The Book Thief – Hotul de carti

La filmul The Book Thief – Hotul de carti nu am putut fi prezent, in locul meu fiind la vizionare Ema Bercaru. Ema, ai legatura:

The Book Thief – Hotul de carti este ecranizarea reusita a romanului cu acelasi nume al lui Markus Zusak, roman vandut in peste opt milioane de copii in intreaga lume.

Naratorul intregii actiuni este nimeni altul decat spiritul malefic al Mortii (Roger Allam) prin intermediul caruia aflam povestea emotionata a unei tinere fete din Germania nazista, Liesel (interpretata de Sophie Nelisse), care isi gaseste eliberarea personala si intelectuala sub regimul tiranic al lui Hitler. Factorul determinant in evolutia fetei il reprezinta accesul la universul fascinant al cartilor. Instrainata de propria mama, imediat dupa moartea fratelui mai mic, Liesel este adoptata de o familie saraca (Geoffrey Rush si Emily Watson), in sanul careia reuseste cu greu sa se adapteze la conditiile dificile de viata pricinuite de razboiul care a pus stapanire pe tara.

Cei doi parinti adoptivi, desi greu incercati de saracia in care se zbat, dau dovada de principialitate si empatie cu suferinta umana cand il adapostesc in taina in casa lor pe Max (Ben Schnetzer), un refugiat evreu care fuge din calea mortii. Adapostirea unui evreu in contextul prigonirii si exterminarii acestora atrage un pericol imens, pe care cei doi sunt dispusi sa si-l asume pentru a-si onora cuvantul fata de un prieten mai vechi, un camarad de-al lui Hans (tatal adoptiv al lui Liesel) din timpul primului razboi mondial.

Evolutia lui Liesel se datoreaza in principal relatiei cu Max, tanarul evreu ascuns in pivnita parintilor si prieteniei cu Rudy (Nico Liersch), un coleg de scoala si vecin care este dispus sa-si asume cele mai nebunesti riscuri numai pentru a-i face pe plac fetei.

Regizat de Brian Percival, filmul The Book Thief – Hotul de carti ofera o perspectiva unica asupra vietii germanilor de rand din Germania celui de-al doilea razboi mondial, relevand cu maiestrie coexistenta miraculoasa a celor mai sinistre si a celor mai calde sentimente umane, asa cum Moartea insasi constata pe finalul naratiunii.

Un film bine regizat, capabil sa transmita emotii si in acelasi timp sa redea realitati crunte fara a incrimina sau a arunca in dizgratie oameni, locuri si atitudini.

O singura precizare mai am de facut: The Book Thief – Hotul de carti este incepand de astazi in cinematografe, fiind adus in Romania de OdeonFilm. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor!

One thought on “The Book Thief – Hotul de carti

  1. Pingback: The Book Thief – Hotul de cartiBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !