#TIFF2014 Scurtmetraje

#TIFF2014 Scurtmetraje

Incep sa-mi placa scurtmetrajele. Pana acum le evitam, sunt motive intemeiate sa imi placa mai putin decat lungmetrajele. Insa am inceput sa le plac din ce in ce mai mult.

La #TIFF2014 am vazut fix 10 scurtmetraje. 8 au fost romanesti (despre unul dintre ele am scris deja), iar 2 au fost de groaza (unul spaniol, altul portughez, ambele mi-au displacut). Insa cele romanesti mi-au lasat o impresie buna. Chiar foarte buna.

Drept pentru care am inceput sa-mi dau seama ca de fapt le-am cam nedreptatit. Le-am ignorat. Sa fie, insa, din vina mea?

Mai vazusem, razlet, scurtmetraje, insa foarte rar. Festivalurile de scurtmetraje (tip Next) le evitam, iar la Cinepolitica ma enervasera vreo 2. Unii mi-au zis d-atunci: n-ai vazut ce scurtmetraje trebuie. Iti dau eu un scurtmetraj bun…

Inca un aspect: despre multi regizori aflam c-au facut scurtmetraje. Unele erau apreciate, avand chiar actori de top. Eu le ignoram.

De altfel, in 2013, despre 2 regizori aflasem ca ar fi la debutul lor IN LUNGMETRAJ. Cei 2 regizori erau Igor Cobileanski si Iulia Rugina. Ei erau debutanti si nu prea.

De altfel, inainte de vizionarea Love Building de anul trecut (era a II-a dupa mine, ca-l vazusem si la B-est) am decis sa vad un scurtmetraj d-al Iuliei: Captivi de Craciun. Se gaseste si pe youtube:

Sa zic ca mi-a placut enorm? Pai va zic. Atunci a fost prima oara cand am zis ca trebuie sa le mai dau o sansa.

Apoi au urmat mai multe discutii cu diversi amici. Am aflat cateva chestii interesante:
– Desi productia de filme de lungmetraj este slaba, scurtmetrajele merg bine. Sunt regizori care fac 1 lungmetraj la 2-3 ani, insa la scurtmetraje stau foarte bine.
– Unii zic ca din punct de vedere calitativ ar fi peste lungmetraje. Iar un exemplu in acest sens ar fi Corneliu Porumboiu: face lungmetraje abstracte, anticomerciale, insa scurtmetrajele lui sunt foarte bune.

– Unele scurtmetraje au fost continuate in lungmetraje. Pur si simplu s-a mers pe aceeasi idee si a fost extinsa. Un exemplu in acest sens este Colivia lui Adrian Sitaru, transformat in Domestic.

Alaturi de regizorul Adrian Sitaru

Ajungem din nou in prezent. 2014, mai-iunie. Merg la #TIFF2014. Un amic imi zicea sa ma uit si la scurtmetraje, sa nu fac discriminare. Accept provocarea, insa tintesc spre cele romanesti. Din curiozitate. Oricum is fan al filmelor romanesti, zic ca daca e sa incep sa ma uit la scurtmetraje, cu ele sa incep.

Si am descoperit filme foarte bune. Foarte-foarte bune! Uimitor de bune. Fac si un top 3:
Sa mori de dragoste ranita (deja va zisai c-am scris de el).
– Ela, Panda si Madam.
– Cai putere (pe care-l vazusem deja la Dakino, in Bucuresti).

<

p style=”text-align: justify;”>

Adrian Titieni e actorul principal din Cai putere

<

p style=”text-align: justify;”>

Din 8 scurtmetraje, doar unul singur pot spune ca nu mi-a placut. Nu ca as avea ceva cu el.

Acum, intrebarea care se pune: UNDE vedem scurtmetraje? S-a pus intrebarea asta la #TIFF2014, din public. Am facut si o propunere in acest sens, asa ca incep cu ea.

1. Asadar, eu am propus ca unul sau chiar 2 scurtmetraje sa ruleze INAINTEA unui lungmetraj. Avand in vedere ca Sa mori de dragoste ranita este o productie Actoriedefilm.ro, ar putea lejer sa ruleze inainte de Love Building 2. E aceeasi echipa, aceiasi actori, deci s-ar potrivi perfect. Sa nu zic ca nici subiectul nu e diferit.
Se pare ca ideea mea a fost buna, una dintre producatoare spunand ca ei se gandesc serios s-o implementeze. M-as bucura. Si m-as bucura sa nu fie singurii care fac asta.

O parte din echipa Love Building, la vizionarea de presa a filmului. Sper sa ne revedem cu bine si la Love Building 2

2. O alta varianta ar fi ca ele sa fie incluse pe DVD-urile lungmetrajelor. Fata de propunerea mea, are 2 dezavantaje:
– In primul caz putem vorbi si de o educare a publicului. La DVD poti da skip lejer, deci nu e sigur ca acele scurtmetraje ajung cu adevarat la public.
– Vanzarea de DVD-uri este la pamant in Romania.
E drept, metoda asta a fost aplicata deja de Cristi Puiu, pe DVD-ul filmului Marfa si Banii fiind inclus si scurtmetrajul Un kartus de kent. Fiind si acest scurtmetraj pe youtube, imi permit sa vi-l ofer aici:

3. Tot in cinema ar putea rula si grupari de scurtmetraje. Aici ar putea fi aplicate 2 variante:
– 5 scurtmetraje ale aceluiasi regizor. Am pomenit mai sus cateva nume de regizori, cu totii ar putea scoate o astfel de grupare: Scurtmetraje Cristi Puiu, scurtmetraje Corneliu Porumboiu, scurtmetraje Iulia Rugina, scurmetraje Igor Cobileanski.

Alaturi de regizorul Igor Cobileanski

4. O solutie ar fi festivalurile. Sa mergem la festivaluri special pentru scurtmetraje (apropo, la anul ma duc si la NEXT, e cert). Poate asa vor avea festivalurile mai multi spectatori.

5. Varianta virtuala nu este nici ea de neglijat. Foarte multe sunt pe youtube, iar unele sunt puse pe conturi oficiale (primul, Captivi de Craciun, este pus pe contul All About Romanian Cinema).

6. Ar putea fi difuzate la televizor mai mult. Si mai des. Am inteles ca pe HBO se mai dau uneori. Celelalte televiziuni ar putea prelua ideea, in frunte cu televiziunea publica.

7. Ar putea fi incurajata vizionarea de scurtmetraje online, fie si pe conturi platite. As baga scurtmetraje pe platforme tip voyo.ro ori seenow.ro, cele mai populare in acest moment. Sa fie incluse in acel abonament lunar.

Cinema Victoria din Cluj – ULTIMUL cinema clujean in care am vazut un film la #TIFF2014

Acest articol NU este (doar) pentru a ma lauda ca cineva ma asculta. Acest articol vrea sa atraga atentia asupra unui lucru. Da, ma bucur si ca sunt luat in seama, insa nu asta este cel mai important lucru acum. Multi s-ar bucura sa aiba ocazia sa vada scurtmetraje. Mi-ar placea, sincer, sa se intample asta. Salutari CINEFILE tuturor!

Precizare: #TIFF2014 Scurtmetraje este ULTIMUL articol scris DIN Cluj, pentru #TIFF2014. NU va fi ultimul articol despre #TIFF2014, zic doar ca voi parasi Clujul. Multumesc Vila Dana pentru gazduire. La anul, daca voi merge iarasi la TIFF, Vila Dana va fi PRIMA mea optiune. Despre ce am gasit in Vila Dana am scris, pe larg, AICI!

4 thoughts on “#TIFF2014 Scurtmetraje

  1. Scurtmetraje , ca atat e bugetul…
    cand o sa creasca bugetul poate iese si de seriale…

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !