Sunt un norocos: sunt la NameBox si nu am patit nimic. Cel mai bine este sa raman la ei.
Este o expresie americana: cumpara actiuni cat inca e sange pe strada. Mai e un proverb: cele mai bune servicii nu le ofera compania numarul 1, ci companiile cu probleme. Ele isi pretuiesc cu adevarat clientii.
Istoria este simpla: Namebox, firma de hosting unde am 3 bloguri (EmilCalinescu.Eu, Minunat.eu si CristianManea.EU) a avut serverele atacate. 90% dintre bloguri au disparut complet, cu tot cu arhiva. Back-up-urile (e voie cu acest cuvant) au disparut si ele.
In cazul meu, lucrurile au stat fix asa: la ora 3 eram inca treaz, voiam sa scriu un mail (de pe adresa blogului). La un moment dat vad ca nu mai merge. Nu mergea mailul (ala al blogului). Intru pe EmilCalinescu.EU, picat. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa accesez Namebox.ro. Si el picat. Asa ca m-am culcat :))
Vorbesc serios: eu pana acum aveam problema cu blogurile virusate. Daca, insa, vad ca e site-ul firmei de hosting picat sunt linistit. Sau eram. „E de la ei”.
La orele alea se fac update-uri si alte alea. Deci nimic grav.
Dimineata ma trezesc pe la 11. Printre mailuri, vad unul de la blogal, prin care ma anunta ca in urma unei verificari automate s-a constatat ca blogul nu e functional, deci a fost scos. Intru pe blog, functioneaza. Dau mail, se rezolva.
M-am gandit, insa, repede: inseamna ca a fost picat mult timp.
Ulterior vad agitatia de pe Facebook. Mai multi prieteni si-au pierdut toata arhiva. Unii dintre ei aveau MAI MULTE bloguri gazduite acolo. Au pierdut tot. Absolut tot.
Acum, multa lume ma acuza ca ma dau mare ca eu nu am patit nimic. Imi spun ca nu as fi reactionat asa daca eram in situatia asta. Nu as fi facut glume pe tema asta (eu sunt initiatorul hashtagului #JeSuisNamebox). Eu tot bagam p-aia cu Cine a revendicat atacul? Ce state l-au condamnat? etc…
Acum, pe langa multe altele, fac 5 observatii. Nu le-as numi sfaturi, ci doar observatii. De bun simt, zic:
1. Multi spun ca ar fi fost un atac din interior. Ca cineva a vrut raul firmei Namebox. Ca doar cineva din interior putea sa stearga atat baza de date, cat si back-up-urile. Teorie pe care tind s-o cred, e confirmata de 2 persoane care se pricep. Adica ei nu au informatii din interior, ei mi-au spus ca, tehnic, ar fi singura explicatie. Caz in care mintea mea blonda spune urmatorul lucru: se poate intampla oricand, la orice firma.
2. O firma afectata, exact cum am zis mai sus, isi va lua masuri. Va fi prima care o va face. Namebox nu e firma de tepari, nu dispare a doua zi. E aici, incearca sa remedieze, se straduiesc sa reajunga sus. E drept, nu au gestionat chiar ok situatia, nu erau nici pana acum firma perfecta, dar na…
3. La ei, cum ziceam, am 3 bloguri. Insa mai am bloguri. Celelalte sunt gazduite in alta parte. Ce vreau sa zic: NU va mai puneti TOATE blogurile in acelasi loc. E o expresie romaneasca: nu pune toate ouale in acelasi cos. E fix la fel. Ok, cand ai un singur blog si-l pierzi e nasol, nu ai ce face. Dar cand ai 4, toata averea ta sunt cele 4 bloguri, mi se pare absurd sa le pui toate in acelasi loc. Iar imi vine in minte exemplul ala din jocurile de strategie: erau jocuri de strategie, Red Alert ori alte jocuri, unde adversarul avea arma nucleara (ori ceva echivalent). Cel mai naspa era daca aveai cladirile foarte apropiate ori daca ale mai importante cladiri erau in acelasi loc. Din acest motiv una dintre strategii era sa le pui rasfirate, sa nu le pui chiar una langa alta. Eventual sa le pui chiar in locatii diferite. Fix asa e si aici: am 3 bloguri aici, dar mai am 2 intr-o parte, 2 in alta parte. Iar daca-mi voi mai face bloguri, credeti-ma, le voi hosta in cu totul alta parte.
4. Exista metode prin care te poti pazi. Am aflat una tare: iti faci blog pe subdomeniu (Blogspot sau wp), il pui privat, neindexabil de google, si pui toate articolele SI acolo. Cand pica, ai un back-up care stii ca nu pica. Un back-up solid. Alte variante de back-up ar fi un plugin, am inteles ca nu merge chiar la toata lumea, si o salvare constanta de pe server (aici am un cpanel mai ciudat, nu stiu exact de ce). Ideea e ca trebuie sa faci singur niste chestii. E drept, cand e sa se intample, se intampla. Iar cand e sa ai noroc, supravietuiesti si unui atentat (cum e cazul meu).
5. Sa va zic un paradox: ce-i gratis e mai sigur decat ce-i cu bani. Vorbesc serios: blogurile gratuite sunt foarte greu de spart. Na, ti-l poate sparge cineva, sa-ti fure parola si sa-ti stearga continutul. Dar mai rar. Spre deloc. La blogurile gazduite trebuie sa te ocupi singur inclusiv de securitate.
Prevad ca multi bloggeri vor migra inapoi spre solutii gratuite. Bloggerii aia scriitori, care vor doar sa scrie, care nu traiesc din asta, care fac si altceva, se vor intoarce pe wordpress si blogspot. Cei care nu scriu advertoriale, nu vor autoritate, nu vor blog profi. Vor doar un loc unde sa scrie.
Pe acelasi subiect au mai scris Zoso si Marius (un norocos la fel de mare ca si mine).
Asadar, repet ce am zis in titlu. Sunt un norocos: sunt la NameBox si nu am patit nimic. Cel mai bine este sa raman la ei. Si asta voi face! 🙂 Salutari NOROCOASE tuturor!
Am vazut la marius ca ziceai ca ai hosting si la nshost. Si eu au patit ceva la fel acu ceva ani, cica tot inside job. Eu am mutat blogul in alta parte si n-am pierdut mult dar n-am vrut sa risc sa mai patesc ceva cu datele.
In prezent mai ai vreun blog gazduit la NameBox?
Aceleasi 3 bloguri ca atunci cand a fost scris acest articol: blogul pe care suntem acum, minunat punct eu si cristian manea punct eu.