Teatru de festival. Festival de teatru.

De ce imi place sa merg la teatru? De ce mi-as dori sa vad un festival de teatru? De ce imi doresc sa merg la Festivalul de Teatru de la Sibiu? Varianta lunga acum. Si completa.

Nu stiu exact de ce si de cand, dar cineva a decis ca Sibiul sa devina „Capitala Teatrului”, iar Clujul Capitala Filmului. Festivalurile de film din cele 2 orase sunt festivalurile etalon.

Acum 2 ani imi intrebam un amic care fusese atat la Festivalul de film De la Bucuresti (de fapt, la mai multe festivaluri de film din capitala), cat si la TIFF. L-am intrebat care este diferenta. Iar el mi-a raspuns foarte simplu: ORASUL! Intrigat, l-am pus sa detalieze. Citez din memorie:

„In timpul TIFF-ului tot Clujul este conectat la eveniment. Afise peste tot, discutii peste tot. Se discuta despre filme la fiecare colt de strada. Te duci la cea mai nenorocita carciuma, unde crezi ca vor merge oameni inculti si fara legatura cu filmul, si tot vei auzi discutii despre filme. In Bucuresti sunt filme bune, te duci la film, te bucuri de el, dar cam atat. 90% din oras nu are legatura cu festivalul, iar acel 10% devine invizibil”.

Anul acesta voi avea placerea sa merg pentru prima oara la TIFF. Ma voi convinge. Este o certitudine: ajung la TIFF.

Insa imi doresc sa ajung si la SIBIU. De ce si, mai ales, DE CAND imi doresc sa ajung la Sibiu? Sa luam cronologic:

1. Anul trecut vazusem clipul formatiei VUNK.

Este tipul de clip care pe mine ma atrage cel mai mult. Este clipul in urma caruia chiar mi-am dorit sa ajung la Sibiu.

2. AM avut mai multe discutii despre teatru cu mai multi amici. Eu merg des la teatru, insa spre rusinea mea am fost la teatru DOAR in Bucuresti. Mi s-a spus ca fiecare locatie are specificul ei.
In Bucuresti fiecare teatru are, parca, ceva al lui. E adevarat, unele te surprind cu un spectacol COMPLET diferit, parca nespecific lor, dar altfel toate sunt, pana la un punct, asemanatoare. Insa si TEATRUL BUCURESTEAN, pe de-a intregul, are specificul sau.

3. Acum vine partea interesanta: ATMOSFERA DE FESTIVAL! La Sibiu se joaca spectacole din TOATA tara, fiecare avand specificul ei. De altfel, anul acesta Sibfest are sloganul Unicitate in Diversitate.
Cand am vazut sloganul mi-am amintit alte 2:
Unitate in Diversitate, slogan al Uniunii Europene (tinem mine: Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana in 2007).
Piesele sunt la fel, fiecare spectacol este unic. Aceasta sintagma am intalnit-o la mai multe persoane, PR ori actori de teatru. Este o sintagma specifica teatrului. Si este ATAT de adevarata!

4. Acum vine partea interesanta. La SIBFEST sunt cateva spectacole de teatru DIN BUCURESTI. Pe unele le-am si vazut. Pe altele vreau sa le vad in curand. Tendinta multora este sa evite spectacolele deja vazute. Le considera pierdere de vreme. Mi s-a spus insa ca este o MARE greseala! Doar asa te poti convinge de sintagma TEATRU DE FESTIVAL. Fix acele spectacole trebuie vazute. Iar daca esti jurnalist ori blogger ar trebui sa intrebi actorii cum simt ei aceasta diferenta. Un actor joaca diferit pe aceeasi scena; e clar ca in alt context va juca ALTFEL!

Fa-mi loc, unul dintre spectacolele vazute, pe care vreau sa-l revad la Sibiu. AICI este articolul scris dupa ce L-AM TRAIT la Teatrul Elisabeta 🙂

5. Am spus ca avem spectacole din TOATA TARA? Am gresit: este festival INTERNATIONAL, deci veti avea ocazia sa vedeti spectacole din alte cateva tari. Cand veti mai avea aceasta ocazie?

sursa: wikipedia

Am vazut Sibiul o singura data in viata. Era anul 2006, tot orasul era un mare santier. Se pregatea de statutul de capitala culturala. Mi-am promis atunci ca voi reveni. Insa doresc sa fac asta intr-un festival. A vizita un oras intr-o zi normala este ok, insa a vizita un oras IN SARBATOARE este ceva DE VIS!

Nu am mai fost la un festival de teatru pana acum. Am facut incalzirea insa in Bucuresti: am vazut chiar si 3 spectacole de teatru intr-o zi. Si, paradoxal, la finalul zilei nu eram deloc obosit. Aveam mai multa energie decat as fi avut dupa ce m-as fi plimbat prin parc. Teatrul inseamna VIATA! Teatrul nu trebuie vizionat, ci TRAIT! Asta este, de fapt, marea diferenta dintre film si teatru: filmul, oricat de bun ar fi, nu poate fi niciodata atat de VIU precum este teatrul. Din acest motiv daca ar fi sa aleg intre TIFF si Sibfest as alege, INTOTDEAUNA, Sibfest.

Vreau sa traiesc magia Sibfest. Vreau sa iau parte la cel mai mare si mai frumos festival de teatru din Europa sau poate chiar din Romania (sau era invers?). Vreau sa traiesc atmosfera de teatru. Vreau sa traiesc atmosfera de festival. Vreau teatru de festival. 🙂 Programul se gaseste pe site-ul oficial al festivalului www.sibfest.ro , iar detalii in timp real veti gasi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/FITSibiu. Perioada este 6-15 iunie, iar sloganul de anul acesta este, asa cum deja am spus, Unicitate in Diversitate. Salutari TEATRALE tuturor!

Comments

comments

11 thoughts on “Teatru de festival. Festival de teatru.

  1. Imi place la nebunie ca esti atat de pasionat de teatru si film! Meriti sa ajungi oriunde in tara pentru a-ti imbogati cultura. 🙂

  2. Sper sa ajungi la Sibiu, ca tare frumos mai e acolo… Chiar minunat (.eu) as putea spune!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !