Guest-post – The Place Beyond the Pines – Destine la Răscruce – o porţie de viaţă servită într-o peliculă

Pe scurt de tot: iarasi am fost lenes si iarasi am pasat responsabilitatea. La microfon acum Andreea Laciu, tinta este The Place Beyond the Pines – Destine la Răscruce. Enjoy:

Am plecat spre vizionarea filmului The Place Beyond the Pines – Destine la Răscruce cu nişte prejudecăţi nepermise unui cinefil. Am văzut numele de pe afiş şi l-am subapreciat înainte să-l văd. Nici extrema cealaltă nu este o variantă bună, recunosc. Ryan Gosling, Eva Mendes şi Bradley Cooper. Plus Ray Liotta. Eram curioasă dacă primii trei sunt capabili să joace nişte roluri credibile într-o dramă. Şi mi-au demonstrat că da, se poate.

Dacă pe Ryan Gosling nu l-am mai văzut în niciun film, nefăcând parte din mulţimea de fane care salivează doar la vederea numelui său, pe Bradley Cooper îl mai observasem doar în seria The Hangover. Iar Eva… credeam că frumuseţea îi întrece talentul actoricesc. Cât despre Ray Liotta, mi s-a părut întotdeauna că este un actor care poate mai mult.

The Place Beyond the Pines – Destine la Răscruce este un film lung ca durată, o dramă în trei acte, în care o singură decizie pripită schimbă radical viaţa a două familii. Este un film despre alegeri şi consecinţe. Gosling este Luke, un pierde-vară care-şi trăieşte viaţa la limita nebuniei până în momentul în care apare maturizarea forţată. Află de existenţa unui fiu. Doar că, la fel ca în viaţă, nimic nu este uşor de obţinut. Ajunge pe o cale greşită, dar cu intenţii bune. Într-o oglindă răsturnată îl vedem pe Avery, interpretat de Cooper. Poliţistul a cărui incapacitate de a-şi controla ambiţiile va ajunge să influenţeze destine, chiar şi peste ani. Deşi în aparenţă este un erou, tot mecanismul vieţii lui are la bază ambiţia. Una atât de mare încât îi distruge şi pe cei din jur.

Dacă pe Luke nu-l poţi judeca până la capăt, pe Avery nu-l poţi admira. I se oferă în mai multe rânduri ocazia răscumpărării păcatelor, dar o refuză. Rămâne pe acelaşi drum al ambiţiei oarbe, cu veşnicul pretext al iubirii paterne. Celor doi li se alătură Romina, o mamă cu o viaţă haotică, dar care îşi iubeşte mai presus de orice copilul. Eva nu străluceşte în acest rol, dar îşi face treaba suficient de bine. Ray Liotta joacă impecabil un poliţist corupt. Pentru că, dincolo de subiectul relaţiilor tată-fiu, The Place Beyond the Pines – Destine la Rascruce este un film despre amestecul de bine şi rău, despre alegeri şi dualitatea umană. În viaţă nu putem fi în totalitate buni sau răi. Nu-l putem critica pe cel de lângă noi pentru că întotdeauna vor exista dedesubturi şi motive mai mult sau mai puţin corecte.

Orice moment poate decide destine; suntem inevitabil legaţi de un lanţ afectiv invizibil, iar în ultima parte vedem cum păcatele părinţilor se răsfrâng asupra urmaşilor. Este până la urmă o dramă. Tot timpul planează asupra tuturor acel veşnic „dacă… poate…”. Te pune pe gânduri. Te face să te întrebi, să meditezi şi să realizezi importanţa fiecărei clipe. Este o porţie de viaţă, servită pe tavă, cu un final deschis.

Desigur, The Place Beyond the Pines – Destine la Răscruce are şi hibe. Uneori acţiunea se derulează excesiv de lent, iar alte părţi meritau mai multă atenţie. Transformarea pesonajului jucat de Cooper se face parcă prea brusc şi un pic forţat, iar rolurile celor doi fii sunt conturate exagerat, în încercarea de a accentua dramatismul situaţiei. Dar, The Place Beyond the Pines – Destine la Răscruce rămâne fără îndoială un film bun şi pe care îl recomand.

The Place Beyond the Pines – Destine la Răscruce e de azi in cinematografe si este distribuit de Hollywood multiplex Operations!

Comments

comments

One thought on “Guest-post – The Place Beyond the Pines – Destine la Răscruce – o porţie de viaţă servită într-o peliculă

  1. Pingback: Cinefil - The big short / Brokerii apocalipsei - Andrei Ciobanu

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !