The Hunger Games: Catching Fire – Jocurile Foamei: Sfidarea

The Hunger Games: Catching FireJocurile Foamei: Sfidarea este cel mai asteptat film al sfarsitului de an. Iar filmul mi-a depasit cu mult asteptarile. Contextul era urmatorul:

1. Am vazut primul film, mi-a placut foarte mult. Atat de mult incat m-a facut sa citesc cartile.

2. Am citit cartile (sunt 3 volume), mi-au placut enorm. Dupa citirea lor mi-am dat seama ca primul film este oarecum dezamagitor (totusi, el m-a facut sa le citesc, deci…).

3. Nu am revazut, proaspat, filmul si nici nu m-am reapucat de citit cartile. Astfel, eram familiarizat cu personajele indeajuns de mult, insa erau multe detalii pe care le uitasem. Am zis totusi sa mai ramana un mic dram de suspans. O sa revad zilele astea prima parte.

Ce se intampla in The Hunger Games: Catching FireJocurile Foamei: Sfidarea? Katniss si Peeta, invingatorii celei de-a 74-a editii a Jocurilor Foamei, sunt nevoiti sa faca Turul Invingatorilor. Situatia in Panem nu era deloc roza, cei doi devenind, fara sa vrea, simbolul revoltei impotriva capitolului. Dupa Turul Invingatorilor urma tragerea la sorti pentru Jubileul Pacificarii, a 75-a editie a Jocurilor Foamei. Pentru aceasta editie presedintele Snow si organizatorii aveau insa o surpriza pentru districte …

Nu va stric placerea vederii filmului, asa ca spoiler sigur nu fac. Sa va zic totusi de ce acest film este mai bun:

1. Intai si intai, poate cel mai important aspect, ecranizarea este foarte fidela. Probabil nu putea fi facuta o ecranizare mai fidela decat asta.

2. Un aspect deloc de neglijat este dat de efecte. A fost aleasa iarasi varianta de mijloc, fericita zic eu, cu IMAX 2D: nu sunt nici celebrii ochelari 3D, obositori de multe ori, care uneori intuneca nitel imaginea. IMAX 2D a fost solutia optima: nu a fost obositor, unele efecte au fost bune, insa nu abunda in efecte, tocmai pentru a te putea concentra asupra povestii.

3. S-a schimbat regizorul, lucru care se dovedeste a fi de bun augur. Daca la prima parte l-am avut pe Garry Ross, un regizor cu doar 3 filme la activ pana la acesta (nici unul dintre ele vreun hit), la aceasta parte a doua il avem pe Francis Lawrence, care, desi mai tanar decat Garry Ross, are un palmares mai bun (unde amintim celebrul Apa pentru Elefanti). Ce diferenta majora se observa? Pai, din punctul meu de vedere, Francis Lawrence a fost mai UMIL. Ce inseamna asta? A vrut sa se bage mult mai putin in seama (si-a pus amprenta intr-o masura ff mica), preferand sa urmeze firul epic al cartii. Cand ai o poveste atat de frumoasa, de ce ai vrea sa intri cu bocancii in ea?

4. Sunt multe lucruri pastrate intocmai ca in carte, cateva replici le-am recunoscut intocmai. In primul film erau foarte putine replici pastrate intocmai (in afara, bineinteles, de celebrele Happy Hunger Games si May the odds be ever in your favor).

Motanul Buttercup in primul film

5. O observatie interesanta: motanul Buttercup „s-a transformat”. Daca in prima parte el era alb cu negru, acum devine galben, adica asa cum este descris in carte (dupa cum se observa si in poze).

Motanul Buttercup in The Hunger Games: Catching Fire Jocurile Foamei: Sfidarea

Intrebarea care se pune nu este DE CE ACUM ESTE GALBEN, ci intrebarea, logica, este DE CE L-ATI FACUT ALB CU NEGRU IN PRIMA PARTE?

Legat de motan am o curiozitate personala: oare asa arata CEL MAI URAT MOTAN DIN LUME (asa era descris in carte)?

Alte cateva detalii legate de FENOMENUL HUNGER GAMES:

1. Avem o multitudine de site-uri internationale (1 2 3), dar si unul romanesc.

2. Partea a II-a a fost apreciata mai bine si pe IMDB in comparatie cu prima. The Hunger Games: Catching FireJocurile Foamei: Sfidarea are 7.7, fata de 7.2 prima parte. Celelalte site-uri de profil indica acelasi avantaj al celui de-al doilea film. Asteptam ca si incasarile, adica publicul, sa confirme.

3. La avanpremiera The Hunger Games: Catching FireJocurile Foamei: Sfidarea s-au dat medalioane si insigne. Initiativa buna, merita felicitat cel care a avut ideea.

Per total, The Hunger Games: Catching FireJocurile Foamei: Sfidarea este un film foarte bun, fiind apreciat atat de fanii seriei (cei care au si citit cartile), cat si de cei care au ramas oarecum dezamagiti dupa prima parte. Am auzit persoane care au spus ca abia dupa acest al II-lea film se vor apuca de citit cartile.

Inchei spunandu-va ca The Hunger Games: Catching FireJocurile Foamei: Sfidarea va fi disponibil in cinematografe incepand cu data de 22 noiembrie si a fost vazut la Romtelecom IMAX Cotroceni, loc unde va sfatuiesc si pe voi sa-l vedeti. Vizionare placut si fie ca sortii sa fie intotdeauna in favoarea voastra 🙂

4 thoughts on “The Hunger Games: Catching Fire – Jocurile Foamei: Sfidarea

  1. Ca o mica gluma, dupa black friday de dam toti pe „jocurile foamei” de s-a ales ca sa fie lansat in aceasta perioada?
    Despre filme vorbim toti, dar despre carte ce parere ai?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !