Exista in blogosfera diverse articole care ne invata ce sa facem cand nu mai avem subiecte de bloggerit. Eu nu ma voi referi la acea situatie, ci va voi spune ce sa faceti sa nu ajungeti acolo. Daca va veti propune sa scrieti tot timpul despre asa ceva, sa aveti in mod constant niste subiecte de bloggerit, sansele sa ajungeti in pana de idei sunt 0.
Eu in continuare o sa va dau 10 subiecte de bloggeri; puteti sa le folositi pe toate sau doar o parte din ele. Atentie, eu vorbesc despre bloggerii generalisti. Asadar (ordinea e aleatoare):
1. Prima regula este sa iesi din casa si sa socializezi. Subiectele de bloggerit iti vin foarte rar stand in casa. Poti avea si atunci subiecte de bloggerit, dar nu atat de multe si de diverse. Daca socializezi orice subiect de discutie poate deveni articol de blog. Eu sunt indeajuns de nebun incat dupa multe discutii cu amicii am scris articole. Asa mi se pare firesc, nici nu mai e ceva nefiresc asta.
2. Ai mers la film? Scrie despre acel film. Dar scrie complet: uite-te cine-l distribuie, cauta pagina oficiala de facebook a filmului, da-l pe grupurile de facebook aferente. Nu te gandi ca au scris atatia inaintea ta. Uneori daca scrii dupa 3 luni s-ar putea sa fie mai bine: lumea astepta un articol nou si toti se vor indrepta spre tine. Si oricum nu te gandi doar la traficul pe termen scurt, ci gandeste nitel si in perspectiva: daca ai un articol bun si bine optimizat, iar filmul are o continuare, atunci cand va aparea partea a II-a s-ar putea ca articolul tau sa devina citit. Identic si in cazul unei piese de teatru ori in cazul unei carti. Stiti ca majoritatea teatrelor au pagina de facebook? Dati tag acelei pagini si uneori articolul vostru apare acolo. Cu avantajele de rigoare.
3. Scrie despre zilele importante din an, fie pozitiv ori negativ. Nu te gandi ca n-ai ce scrie despre Craciun, despre Paste ori despre Ziua Indragostitilor. Le urasti? Cu atat mai bine: articolele negative iti pot aduce trafic mai bun in anumite situatii. Esti credincios? Pai foarte bine, n-ar trebui sa ratezi nicio sarbatoare religioasa. Exista si niste zile speciale din alt punct de vedere decat cel religios: 1 aprilie, 1 mai, 1 decembrie. De ce ai rata ocazia sa scrii despre ele?
4. Scrie despre comunitatea ta. Esti student? Foarte bine, scrie despre facultatea ta. Eu am o gramada de vizualizari pe cautari de genul „licenta drept Cantemir”. Poate parea plictisitor sa scrii despre asa ceva, dar eu recomand s-o faci. Pe termen lung dau bine aceste articole. Puteti incerca sa scrieti pe parcursul intregii facultati.
5. Scrieti despre vacantele voastre. Lumea cauta sa vada cum e in Turcia sau in Grecia, iar tintele nu sunt site-urile platite, ci blogurile personale sincere. Si revenind la chestia de mai sus: un articol bine optimizat si tintit s-ar putea sa va aduca trafic constant.
6. Incercati sa scrieti despre emisiuni la moda: Romanii au talent, X-Factor ori chestii de genul. Si ideal ar fi sa scrieti cat mai repede. Atunci, cand frige, lumea e interesata de subiect. Apoi devine neinteresant.
7. Scrieti despre pasiunile voastre. Va place cafeaua? Scrieti despre cafea, intrati pe site-urile si blogurile aferente. Dar scrieti chestii misto, incercati sa cumparati de fiecare data alta cafea, incercati sa le comparati. E pasiunea voastra, nu va bateti joc de ea. Inlocuiti cafea cu bere sau cu altceva. E cam acelasi lucru.
8. Fiecare din voi are aparate electronice sau electrocasnice. V-ati gandit vreodata sa le descrieti? Alegeti momentul potrivit: de exemplu, descrieti telefonul care tocmai v-a murit. Sau spuneti cum este sa aveti in sfarsit smartphone. Sau faptul ca tv-ul nu stiu ce marca, LCD, a murit dupa 2 ani. Nu plecati nici de la premisa de ce sa laud pe gratis? si nici sa nu va temeti ca va pot da in judecata. Scrieti adevarul si nu veti avea probleme. De asemenea, poate e interesant pentru cineva cum mai functioneaza o combina de acum 30 de ani.
9. Incercati sa scrieti din cand in cand articole de genul ASTA. Forma in care il scrieti, daca-l faceti rubrica permanenta sau nu, daca scrieti 5 cautari, 10 cautari sau 100 de cautari, nu conteaza. Puteti sa bagati „cele mai populare cautari” ori, ca mine, cele mai ciudate. Puteti sa comentati sau nu cautarile. Aveti libertate, este blogul vostru. Eu insa v-as sfatui sa nu ignorati astfel de articole: sunt la moda, creeaza o oarecare legatura cu cititorii (unii isi regasesc cautarile) si aduce uneori si zambete.
10. Am ajuns la rubricile de recomandari (eu le am pe minunat.eu). Puteti sa recomandati 2-3 articole oricand, puteti sa faceti asta saptamanal, puteti sa recomandati pe un anumit domeniu (Carti, filme, comunicare, publicitate), aveti libertatea sa faceti ce doriti. Ideea este ca aici aveti avantaje multiple:
– aratati ca sunteti interesati si de ce se intampla in jurul vostru in blogosfera;
– lasati o impresie buna si celor pe care-i mentionati, s-ar putea sa-i castigati ca si cititori;
– daca ei au activata optiunea, s-ar putea sa apara mentiune de pingback, deci sa culegeti si niste vizitatori directi.
11. Puteti scrie despre diverse campanii umanitare si nu numai. Nu exagerati cu ele, voi sunteti un fel de filtru.
12. Scrieti despre evenimente care urmeaza sa aiba loc. Nu va ganditi ca nu veti ajunge la ele, nu este neaparat relevant asta.
13. Foarte important (dupa mine): acceptati guest-posturi. Am tot zis despre aceste avantaje (si sa gazduiesti, dar si sa scrii la altii), acum doar pomenesc acest aspect.
Legat de guest-posting, o sa va vand un pont. Puteti trimite pe cineva in locul vostru la diverse evenimente; practic, voi veti fi absenti, in blogul vostru va fi prezent. Eu am facut asta in 2 randuri la 2 vizionari de film. Nu te teme ca organizatorii nu vor accepta, ci dimpotriva, se vor bucura ca tu esti interesat de acel eveniment. Tu faci efortul sa fii prezent, chiar daca nu personal. De ce ar fi asta un lucru rau?
14. Cu asta trebuia sa incep, dar cu ele voi incheia: nu-ti fie rusine de amintirile tale. Poti scrie despre o amintire funny din liceu, despre cum ai dat tu bacul sau despre cum te-ai angajat la primul job. E rusinos ca astea s-au intamplat acum 20 de ani?
Serios: de ce ziceti ca n-aveti subiecte de bloggerit? Mie nu-mi ajunge timpul de cate subiecte as avea. Serios.
Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
ps: La subiecte de bloggerit v-as sugera si diversele concursuri. A scrie pe o tema impusa nu este un lucru deloc rau. Iti dezvolta creativitatea si mai e ceva (iti zic in soapta): te antreneaza pentru scris advertoriale. Ah, am uitat: nu e voie sa zicem asa ceva. E rusinos. Imi cer scuze tuturor fecioarelor blogosferice care nu s-au vandut niciodata in online. Pentru offline nu garantez 🙂
Găsesc foarte utile sfaturile tale, mulțumesc! ^_^