Multa lume isi da cu parerea cu privire la piata imobiliara. Oricine este specialist in imobiliare, ca deh, acum 1 an a cumparat un apartament, acum 2 ani fratele si-a inchiriat garsoniera, iar acum 3 ani gagica lu varu (nu ala din reclama) si-a vandut garsoniera. De fapt, atunci cand vorbim de tendinte in piata imobiliara, vorbim doar pe presupuneri. Fiecare isi da cu presupusul, nimeni nu detine date reale si concrete despre viitor. Doar despre trecut (pe vremuri, la ProTV, era celebra emisiunea Profetii despre Trecut).
Opiniile sunt diverse, extremele fiind:
1. In 2014 piata imobiliara ISI VA REVENI! Este o certitudine. Tendinta este generala de crestere, gata, a trecut criza, sigur revine.
vs
2. Piata imobiliara va scadea si mai mult. Pretul real al unui apartament este de 15, maxim 20 de mii de euro. Iar ca exemplu se dau diversele licitatii, unde se cumpara apartamente si cu 25 de mii de euro (cele scoase la licitatie din cauza neplatii ratelor).
Daca ne uitam strict la viitor, am putea spune ca oricare dintre cele 2 presupuneri poate fi adevarata. In fapt, aceiasi oameni au pronosticat acelasi lucru si-n trecut. Si-n 2013 piata trebuia s-o ia la vale sau sa-si revina. Si-n 2012, si-n 2011…
Care este adevarul? Pai o stire de acum cateva zile ne spune exact cum sta treaba (via Hotnews). Deci nici n-a explodat, nici n-a cazut. Diferentele sunt minuscule, ele pot fi calculate cu exactitate daca ne raportam si la cursul leu-euro (sau leu-dolar, daca avem treaba cu valuta respectiva).
Piata, per total, este stabila de cativa ani. Preturile s-au prabusit foarte mult in 2009-2010 pentru ca ele crescusera in prealabil foarte mult. Exista inca persoane care si-au achizitionat imobile in 2008, deci au dat o caruta de bani pe ele, si care nu si le-ar vinde, ca deh, paguba ar fi imensa. Pe de alta parte, nici cumparatorii nu-s foarte decisi ce sa faca, parca ar cumpara, parca ar astepta.
Sursa: titirez.roDe asemenea, trebuie remarcat faptul ca acum incepe sa se vada GOLUL din perioada anilor 90: intre 1990 si 2000 s-a construit foarte putin. Cele de dinainte de 1977 sunt periculoase (majoritatea, nu toate), asa ca multi se orienteaza spre cele noi. Cele vechi-vechi, eventual din centru, sunt mai mult date spre inchiriere, nu spre vanzare, deci nu putem spune ca pretul lor scade.
Pronosticul meu? Nu am unul, insa trebuie avute in vedere 3 aspecte anul acesta:
1. Este an electoral, asa ca s-ar putea sa avem parte de ceva cresteri salariale si de pensii. Efectul in piata imobiliara ar fi mai mult psihologic, cresterile nu ar fi semnificative. Totusi, s-ar putea genera inflatie, care sa puna presiune pe curs.
2. S-ar putea debloca creditarea, care ar creste nitel preturile, insa nu foarte mult. Bancile, oricat de mult ar debloca-o, nu isi vor mai permite sa ofere credite foarte usor, ca-n perioada de varf.
3. Cineva-mi atrage atentia asupra pretul chiriilor vs pretul apartamentului cumparat. Este o noua generatie, care nu mai tine neaparat sa aiba casa in proprietate (ofera mai multa mobilitate), motiv pentru care pretul de cumparare ar putea ramane constant, insa ar putea creste nitel pretul chiriilor (oricum, inchirierea este mult mai „la negru” decat vanzarea, la vanzare se fac acte, deci sumele sunt, in 99% din cazuri, cele din acte; din acest motiv este greu de calculat variatia costului chiriei).
Ce sfat va dau? Pai cel general: informati-va. Trebuie sa va asumati decizia luata, indiferent care este aceea. Astazi pot fi observate anumite tendinte in piata imobiliara, maine acestea pot sa difere. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
Depinde ce apartament. Un apartament nou cu siguranta nu va costa 20.000 de euro din moment ce el se vinde acum cu 35.000 euro cu o marja de profit in jurul a 20%.