#TIFF2014 Copiii preotului

#TIFF2014 Copiii preotului

Se da urmatorul titlu: Copiii preotului. Se da un context in care nu aveai de ales foarte multe: ori te duceai la film, ori mergeai in camera (cealalta optiune picase). Nu citisem nimic despre film, stiam doar ca e co-productie Croatia-Serbia. Nu stiam niciun actor, nimic despre regizor.

Din punctul meu de vedere, filmul putea fi despre:
– Abuzurile preotilor asupra copiiilor;
– Un alt film despre razboiul etnic de acolo, unde un preot a salvat multi copii;
– Ori, cine stie, un film despre un preot vizionar care a indreptat spre credinta multi copii.

Nu ma incanta niciuna dintre variante. Teoretic, nu era un film pentru mine. Teoretic…

Mi-am amintit, insa, vorbele unui amic: du-te la filme necunoscute. Te vor surprinde.

Am mers, deci, la Copiii preotului. Ce am vazut? Pai cea mai buna comedie de la #TIFF2014. Am mai vazut comedii (Astazi inca una buna, Nunta in offside), insa precum aceasta NU!

Nu era nimic din ce ma gandeam. Este vorba doar de un preot care creste natalitatea din satul sau intepand prezervativele. Este adevarat, are si complici, ca singur nu poate pune in aplicare Cuvantul Domnului. Totul pornise, de fapt, de la spovedania unui vanzator de prezervative. Ideea preotului venise pentru a-i salva sufletul pacatosului. O idee DIVINA, ca sa zic asa. Ce iese descoperiti singuri.

#amin

Filmul mi-a amintit, in multe momente, de Pisica Alba, Pisica Neagra. Si ca umor, si ca atmosfera. Nu e muzica lui Bregovici, dar nu e chiar departe. Atmosfera e balcanica, tind sa cred ca filmul NU se putea desfasura in alta parte.

Copiii preotului este, per total, fix contrariul titlului: nu este deloc un film pentru oameni religiosi, ci as zice ca dimpotriva. Nu are pretentia ca s-ar baza pe fapte reale, desi tind sa cred ca unora le-a trecut prin cap traznaia asta. Este una dintre cele mai bune comedii si rog distribuitorii de filme sa-l aduca si altfel in Romania. Macar pe DVD, sa-l mai pot vedea iarasi. Salutari CINEFILE tuturor!

Articolul #TIFF2014 Copiii preotului a fost scris dintr-o camera a Vilei Dana. Despre aceasta pensiune am scris, pe larg, AICI!

 

Comments

comments

One thought on “#TIFF2014 Copiii preotului

  1. Pingback: #TIFF2014 Copiii preotuluiBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !