The Rewrite – Punct si de la capat

The Rewrite – Punct si de la capat

 

 

Introducere The Rewrite – Punct si de la capat

O comedie usoara, romantica si plina de invataminte din care urmeaza sa inteleaga mai multe cei din lumea filmului. Cat de usoara si cat de siropoasa urma sa fie comedioara (ori drama, ca diferentele dintre ele oricum sunt mici) urma sa ma conving singur. Hugh Grant si Marisa Tomei erau, intr-un fel, garantia faptului ca filmul ar fi putut fi chiar bun.

Rezumat The Rewrite – Punct si de la capat

Keith, un scenarist de la Hollywood castigator, cu mult timp in urma, al unui Glob de Aur este nevoit sa accepte postul de profesor intr-un oras izolat de lume, pe coasta de est. Acesta urma sa predea scenaristica, lucru care contravenea complet principiilor sale: scenaristica nu se poate preda, nu se poate invata; este vorba strict de talent, pe care il ai sau nu. Acest curs ii va schimba, insa, complet viata. Isi da seama ca este timpul sa spuna Punct si de la Capat.

Puncte de interes The Rewrite – Punct si de la capat

 • Cate adevaruri (ori glume) despre dezvoltarea personala si profesori. Faptul ca aceste adevaruri sunt contrazise in finalul filmului (nu, nu e #spoiler) nu inseamna ca ele nu sunt, de fapt, adevarate. Este vorba doar de faptul ca nu se aplica in toate cazurile, ci doar in majoritatea lor.
 • Daca esti profesor, poti observa cat de mult te poate schimba un curs si cat de multe ai de invatat de la proprii elevi (ori studenti). Studentii invata de la profesor, dar din ce in ce mai mult profesorul are de invatat de la studenti, direct ori indirect.
 • Veti putea observa cum se corecteaza lucrarile, la americani, dar si la noi. De multe ori am avut impresia ca profesorii nu mi-au citit deloc lucrarea (eseul, referatul, etc). Mai nou, la concursurile blogosferice, traiesc cu aceeasi impresie. Si desi ar trebui sa ma deprime, sunt atat de fericit cand mi se confirma ipotezele mele… Simt ca nu-s singurul nebun de pe lumea asta si ca lucrurile chiar asa decurg.

Puncte tari The Rewrite – Punct si de la capat

 • Cateva glume extrem de reusite despre profesori si dezvoltarea personala. Toate glumele contin un sambure de adevar, dar cele mai bune glume sunt cele complet adevarate.
 • Un film deloc previzibil, desi asa imi paruse la inceput.
 • Durata, 106 minute, nu este deloc mare. Nu are timpi morti, nu-ti dai seama cand trece timpul.
 • Hugh Grant joaca foarte bine. Nu exceptional, nu este rolul vietii, dar este un rol neasteptat de bun.
 • Ai ce invata din acest film. Ai de invatat faptul ca niciodata nu e prea tarziu s-o iei de la capat. Ai de invatat faptul ca … ai de invatat multe lucruri de la cei din jurul tau, inclusiv de la studenti. Ai de invatat faptul ca … orice sut in fund poate fi, intr-adevar, un pas inainte.

Puncte slabe The Rewrite – Punct si de la capat

 • Scenariul are cateva gauri evidente. Schimbarea de final, pentru ca totul sa aiba un final fericit, mi s-a parut prea brusca si ne-credibila.
 • Multe personaje care apar, dar care nu sunt deloc bine conturate. Nu ma refer doar la studenti, ci la profesoara Weldon, un personaj ciudat, dar interesant, insa neconturat pana la capat, dar si la impresara lui Keith. Impresara lui Keith ar fi trebuit sa fie un personaj cu mult mai multa greutate.
 • M-as fi bucurat sa aflu mai multe despre povestile/scenariile studentilor. Este, totusi, un film DESPRE scenarii.
 • Finalul, desi oarecum fericit, nu pare complet. M-as fi asteptat sa se revada cu fiul sau, cu fosta nevasta, sa se intample ceva cu adevarat spectaculos. N-a fost sa fie.
 • Aerul usor ambiguu al filmului: de multe ori iti da impresia de comedie usoara, de multe ori iti lasa impresia unui film serios, din care ai de invatat, apoi parca iar vrea sa te contrazica, ducandu-te cu gandul la un film neserios. Senzatia generala de ambiguitate se simte parcursul intregului film.

Opinie personala The Rewrite – Punct si de la capat

Personal, mi-a placut The Rewrite – Punct si de la capat. Dupa cum stiti, opiniile mele sunt prea mult legate de asteptarile pe care le am fata de film. In acest caz, asteptarile extrem de scazute ma fac sa supraapreciez acest film. Pentru mine, The Rewrite – Punct si de la capat este un film reusit, chiar daca senzatia generala este ca se putea mai mult. Imi pare ca producatorii au avut multe idei, pe care, din lene, nu le-au mai pus in practica. Tot ca o senzatie personala, filmul a basculat prea mult intre seriozitate si neseriozitate, senzatia fiind o ambiguitate pe care cu greu o pot traduce in limbaj cinematografic. Astfel, desi am ras destul de mult la acest film, nu l-as include in categoria COMEDIE. Imi pare prea serios pentru o comedie. Bine, totusi, ca n-a fost siropos. Asadar, desi ma asteptam sa fie o comedie romantica, nu a implinit nici macar una dintre cele 2 calitati. SI din acest punct de vedere pot spune ca a fost un film imprevizibil.

The Rewrite – Punct si de la capat intra de vineri, 21 noiembrie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de RoImage. Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

4 thoughts on “The Rewrite – Punct si de la capat

 1. Pingback: The Rewrite – Punct si de la capatBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !