Scurt istoric
Incep acest articol cu o incursiune scurta in „istorie”, nu una generala, ci una personala. Asadar, primul meu telefon mobil l-am avut la 18 ani. Pe atunci vorbitul era scump, sms-urile si mai si. Tin minte ca aveam o optiune de 1 euro (sau 1 dolar) cu 20 de sms-uri. Si tot timpul le depaseam. Tin minte ca facturile mele babane veneau de sarbatori, cand dadeam sms la tot poporul.
Ulterior mi-am dat seama ca lumea nu are reteaua mea asa ca mi-am mai luat inca un telefon si apoi un dual-sim. Ofertele minute in retea curgeau, insa trebuia sa fiu in aceeasi retea. Deci acum am 3 cartele de telefon,in consecinta vorbesc cu toata lumea in retea.
Acum a venit bonusul: oferte nenumarate cu minute nationale. Tind sa cred ca solutia mea, cu 3 cartele, devine depasita. Din N motive mi le pastrez: comoditate, lumea mi-a invatat numerele de telefon, o posibila schimbare in sens invers… Habar n-am.
Internetul – noua miza
Acum au aparut 2 noi mize:
– tarife in roaming cat mai bune;
– internet la pret cat mai mic.
Bonusul: internetul in roaming.
Credeti ca nu aveti nevoie de internet pe telefon? V-as zice 3 chestii:
– pofta vine mancand – pana nu va bagati internet nu stiti ce inseamna;
– 80% dintre telefoanele din magazine sunt smartphoneuri – trebuie sa-l folositi la capacitate maxima;
– wirellesurile de obicei de multe ori sunt instabile iar paranoicii refuza sa se conecteze pe ele pentru ca li se pot fura parolele.
EU am acest telefon de aproape 1 an. Este un Motorola Defy +. Nu am avut smartphone pana atunci si nu eram decis sa fac acest pas. Acum ma gandesc sa-l schimb cu unul mai bun. NU mai imi ajunge asta pe care-l am. Si nu exagerez cu check-in-urile, nu postarile de pe telefon si alte alea. Il folosesc la nivel mediu as putea spune.
Legat de roaming, am fost recent in Turcia – Antalya. Factura la telefon mi-a venit peste 2 milioane. De ce? Turcia nu e in UE si oricum telefonul e scump la ei. Enorm de scump. De sunat am mai sunat, pe net insa n-am avut curaj sa intru (un mega costa 10 euro!). Nu ca n-as fi avut nevoie. Sau ca n-as fi folosit netul daca era mai ieftin.
Sa va povestesc o faza ce putea fi reala. Cand m-am dus in Turcia m-am tot uitat la violentele ce aveau loc in Instanbul. Am fost paranoic si eram oarecum speriat. Antalya parea sigura, insa Instanbulul nu. Chiar am refuzat oferta de a merge in Instanbul. Si inainte de plecarea in Antalya ma gandeam: bai, daca atunci cand sunt eu in aeroportul din Instabul vin protestatarii si ocupa aeroportul? Iar partea care ma intrista pe mine: sa fiu acolo si sa nu relatez pe facebook ori twitter? Serios, cu riscul de a „Da faliment”, tot as fi intrat pe twitter si as fi postat in cazul in care chiar se intampla acel lucru.
Vad acum ca exista optiunea Orange GO Europe. Pe scurt de tot: platesti 1 euro pe zi si ai tarifele din tara la telefonie si la net. Partea buna: platesti doar in zilele in care folosesti. Deci daca vei sta 10 zile acolo nu vei plati automat 10 euro, pentru ca nu vei vorbi chiar zilnic.
Exercitiu de imaginatie
Ca si exercitiu de imaginatie, ma gandesc cum ar fi sa merg in Europa (sa zicem la Roma), sa vizitez ce este de vizitat si sa intalnesc un om important. Habar n-am, pe Chivu. Ma pozez cu el si pun poza pe facebook. Fara alte comentarii, fara sa fi anuntat in prealabil unde plec. Imi imaginez tona de comentarii, de like-uri si eventual de telefoane. Pe langa cersetorii de cadouri („mie ce-mi aduci din Roma?”; daca urmeaza ziua cuiva si acel cineva este mai „tupeist” iti va spune direct ca doreste sa-i iei cadou d-acolo si i se cuvine, adica e ceva aproape obligatoriu), vor mai fi si curiosi, care nu vor intelege „de unde si pana unde”.
Ce-mi doresc
Mi-as dori o piata de telefonie globala. Mi-as dori sa am 500 de minute in orange pe care sa le pot folosi, dupa bunul plac, vorbind catre Orange Romania, Orange Franta, Orange Italia… E tot Orange, nu? Aceeasi poveste este si cu bancile: daca eu am bani la ING Romania si ii scot din ING Turcia am comision, ca-s BANCI DIFERITE.
Cred ca acesta va fi urmatorul pas: tarife catre reteaua echivalenta d-afara foarte mici si tarife exorbitante daca vorbesti catre alta retea, eventual din alta tara.
Imi doresc oare prea multe?
Concluziile le trageti singuri.
Salutari VIRTUALE tuturor 🙂
Tu în loc să te gândești cum îți salvezi pielea, te gândeai că n-ai net să pui pe Facebook :)? Prea tare Emile, parcă te și văd făcând asta prin aeroportul din Istanbul 🙂
Pai de ce nu? TOTUL PENTRU TRAFIC!
🙂