TIFF UNLIMITED este o platforma de Video on Demand asemanatoare, dar nicidecum identica, platformelor internationale Netflix si Hbo Go. Am scris deja despre platforma, am tot scris pe Cinemil despre filmele vazute la TIFF 2019 (nu despre toate, dar inca scriu, inca lucrez la articole).
Simt nevoia sa scriu un nou articol, pentru ca vreau sa subliniez ceva. Si vreau sa fac acest lucru intr-un articol distinct, unde trebuie sa ridic si o problema pe care multi o ignora.
Asadar, in Romania, mai accentuat decat in oricare alta tara, avem asa numitul PUBLIC DE EVENIMENT. Oamenii nu se duc la muzee, li se pare plictisitor, dar se bulucesc la Noaptea Muzeelor. Oamenii nu se duc la filme romanesti, dar se bulucesc la Noaptea Alba a Filmului Romanesc.
As fi zis, asa cum sigur deja spuneti si voi, ca romanii vor chestii gratis. Ca romanii sunt atrasi de gratuitati. Ceea ce e adevarat, dar pana la un punct. Dau ca exemplu Noaptea Alba a Filmului Romanesc. Acolo, in Bucuresti cel putin, sunt cinematografe care au bilet de intrare. Pe bani, nu pe gratis. Si ele au fost pline, laolalta cu cinematografele unde intrarea era libera.
Au fost filme unde sala s-a umplut la eveniment, apoi filmul abia a mai facut cateva sute de spectatori.
Pana sa ajung la TIFF, mai dau un exemplu: FNT – Festivalul National de Teatru. Acum 2 ani sau 3, era in cadrul FNT un spectacol de la Teatrul Odeon. Sa ne intelegem: un spectacol din repertoriul curent al teatrului. Am auzit o discutie, pe care o reproduc din memorie:
– De ce vrei sa mergem fix maine? Nu vedem alta data spectacolul?
– Taci, ma, ca e mai misto in cadrul FNT. E sala full.
– Si de ce vrei sa-l vezi cand e full? Nu e mai liniste in alta zi?
– Ca e mai misto sa vezi ceva in cadrul FNT, d-aia!
Discutia a continuat, dar eu m-am indepartat de ei. Erau 2 tipi, tineri amandoi. Frumosi si liberi probabil, ca sa citez un clasic.
De ce oamenii astia nu se duceau, in cadrul FNT, la un spectacol din provincie? La unul pe care altfel NU il puteau vedea? Pentru mine, asa era logic sa se intample. Pentru ei NU.
Ajung si la TIFF. Ajung in anul 2014. Primul meu TIFF. Primul TIFF nu se uita niciodata, ca sa zic asa.
La acel TIFF, printre alte filme, am (re)vazut si filmul SELFIE, cel regizat de Cristina Iacob. Trecand peste opinia personala legata de film, care cumva s-a modificat de la o vizionare la alta, am fost socat sa aud nu unul, ci mai multi spectatori spunand ca au asteptat sa vada SELFIE in cadrul TIFF. Filmul a rulat saptamani bune in cinematografe, inclusiv in cele clujene, dar ei au vrut musai sa-l vada la TIFF.
Da, filmele romanesti au un sens sa fie vazute la TIFF, caci vine toata echipa, poti pune intrebari, poti sa te pozezi cu actorii ori regizorii (Cristina Iacob e o tipa tare faina, am si intervievat-o, fix dupa acel TIFF), dar va dau o veste buna: vizionari speciale, in prezenta echipei, exista si in afara TIFF. Selfie a avut turneu national, inclusiv in Cluj.
Tot legat de TIFF, cunosc mai multe persoane, nu le-as putea spune prieteni, cu unii sunt certat de-s tentat sa spun ca-s (aproape) dusmani), care merg la Cluj la TIFF fara sa vada filme. Sau, ma rog, se duc sa vada 2 filme in 5 zile. Dar vor sa simta atmosfera de TIFF.
V-am plictisit? Stati ca n-am terminat. Caci acum ajung la punctul culminant (suntem in domeniu cinematografiei, nu?).
Daca discuti cu multi cinefili care chiar merg la TIFF, iti vor spune ce filme dubioase au vazut ei la TIFF. Vreo 2 imi povesteau ca datorita TIFF au redescoperit niste cinematografe de prin Cluj: Cinema Dacia Manastur (confirm: un cinematograf superb), Cinema Marasti (am fost in 2014, de atunci nu am mai fost din pacate) ori Cinema Arta (situat ultra-central, fix vizavi de Casa TIFF). Problema cu aceste cinematografe este ca ele functioneaza si in afara TIFF. De ce nu te-ai duce, tu ca clujean (prefer usoara cacofonie CA Clujean in dauna expresiei oribile CA SI), la un film la Dacia Manastur?
Fix asta va arata TIFF UNLIMITED si fix d-asta il consider un TEST: vreau sa vad cati oameni doresc sa vada in mod constant filme de festival. Nu doar o data pe an, nu doar in Cluj, nu doar la Cinema Victoria, Cinema Florin Piersic ori Casa de Cultura a Studentilor.
TIFF UNLIMITED este, de fapt, testul pe care festivalul il da cinefililor la implinirea varstei de 18 ani. Asa cum unii, la majorat, vor sa vada cat alcool pot duce, TIFF vrea sa vada CATI cinefili adevarati sunt in Romania. Si, ulterior, dintre ei, cat de multi vor face binging cu filme de festival. Caci eu, la TIFF, am avut zile in care am vazut si 5 filme. Intr-una dintre zile eram tentat sa-l vad si pe al VI-lea, chiar daca pe acesta din urma ar fi trebuit sa-l platesc. Oboseala a primat, am zis ca trebuie sa ma odihnesc, deci am zis pas. Dar la unul dintre TIFF-urile viitoare voi avea si o zi cu sase filme.
TIFF UNLIMITED este disponibil pe unlimited.tiff.ro. Restul detaliilor le-ati aflat deja din articolul meu precedent. Daca nu, le aflati direct de la sursa, de pe site-ul oficial. Imi vine sa inchei cu NE VEDEM LA TIFF, dar acest vazut va fi unul exclusiv VIRTUAL. Ca sa reformulez si spun: SPOR LA BINGUIT FILME BUNE! 🙂
Mă bucur pentru tine. Poate voi reuși să urmăresc filmele.
Iti spun drept ca eu nu sunt fan Noaptea Muzeelor, am fost intr-un an si dupa ce am vazut cozile interminabile m-am intors acasa, am decis sa platesc un bilet si sa vad un muzeu in tihna. Despre Tiff Unlimited…e prima data cand aud, dar ce-i drept 90% din timp imi petrec timpul cu fetita mea, si aleg sa fac alte activitati. Totusi la fel ca la muzeu, prefer sa platesc un bilet sa vad un film.
Si seara, cand fetita doarme, nu crezi c-ai gasi timp sa vezi un film bun?