Sunt bun in bucatarie doar atunci cand am CHEF. Bucataria ideala.

Bucataria ideala este, pentru mine, bucataria mare, spatioasa, in care incap multi oameni. Daca vreodata ma voi apuca de gatit, cu siguranta imi vor trebui ajutoare, fie cineva care sa-mi dea indicatii (e drept, acestea pot veni si prin telefon), fie cineva, unul sau mai multi, care sa faca munca de jos (curatat cartofi, taiat cartofi, curatat ceapa etc).

Bucataria ideala nu este pentru mine bucataria-sufragerie. Urasc casele in care bucataria nu are perete despartitor de alta camera ori macar de hol. In care stai la televizor pe canapea si cand te uiti intr-o parte vezi aragaz, tacamuri, farfurii si tigai. Imaginati-va ca va uitati la un film de groaza, cu un criminal care omoara cu cutitul, si cum va mutati privirea intr-o parte, vedeti un set intreg de cutite. Nu stiu cat de bine e pentru cei alaturi de care va uitati la acel film …

Bucataria ideala este aerisita si luminoasa. Nu-mi plac bucatariile fara geamuri ori cu un geam minuscul. Imi displac profund. Lumina naturala, un geam larg deschis prin care trebuie sa intre aer (daca nu usa mare, care sa dea intr-un balcon ori intr-o terasa imensa), orice. Ori, in verile toride, hota si aer conditionat. Da, ati citit bine, aerul conditionat in bucatarie NU este un lux, o fita. Este ABSOLUT necesar, mai ales daca in acea bucatarie se gateste mult vara.

Bucataria ideala este cea dotata cu absolut tot ce trebuie. Gasesti acolo cutit pentru absolut toate operatiunile, gasesti intotdeauna indeajuns de multe farfurii, pahare, cani ori cesti. Sa nu fie nevoie sa bei bere din cana ori lapte din pahar (ca mafiotii cocalari). De asemenea, gasesti tot timpul oala, tigaia ori cratita potrivita. In plus, chiar daca nu-s adeptul mancatului sanatos cu orice pret, e indicat sa gasesti si tigai din acelea de gatit sanatos. Pentru situatia in care vine in acea casa cineva care chiar are chef de mancare fara gust.

Bucataria ideala are dulapuri suspendate, de preferat cat mai sus. La nivelul meu adica.  Urasc dulapurile care sunt jos, din cauza carora trebuie sa ma aplec. In mod normal, totul trebuie sa fie la nivelul meu. Superior, cum altfel? Daca vine la mine in bucatarie vreo pitica (nu va ganditi la Vadim, da? va rog frumos!) ori vreun pitic, fie va trebui sa-mi ceara mie diverse chestii din dulapuri, fie va fi nevoit/a sa se urce pe scaun. Stiu, sunt rau. Dar na, cand ajungi la mine acasa, la mine in bucatarie, trebuie sa te ridici la nivelul meu. La propriu si la figurat!

Bucataria ideala are un frigider mare si bogat. Ma scot din minti bucatariile super-dotate, cu frigidere mari si vesnic goale. Vorbesc serios: frigiderul gol inseamna #saracie. Frigiderul trebuie sa aiba NEAPARAT dozator de apa rece si de gheata.

Bucataria ideala are o combina frigorifica distincta pentru bauturi.

Bucataria ideala trebuie sa aiba masina de spalat vase. Nici ea este un lux.

Bucataria ideala trebuie sa fie INALTA. Urasc bucatariile si in general incaperile cu tavanul foarte jos. Vreau sa nu simt ca-mi va cadea-n cap.

Bucataria ideala este viu colorata. O bucatarie cu pereti albi si cu aparatura alba imi pare bucatarie de spital. Ori de puscarie. Nici dulapurile nu trebuie sa fie-n non-culori.

Bucataria ideala are un dulap cu condimente. Cand vad bucatarii pline de fructe si legume, fara pic de condimente, imi dau seama ce fel de oameni locuiesc acolo: oameni seci, lipsiti de gust, care vor sa manance sanatos, doar cat sa traiasca. Esti ceea ce mananci, in toate sensurile posibile.

Bucataria ideala are si o priveliste frumoasa afara. Ca bucatarul sa fie inspirat atunci cand gateste. Bucataria ideala NU are geam catre ghena de gunoi. Nu te poate inspira o asemenea priveliste. Asemenea mirosuri iti taie orice pofta de mancare.

Bucataria ideala are si o poveste. Daca nu are, trebuie sa te straduiesti sa aiba. Sa faci in asa fel incat sa aiba.

Bucataria ideala trebuie gandita de la inceput, trebuie sa aiba sens toate lucrurile din ea. O bucatarie cu dulapuri scumpe, la care se adauga un prajitor de paine de 20 de lei, devine repede o bucatarie kitsch. O bucatarie fara sens. Nu poti avea o masina de spalat vase de 2000 de lei si un cuptor cu microunde no-name, de 50 de lei. Sau poti, dar strici intreaga idee a acelei bucatarii. Poti, de asemenea, sa ai o bucatarie vintage: aragaz mai vechi, dulapuri ca acum 50 de ani. Dar totul cu logica, cu sens acolo.

Bucataria ideala este, insa, pentru mine, bucataria aia tehnologizata. Bucataria precisa, unde avem cantar de ultima generatie, aragaz si cuptor cu ceas, termometre speciale, roboti de bucatarie polivalenti. Sa nu excludem, insa, si aparatele monospecializate: un robot de bucatarie este util, dar nu poate inlocui in totalitate storcatoarele de fructe. Pe care nu le-as exclude nicicum.

Bucataria ideala are usa directa spre un balcon ori spre o curte frumoasa. In bucataria ideala, oricat de mare, spatioasa si racoroasa este, nu se mananca, doar se gateste.

Bucataria ideala nu are televizor. Oricum ai da-o, oricat de util l-ai vedea, strica orice arhitectura, orice logica, strica aproape tot din acea bucatarie. In epoca moderna, a laptopurilor si a tabletelor, un televizor, oricat de mic, in bucatarie, strica absolut totul din punct de vedere estetic. Un radio da, acela poate fi integrat cu sens, cu gust, in bucatarie, mai ales daca vorbim de o bucatarie vintage. Old school. Daca vrei musai sa te uiti la tv, ia-ti tableta cu tine si uita-te pe ea. Sau pe laptop.

Bucataria ideala are un spatiu special pentru cartile de bucate. Oricat de multe site-uri ori bloguri culinare ar exista, nu vor putea inlocui clasicele carti de bucate. Fie cele vechi, cu care au invatat sa gateasca parintii nostri, fie cele noi, moderne, ale unor bucatari celebri de afara ori chiar de la noi.

Bucataria ideala este o bucatarie, totusi, realista. Am auzit, fara sa fi vazut cu ochii mei, cum unele locuinte au o bucatarie mai mare, mai spatioasa, decat camera (vorbim de garsoniere). Nu stiu cine a putut gandi asa ceva, nu stiu cine si-ar dori sa locuiasca in asemenea garsoniera, eu unul sigur nu. Nici macar daca vorbim de un apartament de 3 camere, unde bucataria este mai mare decat ORICE camera. Tot mi se pare absurd. Ilogic. Nefiresc. Nu poti trai in garsoniera, dar sa vrei sa ai (macar) in bucatarie confortul unei vile de lux. Nu e REALIST!

Bucataria ideala NU este situata langa baie. Niciodata. Imaginati-va o casa unde locuiesc mai multe persoane, unde una gateste si o alta … este la toaleta. Scarbos de-a dreptul.

Bucataria ideala are in ea bucatarul ideal, care gateste mancarea ideala, care e mancata de consumatorul ideal. Ala ultimul sunt eu :)) Mai trebuie sa gasesc bucatarul, cheful, maestrul, cum vreti sa-i spuneti, si bucataria, consumatorul e deja gasit.

Bucataria ideala este inscrisa in competitia Super Blog 2018, pentru sponsorul SomProduct. Articolul, nu bucataria ca atare. Astept sa-mi spuneti in comentarii cum arata, pentru voi, bucataria ideala.

4 thoughts on “Sunt bun in bucatarie doar atunci cand am CHEF. Bucataria ideala.

    1. Nu la asta ma refer. Ci o bucatarie in care in 2018 a gatit marele bucatar X, in 2020 a venit sa gateasca un alt celebru bucatar, iar in 2086, cand era pe moarte, a gatit in sfarsit si proprietarul ei :))

      Cand zic POVESTE, la asta ma refer.

      Da, si un gratar cu mici poate fi memorabil, daca la el au fost invitati oameni importanti.

  1. Băi, păi dacă cineva îți dă indicații și altcineva curăță, taie, prăjește… ție ce pușca mea îți rămâne de făcut?

    1. Nu am zis ca se intampla in acelasi timp. Am zis ca nu ma vad facand SINGUR. Fie e cineva care-mi da indicatii si eu fac, fie eu dau indicatii si altul face. Eu sa le fac pe toate cam greu :))

      Altfel, ma tenta sa-ti raspund cu TE UITI SI CASTIGI!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !