#TIFF2014 Regret

#TIFF2014 Regret! (Olanda, 2013)

Cine este vinovat in cazul sinuciderii unui om? Prietenii? Familia? Problemele zilnice?

Dar in cazul sinuciderii unui adolescent? Sunt de vina colegii care-l batjocoresc? Ori poate profesorii care inchid ochii, zicand ca-s doar niste glume nevinovate? Ori ceilalti colegi care tac si se uita..  Ori poate prietenul care NU este langa el cand are nevoie… Sau poate colega care-i refuza avansurile, zicand ca vor ramane prieteni? Dar familia nu are nicio vina?

Prieten ori cunoscut care sa se fi sinucis nu am avut. Ma bucur enorm ca nu a fost cazul. Insa am amici care au intalnit astfel de situatii. Au ramas marcati. Chiar daca nu aveau, efectiv, nicio vina. Va dati seama cum este, insa, sa te crezi vinovat? Nu trebuie sa te creada altii vinovat, nu e vorba de anchete ale politiei si chestii de genul. Este vorba de cat de bine poti sa dormi noaptea. Daca mai poti sa dormi.

Ne-am gandit, vreodata, la ce simte colegul ala pe care-l batjocorim non-stop? Ati avut astfel de colegi? Fie unul gras, fie unul urat, fie unul anti-social. Fie unul care sa cumuleze toate aceste calitati. Eu tin minte ca am avut o colega in generala. Nu-i dau numele. Cu totii faceam misto de ea. Pana intr-o zi cand a venit tatal ei s-o ia de la scoala si a inceput sa urle. Eram si eu printre cei vizati. In alte situatii poate as fi fost cu gura, dar in acel moment nu am avut replica. Pur si simplu acea colega nu-mi facuse nimic. Doar pentru ca era urata faceam misto de ea. Iar urata era doar fizic, altfel era o persoana foarte de treaba.

Cu ea am avut, poate, noroc. Daca ar fi patit ceva eram cu totii vinovati: cei care faceam misto de ea ori cei care stateau si se hlizeau. Nu faceau ei misto, nu se expuneau (la o adica, ei n-ar fi patit nimic), dar nici nu luau masuri.

Filmul Regret este fix despre un astfel de caz. Nu spun mai multe, unii ar putea spune ca am facut deja un ditamai spoilerul. Posibil. Insa filmul acesta nu trebuie vazut pentru suspans. Este in categoria film educativ, are rolul de a ne deschide ochii.

Un astfel de film ar trebui discutat, pe larg, la facultatile de sociologie, psihologie ori pedagogie. Avem ce invata din el.

Si, culmea, filmul Regret a avut succes si din punct de vedere comercial. In Olanda a depasit toate asteptarile si are vanzari bune si in alte tari europene. In cinematografele patriei nu se stie daca va rula. Din pacate.

Articolul #TIFF2014 Regret a fost scris dintr-o camera a Vilei Dana. Despre aceasta pensiune am scris, pe larg, AICI!

Comments

comments

One thought on “#TIFF2014 Regret

  1. Pingback: #TIFF2014 RegretBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !