Tableta – inca un device pe moarte. Windows 8.

Stirile despre tehnologie si device-uri nu mai sunt demult „nisate”. Nu trebuie sa cumparam reviste de specialitate pentru a afla ultimele noutati. Mai nou, acestea ne sunt livrate chiar si la televiziunile de stiri, printre o crima, o declaratie politica si un viol. Acest lucru inseamna ca ele sunt de interes public.

Printre stiri, la loc de cinste se afla cele despre disparitia unor device-uri. Oricum avem televiziuni morbide, asa ca moartea unui device se potriveste manusa. Sa va enumar 5 chestii moarte complet sau aproape moarte. Nu stiu exact ordinea, device-urile nu sunt precum oamenii, sa aiba o data certa a decesului. Asadar:

1. Discheta. Initial era un dispozitiv foarte folosit, ulterior a pierdut batalia, pe rand, cu cd-urile, dvd-urile, stick-urile si in general cu orice dispozitiv de stocare. Faptul ca inca mai am floppy pe calculator il face nitel nostalgic.

2. Tot ceva de genul feminin: caseta audio. Nu stiu daca cei care fac device-uri sunt misogini sau nu, dar si caseta (de gen feminin) a fost inlocuita de neutrele cd-uri, stick-uri ori dvd-uri. Probabil asa este corect din punct de vedere politic. Daca va puteti imagina, pana si tarabele din Piata Obor au renuntat la casetele cu manele. Acu’ vand cd-uri si dvd-uri.

3. Strans legat de casete, au disparut celebrele walkman-uri cu caseta. Sa nu zic de faptul ca nici device-urile de ascultat muzica cu cd ori dvd sunt si ele pe cale de disparitie.

4. Acum nu mult timp aflam ca vor muri netbook-urile. Asus si Acer au omorat oficial acest produs. Motive sunt multe, rezultatul este cert: nu se vor mai fabrica.

Urmatorul device care va muri va fi tableta. Tendinta este clara: telefoanele sunt din ce in ce mai mari (deja au aparut telefoane mai mari decat unele tablete), iar tabletele sufla din greu. E adevarat, tableta e un etalon al opulentei, mai ales daca are un anumit fruct pe spate, el in sine simbol al snobismului la scara mondiala.

Bomboana pe coliva tabletelor este insa Windows 8. Cine putea sa faca o revolutie daca nu Microsoft? Si pentru ca Microsoft a dat tonul, producatorii de laptopuri au trebuit sa se conformeze, asa ca au inceput sa aduca pe piata laptopuri cu ecran touch-screen.

Eu am avut privilegiul sa butonez un asemenea device la Zilele Biz, unde mi s-a explicat totul de la A la Z. Exista chiar unele laptopuri ce pot fi transformate in tablete (ii scoti ecranul si e tableta), lucru imbucurator pentru fanii tabletelor.

Iar la Zilele Biz (unii cititori ai mei se vor bucura nespus ca amintesc de acel eveniment, fiind chiar obsedati: pomenesc in fiecare zi de participarea lor acolo) chiar am avut ocazia sa ascult explicatiile din spatele scenei. De exemplu, Windows 95 venise „la pachet” cu mouse-ul. Si pentru ca trebuiau obisnuiti utilizatorii sa-l foloseasca, a fost creat jocul Solitaire, care cica si-a indeplinit scopul. De data asta insa suntem obisnuiti cu touch-screen-ul, asa ca probleme de adaptare nu mai exista. Sa nu mai zic de faptul ca mouseul si tastatura nu sunt deloc excluse, ci chiar completeaza experienta touch (sau taci, pentru necunoscatori 😛 ).

In aceste conditii, ce ar aduce in plus tableta? Dupa mine, mai mult de 3 ani n-o s-o mai duca. Si asta din inertie, inca de acum tableta este un device pe cat de scump, pe atat de inutil.

In final, sa zic doua cuvinte si despre firma Asus. Asta pentru ca doua dintre laptop-urile de varf cu aceasta tehnologie apartin Asus. Asadar, initial am auzit de Asus in urma cu mai bine de 10 ani. Ei produceau niste placi de baza si erau printre cele mai ieftine. Au pornit de jos si s-au ridicat treptat. Ulterior, cand am inceput sa interactionez cu piata laptopurilor, Asus erau considerate low-cost. Cativa oameni care le aveau spuneau ca-s multumiti de ele, dar puterea brandului era 0. Asocierea cu Asus nu era deloc dezirabila. Ulterior, Asus a crescut treptat, a scapat de statutul de Low-Cost si acum scoate niste device-uri cu adevarat bune. Dupa parerea unora, raportul calitate-pret e cel mai ridicat la Asus. De altfel, ASUS VivoBook S200 se va gasi la un pret de aproximativ 2.600 de lei in Romania. Comparativ cu fitele fructoase, este un pret cu adevarat bun. Si atentie: este si el in categoria DE LUX. E si el in mai multe culori. Dar nu are niciun fruct pe spate. Trist.

Daca as avea bani de laptop, mi-as lua Asus. Si m-as bucura sa iau unul cu touch-screen, pentru a ma putea bucura complet de experienta Windows 8. Pana atunci, raman la deja invechitul Windows 7 pus pe Deskstop-ul meu batran. Si de pe care bloggaresc atat de usor 😀 (ah, da, cu tot touch-ul, cand e sa bloggaresc, tot tastatura e de aur 😀 ).

O ultima precizare: articolul participa la razboiul virtual – Blogwars , un concurs cu premii dragute, unde mortii vor vota supravietuitorii. Pe bune 🙂

Salutari RAZBOINICE tuturor 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !