Subiecte europene ignorate

Subiecte europene ignorate

 

Vedeam un subiect de dimineata, subiect ignorat de aproape toata presa romana: alegerile din Catalonia. Desi este trimisa undeva la SI ALTELE, stirea ne-ar putea afecta mai mult decat avem impresia.

Catalonia is not Spain

Subiectul a fost la fel de putin dezbatut precum Partidul National Scotian, desi acolo parca subiectul a suscitat mai mult interes.

Referendum Independenta Scotiei

Nu stie nimeni ce ar trebui sa faca Romania in cazul unei presupuse independente a Cataloniei, nimeni nu este pregatit de un asemenea scenariu. La fel in cazul Scotiei, desi acolo se vorbeste de independenta de ani buni.

Daca ne uitam la subiectele fierbinti din presa noastra, observam un lucru trist: analizele lipsesc, putini vorbesc despre problemele reale, toata lumea cauta senzationalul din stiri. Gardul construit de maghiari este nelipsit din presa noastra, la fel si declaratiile premierului roman. Presa romana cauta senzationalul, politicienii romani fix asta comenteaza. Nicio reactie oficiala din Romania in legatura cu alegerile din Catalonia, sa auzim opinia oficialitatilor in legatura cu acest subiect (macar o felicitare de complezenta, un mesaj d-ala de lemn). Nimic. Si, ca sa revin la presa, nimeni nu INTREABA oficialitatile romane despre asta.

Sursa foto: NineOClock.RO
Sursa foto: NineOClock.RO

Un alt subiect, iarasi ignorat de presa: intalnirea lui Iohannis cu presedintele Chinei in SUA. Pe de-o parte, nici staff-ul lui Iohannis nu a facut mare tam-tam pe aceasta intalnire (i-a fost teama? i-a fost rusine?), insa pot face pariu ca nu-l va intreba nimeni nimic pe aceasta tema in Romania.

De ce se intampla toate astea? Motivele ar fi multe, imi permit sa evoc doar 3:

  • Foarte putini specialisti pe politica externa in presa romana. La televizor mai sunt invitati profesori universitari, dar acestia, probabil, is scumpi (la propriu si la figurat). In plus, putini oameni de televiziune pot modera competent o astfel de discutie.
  • Astfel de dezbateri aduc putina audienta. Oamenii-s neinteresati de Catalonia, de Scotia ori de intalnirea lui Iohannis cu presedintele Chinei. Oamenii prefera sa vada catuse, sa se vorbeasca despre Vanghelie ori, in cel mai bun caz, despre Codul Fiscal.
  • Interesul patronatului este altul. Antena 3 nu are interesul sa analizeze o situatie concreta, ci are interesul sa dea in diversi politicieni (Basescu si nu numai). Chiar daca o dezbatere serioasa despre Catalonia ar face audienta, acea dezbatere nu ar fi interesul patronatului. La fel pe RTV.

Personal, de ceva timp (din 6 martie) mi-am facut un blog exclusiv politic: PolitiCalinescu.RO. Acolo dezbat subiecte politice importante, asa cum pot si cum stiu eu. Acolo vorbesc despre subiectele ignorate ori evoc alte perspective pe un anumit subiect. Ultimul exemplu: mituri despre nemti. Da, scandalul refugiatilor si scandalul marii fabrici de automobile din Germania sunt, de fapt, strans legate intre ele.

Reporter si blogger european

Nu intamplator scriu toate astea. Exista o competite, numita reporter si blogger european, unde va puteti inscrie si voi. Imediat ce voi termina acest articol imi voi inscrie blogul politic in acea competitie. Zic ca merita! Si va invit si pe voi s-o faceti.

Si pentru ca vorbim despre competitii, este o competitie si pe BlogalInitiative. Adica fix motivul pentru care am scris acest articol AICI si nu pe blogul politic.

In loc de concluzie ar trebui sa scriu ca sunt multe alte subiecte europene ignorate. As mai putea invoca periplul succesiv al partidelor noastre prin diversele partide europene (PD de la Socialisti la Populari, PNL de la ALDE la populari, fuzionand cu alt partid-traseist), dar si absenta aproape completa a discutiilor despre deciziile care se voteaza in Parlamentul European. Cumva, pe noi ne intereseza doar ce se intampla aici, doar scandaluri, certuri si, uneori, decizii fiscale cu impact direct asupra noastra. Intrebarea mea este daca vina e a presei, a politicienilor sau a publicului? As bifa toate variantele, insa nu-s atat de sigur de acest lucru. Salutari EUROPENE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Subiecte europene ignorate

  1. Nu mă omor cu politica și da, ai dreptate, în general nu prea ne pasă de țări precum Catalonia sau Scoția, dar ne-ar păsa mai mult dacă anumite acțiuni ne-ar privi în mod direct

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !