The Boxtrolls – Boxtroli

The Boxtrolls – Boxtroli

 

 

Introducere The Boxtrolls – Boxtroli

 

The Boxtrolls – Boxtroli a rulat in deschiderea Animest. Eu eram in Brasov, ma ingrozeam de filmele care ruleaza acolo (in ambele sensuri). A mai rulat inca o data la Animest, nici atunci nu m-am putut duce. Criticii au primit bine filmul, multi spunand ca ar fi animatia anului. Nu tot timpul ce place criticilor este musai un film bun. In cazul meu as zice dimpotriva. Iar faptul ca filmul era facut de producatorii ParaNorman ma speria un pic. Un pic mai mult.

Rezumat The Boxtrolls – Boxtroli

Trolii de cutie sunt niste mici monstri periculosi care vor sa fure cetatenilor ce au acestia mai de pret: copiii si branza. Sau asa spune legenda. In fapt ei sunt niste creaturi blande, care traiesc in canal si care ies seara pentru a aduna diverse lucruri. Trolii de cutie adoptasera un copil, numit Out (Trubshaw), dat disparut de cativa ani. Acestia il cresc ca pe unul de-al lor, convingandu-l ca este si el troll de cutie. Acesta, impreuna cu noua sa prietena, Winnie, trebuie sa convinga oamenii ca trolli sunt inofensi pentru ca acestia sa nu fie exterminati. Exterminarea lor fusese pusa la cale de Pungasul, care dorea sa obtina privilegii insemnate pe seama exterminarii micilor creaturi. Cum se va sfarsi aceasta lupta aparent inegala va las pe voi sa descoperiti.

Puncte de interes The Boxtrolls – Boxtroli

 • Este vorba de celebrele studiouri Laika. Animatiile lor sunt apreciate, desi nu toata lumea gusta acest stil.
 • O animatie nerecomandata copiiilor sub 12 ani. Pentru unii este deja o atractie.
 • Expresia Capu’ La Cutie are aici o aplicabilitate practica.
 • La fel este si cazul expresiei Think Outside the Box.
 • Tot filmul este plin de simboluri, la care trebuie sa fiti foarte atenti pentru a le descoperi si deslusi.
 • Este o animatie stop-motion.
 • Vazandu-i titlul ma intrebam daca sa trolez sau nu acest film 😀 (asta asa, ca fapt divers).

Puncte tari The Boxtrolls – Boxtroli

 • Spectatorul primeste cateva bune lectii de morala: prejudecati, relatia tata-fiu / tata-fiica, asumare de responsabilitati, constientizarea propriei persoane.
 • O epoca victorian destul de bine redata.
 • Personal, am vazut animatia DUBLATA, iar dublajul este foarte bun. As fi preferat s-o vad subtitrata, dar versiunea dublata este realmente buna. Tind sa cred ca romanii au prins experienta in dublaj.
 • Umorul este presarat in doze mici, dar bine tintite. Nu putem spune ca nu ne genereaza cateva momente sanatoase de ras.

Puncte slabe The Boxtrolls – Boxtroli

 • Efectele 3D sunt aproape 0. A face o animatie 3D doar cu numele mi se pare un esec. Ar fi fost preferabila optiunea de a o asuma 2D, sa nu mai chinuie spectatorii cu ochelarii 3D pe nas.
 • Publicul nu este deloc bine stabilit: este animatie, insa este nerecomandata copiiilor sub 12 ani. Este o fabula plina de simboluri, totusi are atatea momente pe care cei mici le vor gusta. Cu toate ca este nerecomandata celor sub 12 ani, in Romania va rula (si) dublata. Pentru cine va fi dublata, pentru cei de peste 12 ani? Ok, dublarea nu este vina producatorilor, dar ea sporeste incertitudinea.
 • Multe puncte moarte.
 • Este o animatie EXTREM de previzibila. In cazul multor animatii este firesc, ele vor fi oricum gustate de cei mici. Aici, insa, este vorba de o animatie pentru niste copii ceva mai mari. Ei sunt deja mai pretentiosi.

Alte opinii The Boxtrolls – Boxtroli

Cam toata lumea lauda aceasta animatie. Enumar doar cateva articole despre The Boxtrolls – Boxtroli, fara a cita pasaje din ele: Angela – CineAmator, Alexandru Ion – Malaezu, Stefan – TimesNewRoman, Razvan – Gazeta de Film, Andreea – Couch.ro.

Opinie personala The Boxtrolls – Boxtroli

Recunosc, nu este genul meu de animatie. Desi pune in mod corect anumite probleme, multitudinea de simboluri fac filmul sa devina oarecum greu de inteles. Desi durata nu este una mare, se observa multe puncte moarte in film. Atmosfera epocii si umorul salveaza partial filmul, desi nu stiu daca pe umor s-au bazat producatorii. Faptul ca este considerata animatia anului de catre critici este de asteptat, acestia avand de multe ori tendinta de a lauda pelicule neaccesibile publicului larg. Intre o animatie frumos colorata si extrem de amuzanta precum Rio 2 si una plina de simboluri si greoaie, desi si ea pe alocuri amuzanta, precum The Boxtrolls – Boxtroli, criticii o vor alege tot timpul pe cea de-a doua. Este foarte bine dublata, desi in acest caz nu pot intelege UTILITATEA dublarii. Personal, consider ca The Boxtrolls – Boxtroli este un film supra-evaluat, care insa are potential de a prinde la public. Nu va fi un hit, insa nici nu va avea sali goale.

The Boxtrolls – Boxtroli intra de astazi, 31 octombrie, in cinematografe, fiind distribuit de RoImage. Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “The Boxtrolls – Boxtroli

 1. Pingback: Cinefil - Eliza Graves - Andrei CiobanuAndrei Ciobanu

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !