Ticket to ride de Romania by Orange

Ticket to ride de Romania by Orange

 

 

Sunt fan al jocurilor de societate. Imi place traducerea asta, desi nici expresia originala, board games, nu-mi displace.

Exista, insa, o pretentie pe care o am de la un board game pentru a-mi placea: realismul. Dispretuiesc jocurile SF, jocurile carora nu le prind logica. Eu nu vreau sa castig un joc doar de dragul de a-l castiga, vreau sa intru in atmosfera lui. Nu pot intra in atmosfera de a conduce cine stie ce nave ori de a ma razboi cu extraterestri, oricat de complex ar fi jocul.

Ticket to Ride

Acum, sa va zic 2-3 chestii legate de Ticket To Ride. Jocul Original. Ma rog, nu stiu exact care-i original, care a fost primul, ca se gaseste in multe variante. Adica multe harti.

Asadar, la modul general, ai o harta cu niste orase. Orasele alea sunt unite de niste puncte colorate diferit. In joc exista 2 tipuri de carti (cartile colorate si biletele de tren). In plus, ai si niste garnituri, niste trenuri, pe care trebuie sa le pui pe diverse rute. In principiu, tu trebuie sa legi anumite orase, rute continue. Daca faci ruta X, primesti numarul de puncte scris pe bilet. Daca NU faci ruta respectiva, dar ai biletul in mana, vei fi depunctat cu acel numar de puncte.

Legat de bilete, regula e urmatoarea: la inceput tragi 5, trebuind sa pastrezi minimum 2. Ulterior, poti sa mai tragi bilete: tragi 3, pastrezi minimum 1. Uneori poti trage o ruta deja facuta, caz in care tura urmatoare poti sa mai tragi iar.

Care-i faza cu acele carti colorate? Pai intre 2 orase vecine, daca sunt 4 chestii rosii, inseamna ca-ti trebuie 4 carti rosii pentru a le uni. Dupa ce le unesti, pui 4 trenuri pe acea ruta.

Jocul se termina cand se termina trenurile (cand un jucator mai are de pus 2 trenuri sau mai putine se declanseaza sfarsitul jocului: ulterior, fiecare jucator va mai avea o ultima tura). Numarul trenurilor difera, in majoritatea cazurilor fiind vorba de 45, dar uneori se joaca cu mai putine.

Mai sunt si reguli diferite vizavi de locomotive (sunt carti colorate plus locomotive). In plus, ai si reguli specifice anumitor harti: la India, de exemplu, esti punctat daca faci un bilet prin 2 rute complet diferite.

Eu v-am explicat pe scurt, va dau mai sus si mai jos 2 clipuri, poate oamenii astia sunt mai clari.

Ticket to Ride de Romania By Orange

Ticket to Ride de Romania are cateva chestii interesante. Are, bineinteles, si cateva defecte, intai si intai designul, dar peste acestea se poate trece usor. Asadar:

1. Avem doar 35 de trenuri, nu 45. Ceea ce inseamna ca jocul dureaza mai putin. Cand tragi 5 bilete si decizi sa le pastrezi pe toate, trebuie sa te gandesti bine daca ai trenuri destule. Nu am jucat prea mult sa vad cam prin ce zone sunt majoritatea rutelor, dar ideea este alta: nu poti face FOARTE multe rute cu doar 35 de trenuri. Asa ca, probabil, strategia este sa te axezi pe putine rute, dar valoroase.

2. Locomotivele functioneaza precum la Ticket to Ride Nordic (pentru cine a jucat): exista, intre 2 localitati vecine, tunel. Tunelul este de o anumita culoare. Daca e tunel de 3 bucati, rosu, poti pune fie 3 locomotive, fie 3 rosii, fie amestecat, rosii si locomotiva. Cand e tunel, insa, regulamentul mai prevede ceva: se trag 3 carti din pachet, daca sunt rosii sau locomotive va trebui sa mai dai din mana numar corespunzator de rosii sau locomotive. Daca pui doar locomotive, se aplica regula doar daca de jos mai apar locomotive. Sa fiu mai clar: intre orasele X si Y e tunel de 3 bucati, rosu. Daca pun 3 locomotive jos, trag 3 carti, una e locomotiva, una e rosie, alta e de alta culoare.. Deci mai trebuie sa dau din mana o locomotiva. Daca as fi dat 2 locomotive si o carte rosie, ar trebuit sa mai dau inca o carte jos, fie rosie, fie locomotiva.

3. Ai si rute externe, precum la Elvetia. Unele orase pot fi unite cu exteriorul, cu alte tari. Biletele cu rute externe sunt multiple: poti indeplini oricare ruta de pe bilet, daca ai bifat mai multe, se puncteaza doar cea mai valoroasa.

4. Nu ai modalitate suplimentara de punctare. La Ticket to Ride Nordic lua 10 puncte cel care a facut cele mai multe bilete; la India ia 10 puncte cel care are cea mai ruta lunga continua. Aici cele 2 sunt criterii de departajare in caz de egalitate.

5. Harta este mai mica (d-aia sunt si doar 35 de trenuri), dar sunt multe rute ocolitoare. Adica nu prea poti bloca 100% oponentul (vorbesc la jocul de 2). Drept urmare, as recomanda axarea pe rutele proprii, nu pe trollarea adversarului. Ma rog, asta ca o prima impresie.

Farmecul unui Ticket to Ride Romania

 

Intai si intai, e mai misto sa unesti Slatina de Bucuresti decat Oslo de Helsinki. Ca idee.

Monopoly, ca sa dau un exemplu ultra-cunoscut, este, in original, un joc cu orase/cartiere americane. Mie, insa, cel mai mult imi place cel cu orase romanesti. Nu-mi place sa cumpar New York, nici macar Paris, ci imi place sa cumpar Craiova, Timisoara sau Constanta. In acest sens, am o strategie pur olteneasca: de obicei tintesc cele 2 cartiere oltenesti si doar pe ele. Totodata, evit pe cat posibil orasele moldovenesti. Aduc ghinion :))

La Ticket to Ride de Romania strategia e urmatoarea: tot ce contine Oltenia se pastreaza. Dumnezeul oltenesc te va ajuta ulterior. Sau, daca pierzi, macar ai murit aparand niste principii :))

Ce defecte are Ticket to Ride de Romania By Orange?

 

Pai intai si intai designul. Daca nu avem in vedere frumusetea si ne gandim doar la utilitate, tot avem o mica problema: gri-ul nu se distinge de negru (adica e foarte asemanator), iar cartile albe sunt de fapt gri (presupunem ca-s albe, dar nu sunt). Cu toate astea, sa va arat ce inseamna joc bine desenat: Ticket to Ride Germany.

Al doilea mare defect provine de la modul in care au fost alese orasele: nu avem doar resedintele de judet, ci avem si orase aparent neimportante. Importanta lor comerciala o inteleg, ele sunt puncte 4G ale Orange. Harta si jocul in sine au fost facute de Orange cu scopul de a se promova. Doar ca, na, as fi preferat sa avem resedintele de judet.

In final, imi exprim o mica dorinta: sper sa vad, pe viitor, cat mai multe jocuri celebre cu harta Romaniei. Sper sa vad un Ticket to Ride de Romania facut mai bine, dar nu numai. De exemplu, asa cum nemtii au facut un joc cu cele 2 Germanii, un fel de Twilight Struggle, ma astept sa faca si romanii ceva legat de revolutia din 89.

Pana una-alta, ma bucur de noul Ticket to Ride de Romania by Orange. Intentia e buna, realizarea e bunicica. Salutari ROMANESTI tuturor!

ps: Am uitat sa va zic ceva important: cum am intrat in posesia acestui Ticket to Ride de Romania. Asadar, am vazut la 2 colegi bloggeri faptul ca au primit acest joc. La unul dintre ei, o colega de fapt, Victoria, am lasat un comentariu. Am spus cat de fan sunt si cat de misto mi se pare ideea. Am fost ulterior contactat de piarista Orange Romania, i-am povestit si ei cat de fan sunt Ticket to Ride, apoi, la 2 zile dupa, mi s-a cerut adresa. Jocul a ajuns in aceeasi zi. #EndOfStory 🙂

UPDATE: O precizare din partea Alexandrei, PR la Orange:

Buna, Emil! Am parcurs articolul de pe blog si simt nevoia sa fac cateva clarificari. Scopul nostru nu a fost sa facem un ticket to ride. 🙂 Asa cum iti spuneam, scopul a fost sa expunem intr-un mod diferit densificarea si extinderea retelei din 2016.
Practic, pe parcursul anului au fost acoperite 2.200 noi localitati. In vara am invitat clientii sa voteze judetele in care vor sa extindem reteaua 4G cu prioritate, asa ca, doar in ultimul trimestru din 2016 am acoperit peste 1300 noi localitati.
Prin joc asta am expus – localitati in care am extins reteaua in 2016. D-asta nu avem orase mari pe harta.
Daca poti modifica articolul pentru a cuprinde si aceasta informatie, as aprecia foarte mult.

Comments

comments

2 thoughts on “Ticket to ride de Romania by Orange

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !