The Words – cuvinte ce nu trebuiesc ratate

In blogosfera cinefila, tiptil, a inceput sa apara o intrebarea care film e mai bun din acest an. Iar pe lista au ramas, dintre ultimele aparute, fix 3 filme: Cloud Atlas, The Words si Argo. Argo inca nu l-am vazut, pe renumitul Atlas al norilor l-am vazut, insa mi-a displacut profund. Asa ca dintre cele 3, cu mentiunea necesara, as alege The Words. Da, incep cu concluzia si spun din start: foarte bun film.

Este ca si la Cloud Atlas un mix de filme. Un amalgam. De data asta insa unul de bun gust, puse armonios. Se intra dintr-unul intr-altul foarte curat, stii exact in ce film te afli. Nimic ametitor, niciun briz-briz. Poti sa te concentrezi la poveste. Care este una extraordinara. Poti sa iesi din sala de cinema extaziat, dar si fericit ca ai inteles ceva. E adevarat, am gasit si o cronica in care filmul nu este apreciat. Daca vrem sa fim carcotasi, da, putem gandi si in acest mod. Nu zic ca omul n-are dreptate: are. Bine, are si o gramada de cronici pozitive (dau doar pe Angela ca exemplu), deci nu despre ele este neaparat vorba.

Iar povestea este aparent una banala. Un scriitor gaseste un manuscris pierdut si si-l insuseste. Apoi, dupa el, mai publica doua carti ale lui care altfel n-ar fi avut niciun succes. Ah, am uitat sa va zic: asta e una din povesti. Dintr-unul din filme. Sau din 2… Da, asta e farmecul filmului ­čÖé Pornit de la o intamplare banala, dar atat de bine armonizat. Si atat de profund spus.

Un alt lucru pozitiv e faptul ca nu are o distributie BETON. Filmele cu super-distributie sunt din start bine vazute. Cloud Atlas ar mai fi avut succesul asta fara Tom Hanks (care nu joaca un singur rol, ci 6!)? Cu siguranta nu. Bine, nu pot spune ca are necunoscuti. Dar n-are ceva spectaculos. Pentru ca nici filmul nu e spectaculos. Ah, si mai era un defect: e despre carti. Despre scriitori. Despre plagiat… Ceva atat de plictisitor. Si neinteresant. ┬áMai bine vorbim despre reincarnare. Mult mai interesant.

In concluzie, The Words este un film care nu trebuie ratat. Un film din care avem multe de invatat. Insa un film pe care, daca-l privim altfel, foarte usor de criticat. Asta e farmecul lui de altfel.

Salutari cinefile tuturor ­čÖé

Comments

comments

7 thoughts on “The Words – cuvinte ce nu trebuiesc ratate

  1. De fapt, The Words are o distributie BETON, atata doar ca actorii sunt mai tineri. Si nu sunt monstri ai cinematografiei. dar…Zoe Saldana, Olivia Wilde, Bradley Cooper, Ben Barnes, Jeremy Irons, Dennis Quaid…cam are nume celebre pe acolo, zic eu.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !