#TIFF2014 Byeon-ho-in – Avocatul

#TIFF2014 Byeon-ho-in – Avocatul

In continuare va voi vorbi despre un alt film coreean. Si ca sa va imaginati ce am ajuns, ieri, marti, am vazut doar 2 filme, ambele asiatice: unul coreean si unul japonez. Incep sa cred ca, pentru mine, zilele astea a fost tAff (Transilvania Asian Film Festival).

Asadar, filmul avocatul ne prezinta fata nevazuta a „democratiei” sud-coreene: copii acuzati ca ar fi comunisti, literatura subversiva (desi cartea era scrisa de un reputat profesor englez), torturi in inchisoare, avocat arestat pentru ca a aparut comunistii. Nu stiu istorie foarte multa si nu sunt cunoscator al acelei zone, dar ma bucur sa vad ca se fac filme SI din aceasta perspectiva. Parca prea multe filme despre nord-coreenii rai, care isi chinuie poporul. Parca prea neagra era Coreea Comunista si prea alba era cea de Sud, atat de prospera si de avansata.

Filmul Byeon-ho-in – Avocatul se adreseaza, de fapt, tocmai celor care considera ca democratia este raiul pe pamant. Si, probabil, l-as recomanda si celor care se plang ca nu e democratie la noi. Totusi, la noi NU sunt arestati oameni pentru ca isi fac un club de lectura.

Semnalez o mica problema: filmul se confunda cu Avocatul, filmul american lansat anul trecut. Nu mi-a placut deloc acel film, cel coreean este mult peste. Insa nu despre asta e vorba acum, ci despre posibila confuzie de nume.

Si inca ceva: desi atat eu, cat si alti cativa amici suntem nemultumiti ca nu se baga filme coreene in cinematografe, sa stiti ca nici la #TIFF2014 lucrurile nu-s prea roze la capitolul spectatori. Nici orele nu prea le-au ajutat, insa nici spectatorii nu s-au inghesuit la ele. Trist.

Mergeti sa vedeti Byeon-ho-in – Avocatul, fie la #TIFF2014, cand va mai rula, fie cu alte ocazii, la alte festivaluri. Merita, atat pentru adevarurile dureroase pe care le veti afla, cat si pentru realizarea cinematografica in sine. Salutari CINEFILE tuturor!

Articolul #TIFF2014 Byeon-ho-in – Avocatul a fost scris dintr-o camera a Vilei Dana. Despre aceasta pensiune am scris, pe larg, AICI!

Comments

comments

One thought on “#TIFF2014 Byeon-ho-in – Avocatul

  1. Pingback: #TIFF2014 Byeon-ho-in – AvocatulBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !