Text nepublicat in presa “clasica”: Guvernul Gold Corporation de Miruna Munteanu

Va mai amintiti de contractul cu Bechtel? Da, capodopera aia avocateasca din cauza careia am platit vreo doua miliarde de dolari pentru o autostrada inexistenta. Ilustrarea perfecta a zicalei “S-a intalnit hotul cu prostul”! Ei bine, Guvernul se pregateste sa doboare acel fabulos record de prostie. Si de ticalosie. Proiectul de lege privind exploatarea zacamintelor de la Rosia Montana intrece cu mult tot ce s-a imaginat pana acum in materie de teapa legiferata. Si de dispret la adresa cetateanului.
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ar urma sa primeasca practic puteri suverane asupra unui teritoriu romanesc, incarcat nu numai de resurse, ci si de istorie. Cat de mare e halca de tara pe care suntem gata sa o cedam in vreme de pace nu stim exact. Fiindca firma canadiana va avea dreptul sa reconfigureze oricand, dupa cum doreste, perimetrul licentei de exploatare. Va putea expropria orice fel de terenuri si imobile, inclusiv cu statut special, de la stat sau de la privati. Dar nu numai dreptul de proprietate va fi abolit, ci si – mult mai grav – orice protectie institutionala, inclusiv recursul la justitie. Iata ce au trecut in proiectul de lege inteleptii nostri guvernanti: “In cazul in care un act sau o procedura de avizare a RMGC a fost anulata, autoritatile au obligatia de a elibera, in maximum de 30 de zile, un act sau un aviz nou, care sa-l inlocuiasca pe cel anulat”. Asadar Statul se obliga sa scurtcircuiteze prompt orice fel de decizie legala defavorabila investitorului canadian. Scotand, practic, Rosia Montana de sub jurisdictia instantelor romanesti.
Pe langa aceasta aberatie profund neconstitutionala, toate celelalte palesc. Nici nivelul redeventelor, nici macar primejdia unei catastrofe ecologice nu ma ingrijoreaza la fel de mult ca sanatatea mintala a guvernantilor nostri. Fiindca doar dementa sau tradarea nationala pot explica un asemenea text. Lipseste doar dreptul RMGC de a dispune dupa bunul plac de primul nascut al fiecarei familii. Dreptul seniorial din noaptea nuntii va fi exercitat asupra tuturor contribuabililor. Care vor ramane sa plateasca pretul otravit al aurului. Generosi, guvernantii au decis sa le ceara canadienilor garantii financiare pentru refacerea mediului pe numai un an din durata exploatarii. Desi propaganda RMGC promite, de mult, garantii integrale… Vai, dar se poate? Nu e nevoie, mergem pe incredere! Atentie mare, domnule Ponta, increderea electoratului e cam pe sfarsite.
Miruna MUNTEANU

(sursa)

Nu vreau sa comentez continutul articolului, ci doar cateva detalii tehnice:
– Articolul Guvernul Gold Corporation, scris de Miruna Munteanu,  trebuia publicat intr-un ziar central (nu-i dau numele), insa acesta “a uitat” sa-l publice. Jurnalista l-a publicat la ea pe facebook si si-a dat acordul pentru a fi preluat de cine doreste.
– Cine doreste sa-l preia o poate face la liber. Nu am pretentia sa citeze blogul meu (oricum nu stiu daca e primul care o face), insa ar fi indicat sa dea link-ul de pe facebook. Si, cel mai important: nu vi-l insusiti, spuneti de cine este scris.
– Felicitari inca o data ziaristei Miruna Munteanu pentru articol.

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Text nepublicat in presa “clasica”: Guvernul Gold Corporation de Miruna Munteanu

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !