Tablete ieftine vs laptopuri ieftine.

Discutia tablete vs laptopuri este veche. Din punctul unora de vedere (inclusiv al meu) tableta este ceva intre smartphone si laptop. Unii ar numi-o nici cal nici magar, ceva intre. Cu alte cuvinte: ceva inutil. De multe ori am prevazut sfarsitul tabletei, spunand ca ea va fi cat de curand inlocuita. Se incearca in diverse forme:

1. Fabricarea unor telefoane din ce in ce mai mari. Ne uitam la note 2, un telefon altfel imens. Dar care are functia sa de baza: vorbitul. Exista tablete de dimensiuni comparabile, deci mai multe telefoane ca acesta vor scoate treptat tabletele de pe piata.

2. Laptopuri care devin tableta. Aici avem ori varianta in care ecranul se scoate complet si este o tableta, ori varianta in care ecranul doar se pliaza si este o tableta nitel mai groasa. Momentan sunt cateva modele de astfel de telefoane-tableta, dar prevad din ce in ce mai multe modele de genul. Desi producatorii s-ar putea sa nu aiba interesul sa-si scoata de pe piata propriile produse (anume tabletele).

Iar discutia tablete vs laptopuri imi aduce aminte de discutiile de acum 10-15 ani cu privire la laptopuri vs pc-uri. Pe vremuri laptopul era un fel de back-up, o chestie portabila pe care o folosesti doar in deplasare. Acasa foloseai frumos pc-ul, ca deh, ala era mai puternic. Intr-un final laptopurile au devenit comparabile din toate punctele de vedere cu pc-urile, deci pc-urile sunt acum „o specie pe cale de disparitie”.

Ajungem la partea finala: pretul. Si aici este iarasi o discutie intreaga. Eu doresc doar sa o scurtez. Si zic asa (punctual):

1. Este absolut firesc sa cautam tablete ieftine. Cat mai ieftine. Din punctul meu de vedere o tableta de vreo 6-7-8 milioane este absolut de ajuns. Tableta acum este cam ce era laptopul acum 15 ani: ceva ce folosesti doar in deplasare sau acasa in situatii speciale (gen te-ai trezit din pat si ti-e lene sa te ridici). O tableta de 8 milioane (marci ieftine, chiar romanesti) nu este deloc o optiune proasta. Dimpotriva, eu chiar recomand varianta asta.

2. Cand vorbim de laptopuri ieftine discutia este insa in cu totul alt sens. Aici cautam cel mai ieftin magazin unde sa gasim laptopul X (de marca buna) la cel mai mic pret. Aici nu recomand sub nicio forma marcile no-name sau low-cost. Din punctul meu de vedere marcile de laptop pe care le accept ar fi: asus (cel mai bun raport calitate-pret), dell, hp, toshiba, sony (Cam scumpe si de fite), apple (pentru doritori; mie-mi pare insa excesiv de scumpe), acer (au crescut mult in ultima vreme) si lenovo. Cam in ordinea asta (eu mi-am luat asus de exemplu). Spre deosebire de tableta, laptopul este o investitie pe termen mai lung si chiar conteaza sa nu-ti moara cand ti-e lumea mai draga.

Sa va zic ca sunt persoane care ar da 20 si ceva de milioane pe o tableta si 15 milioane pe un laptop? Sunt cazuri extreme si prefer sa nu-i caracterizez in vreun fel. Ma abtin, e mai bine asa.

Nu e nevoie de nicio concluzie. Cred ca ati inteles opinia mea. Ca sunteti sau nu de acord cu ea este cu totul altceva ­čÖé

Salutari IEFTINE tuturor ­čÖé

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !