The Call – Apel de urgenta

Va ziceam ca-s nitel in urma cu articolele cinefile, acum sunt inca in recuperare. Articolul asta trebuia scris inca din weekend daca nu aveam acele probleme tehnice binecunoscute. Niciodata nu e insa prea tarziu.

Asadar, despre filmul The Call – Apel de Urgenta voi vorbi in continuare. Un film care m-a impresionat pozitiv. Nu, sa nu credeti ca filmul e mega-giga spectaculos. E mai bun decat ma asteptam. Si decat i s-a facut reclama.

Intai si intai pentru ca pleaca de la o chestie originala (sau cel putin nu-mi amintesc eu vreun film in care sa fie prezenta): viata celor care raspund la apelurile de urgenta. Evit sa spun „call center”, pentru ca acolo este mai mult decat un call center. E adevarat, cei care au lucrat intr-un call center (gen Andrei) isi aduc repede aminte de acea perioada. Insa diferentele sunt totusi mari. NU d-alta, dar la call center nu prea exista urmari tragice (precum acolo).

Ideea filmului este aparent simpla: Jordan, una din lucratoare, are parte de un apel din partea unei pustoaice, in urma careia aceasta din urma este omorata. Jordan isi asuma vina (ea fiind doar „partial” vinovata”) si renunta partial la a mai raspunde la apeluri. Se ocupa acum de instruirea noilor recruti, pana in momentul in care apare un nou caz, la fel de complicat, pe care-l preia mai experimentata Jordan. Cum se termina va las pe voi sa vedeti, ideea este ca filmul este mai putin previzibil decat ar putea parea. Originalitatea si suspansul sunt principalele incrediente pe care le apreciez eu la un film.

Legat de sentimentele mele de dupa (vizionarea a fost dimineata): ma tot gandeam ce-o fi in sufletul acestor oameni care lucreaza la 911 respectiv 112. Ei sunt in fapt niste anonimi (chiar si daca-ti zic numele oricum nu-l tii minte), asta desi ei muncesc atat de mult (si, sa recunoastem, au o responsabilitate atat de mare) si au o responsabilitate atat de mare. Habar n-am cat de bine sunt in platiti (la noi, in Europa de Vest sau in America), dar oricat de bine ar fi platiti, eu zic ca sunt pe nedrept pusi in umbra.

Filmul ne arata o situatie care altfel nu este intalnita: situatia (sau cum se zice pe twitter, #momentulala) cand un angajat de la 911 isi depaseste conditia si iese in evidenta (facand mai mult decat sa vorbeasca la telefon).

Vazut strict ca un film de actiune The Call – Apel de urgenta s-ar putea sa dezamageasca. Vazut insa psihologic, mai ales din perspectiva lui Jordan (interpretata de Halle Berry), filmul devine mult mai interesant. Si mult mai bine apreciat.

The Call – Apel de urgenta este distribuit in Romania de InterCom Film si este deja in cinematografE (de vineri).

Cerandu-mi inca o data scuze pentru intarziere, urez vesnicele salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !