N motive. Poate nu ti le mai arata facebook-ul, de exemplu. Deci nu e cu suparare, nu te vei certa cu el.

In plus, si aici va vorbesc din perspectiva unui blogger, s-ar putea sa iti convina ca lui ii apar actualizarile tale. El iti da tie like-uri cu gramada si-ti convine. Acu’, na’, daca el posteaza numai Otrava si Poptamas, nu e vina ta…

In al treilea rand, este vorba de insusi principiul de diversitate. Eu sunt prieten cu o tona de prieteni, multi extrem de diferiti fata de mine. Nu vreau sa rup legaturile cu ei, nu vreau sa nu mai fim prieteni, doar ca as vrea ca pe al meu timeline sa imi apara actualizarile prietenilor cu care am ceva in comun. Care posteaza chestii care ma intereseaza.

Fiecare share de la Poptamas, Teo Trandafir, Otrava sau Radu F, fiecare share al vreunui colind, fiecare tag pe globuri, brazi sau Mosi Craciuni iti aduc din partea mea, gratis si fara tragere la sorti, un unfollow. Nu trebuie sa ne certam pentru asta, insa nici nu-s obligat sa am timeline-ul plin de cacaturi. Paradoxul e ca si voi puteti face acelasi lucru.

Si e valabil si pentru like-uri: daca nu va place ce posteaza o pagina, nu conteaza care e ea, ori poate va e rusine ca ati dat, candva, like acelei pagini, sa stiti ca va puteti retrage oricand like-ul. E o chestie de asumare. E drept, acolo se vede, dar ce conteaza?

E o mica problema, totusi, la postarile sponsorizate. Chiar daca nu ai like, e posibil sa iti apara acea postare pentru ca a setat proprietarul ei sa apara celor care au dat like si prietenilor acestora. Iar prietenii tai, probabil, dau like la orice prostie. In cazul acesta trebuie sa selectezi HIDE ALL ADS FROM sau I DON’T WANT TO SEE THIS. Oricum, ca idee, poti scapa si de aceste postari.

PS: Am uitat sa zic al doilea motiv pentru care dau unfollow: stergerea comentariilor. Daca eu comentez la tine si tu-mi stergi aberatia, inseamna ca nu ai nevoie de aberatiile mele. Apai trebuie sa dau unfollow, sa nu ma mai tenteze vreodata sa iti comentez. Deja zisasi ca nu merit sa apar pe timeline-ul tau, deci, surpriza, nu voi mai aparea. Pana acum am dat vreo de 4 ori unfollow din acest motiv.

Acum, trebuie sa va repet ce zisai si-n titlu: Timeline-ul e cum vrei tu sa fie. E drept, isi spune si facebook-ul opinia, in proportie covarsitoare, dar nu te mai plange ca nu ai nimic de facut. Salutari BLOGOSFERICE tuturor si un craciun MINUNAT in continuare!

Hobbitul

Comments

comments

One thought on “Timeline-ul e cum vrei tu sa fie

  1. 1) Treaba aia de care zici tu se numeşte News Feed, nu Timeline.
    2) Dacă ai folosi cum trebuie Facebook-ul, mai e degrabă ai da „Hide all activity from Teo Trandafir” şi nu ai da 100 de Unfollow-uri celor care share-uiesc de la ea chestii. Poate cel care share-uiesc acum de la Teo Trandafir va spune „Emil Călinescu este nasol” şi nu te vor tăgui, iar tu nu vei vedea pentru că nu intri pe profilul lui şi poate nu ai nici prieteni comuni care să te anunţe. Sau poate faptul că a share-uit de la TT a fost doar un moment de rătăcire, iar în rest are postări OK pe care tu nu le vei mai vedea pentru că i-ai dat Unfollow.
    3) Pentru relevanţa News Feed-ului, foloseşte opţiunea „Make News Feed better” ca să diferenţiezi reclamele de postări normale şi să le alegi un scor relevant, după preferinţele tale, în funcţie de care îţi vor fi afişate.

    Sărbători fericite! 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !