Te-am primit cu caldura … intr-o casa friguroasa?

Expresia primit cu caldura este una care poate fi privita cu scepticism. Stiu ca se refera la caldura sufleteasca, se simte cand esti primit cu placere ori cu ostilitate, insa va mai zic ceva, un secret: o casa friguroasa, unde tremuri de frig, unde trebuie sa stai cu o bluza pe tine, un pulover, nu este o casa atat de primitoare.

La modul serios: cunosc persoane foarte dotate tehnologic, foarte cheltuitoare, care merg in restaurante nu foarte ieftine, care se bucura de viata in felul lor, dar care pun pe ultimul plan confortul propriei case.

Stiti, expresia americana (care are echivalent in ORICE limba) Home Sweet Home se refera exact la asta: oriunde ai merge, oricate conditii ai avea, cel mai bine te simti la tine acasa. In confortul si initimitatea propriei case.

Acum, fara s-o dau neaparat in politica, cea mai celebra vorba a fostului presedinte Basescu, Iarna nu-i ca vara, spusa pe jumatate-n gluma, pe jumatate serios, asa cum vorbea fostul sef al statului, trebuie sa nu fie valabila in ceea ce priveste propria casa. Stiti, aflasem o chestie legata de pisici, de care trebuie sa tinem cont si noi oamenii: o pisica de apartament naparleste mult mai putin decat una care sta afara. Motivul este evident: diferentele de temperatura din apartament nu sunt foarte mari intre iarna si vara. Ori nu ar trebui sa fie.

Drept urmare, indiferent daca afara sunt 40 de grade ori numai 3, in casa temperatura ar trebui sa fie cam aceeasi. Dupa mine, indiferent de costuri.

Totodata, atunci cand alegi casa, n-ar trebui s-o alegi dupa criterii de acum 30 de ani: sa fie spre Sud nu spre Nord, sa fie calduros iarna si alte criterii foarte utile in comunism. Daca acea casa a avut parte de un audit energetic corect facut, daca a primit certificatul energetic pe bune, de la o firma serioasa, atunci este irelevant pe ce parte e casa, de unde rasare soarele si alte chestiuni de genul.

Daca vorbim despre un apartament, altele ar trebui sa fie criteriile: zona (in Bucuresti se poate traduce prin Cat de aproape este de metrou, dar este relevant si cartierul, ce vecini ai etc), vederea spre o strada circulata ori spre un parc (ce vedere ai de la fereastra ta mie mi se pare mai relevant decat multe alte aspecte), fereastra catre ghena de gunoi (as exclude din start un apartament cu asa ceva), etajul (nu din cauza caldurii e relevant, ci alte aspecte sunt relevante aici, gen cat de sigur te simti la etajul 6, cat de des se defecteaza liftul etc) si nu in ultimul rand balconul (un alt element subevaluat din punctul meu de vedere).

Nu stiu ce pret are un audit energetic in Bucuresti, dar stiu sigur ca la unele lucruri nu trebuie sa te zgarcesti. Proverbul a fi scump la tarate si ieftin la faina s-ar putea traduce, la automobile, prin A-ti pune cauciuri chinezesti pe un BMW nou-nout. Va las pe voi sa va ganditi la un echivalent al acestei expresii in cauza caselor. Al locuirii.

Acum, la modul serios, s-a intamplat vreodata sa fiti primit cu caldura intr-o casa foarte friguroasa? Daca da, nu v-ati simtit ciudat?

Articolul de fata este inscris in competitia Super-Blog 2018 si sper din suflet sa fie primit cu caldura de catre juriu. Si de catre voi. Pe voi nu va pun sa-mi faceti vreo termoviziune acestui articol, ci doar va indemn, nu va rog, nu va oblig, sa va aratati CALDURA fata de el printr-un like, un share sau un comentariu. Ori toate trei. Nu ma supar.

One thought on “Te-am primit cu caldura … intr-o casa friguroasa?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !