The Family – Malavita: o familie criminala

Voi incerca sa fiu cat mai succint de data asta. Asadar, 7 chestii despre The Family – Malavita: o familie criminala. Si de bine si de rau:

1. Incep cu partea negativa si anume titlul. Cum de s-a ajuns de la The Family, un titlu scurt si la obiect (si indeajuns de sugestiv), la ditamai titlul romanesc, unde trebuie sa existe musai cuvantul CRIMINAL(A): Malavita: o familie criminala. Eu as fi pus titlul La familia (scris eventual Famiglia), chiar daca legal probabil ar fi fost niste probleme cauzate de o formatie de hip-hop cu acelasi nume.

2. The Family – Malavita: o familie criminala sta foarte bine la capitolul nume: Luc Besson regizor, Robert de Niro si Michelle Pfeiffer (foarte imbatranita) in rolurile principale.

3. Bonus: filmul este o ecranizare a cartii „Badfellas”, scrisa de Tonino Benacquista. Inca o premisa pozitiva pentru a iesi un film bun.

badfellas

4. Ce a iesit? Pai fix ce trebuia sa iasa. O semi-parodie la adresa filmelor cu mafioti, cu un umor amestecat: avem, in doze egale, umor american, umor italian si ceva umor frantuzesc (regizorul este totusi frantuz). Un cocktail interesant de vazut ­čÖé

5. Lui Robert de Niro ii sta bine in roluri de genul asta: un batran pensionar, care candva a insemnat ceva si pe care il urmareste trecutul. Toate astea intr-un mod ironic. Probabil vrea sa iasa la pensie din astfel de roluri, nu din cele de mafiot care inspira frica.

6. Geniala observatia cu FUCK. Robert de Niro, adica Fred Blake ori Giovanni Manzoni (dupa preferinte) folosea acelasi cuvant, FUCK, in contexte total diferite. Si de fiecare data, in functie de context si de intonatie, insemna altceva. De fiecare data insa totul era clar, nu lasa loc de indoieli.
Acest lucru imi aminteste de spusele unui amic (cica lui ii zisese un profesor), care sustinea ca limba engleza este foarte saraca in injuraturi. In engleza, toate injuraturile contin FUCK sau DAMN. Acolo nu e bogatia de cuvinte din romana. Totul contine fuck. Care fuck, „la dracu'”, este folosit si pentru a evidentia o chestie pozitiva („al dracului de bun”). Dupa mine, faza asta cu FUCK este o satira frumoasa la adresa limbii engleze. Numai intr-un film regizat d-un frantuz se putea intampla asta ­čÖé

7. Per total, The Family – Malavita: o familie criminala este o comedie frumoasa, antrenanta si nu foarte previzibila. Este ecranizarea unei carti, este regizata de un francez si are in rolurile principale doi „monstri sacri” ai cinematografiei mondiale. Per total merita toti banii.

The Family – Malavita: o familie criminala este de ieri, 11 octombrie, in cinematografe si este distribuit de Hollywood Multiplex Operations. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor ­čÖé

Comments

comments

3 thoughts on “The Family – Malavita: o familie criminala

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !