Straini in Romania
Stiti de la ce vine expresia BOZGOR? Stiti de ce ungurii din Romania sunt gratulati cu aceasta expresie? Bozgor = om fara tara. Ei nu se simt bine nici in Romania (tara de adoptie), nici in Ungaria (care, sa zic asa, nu este nici macar tara lor de origine).
Nu despre ungurii de la noi din tara vreau sa vorbesc, ci despre ideea generala de straini in Romania.
Din punctul meu de vedere, exista mai multe tipuri de straini in Romania:
1. Turistii straini. Ei vin in Romania sa se simta bine, sa vada si alte locuri. Din acest motiv, ei nu au niciun fel de obligatie de a invata limba romana. Sunt unii turisti care au la activ 30 de tari. Nu ar putea sa invete 30 de limbi diferite. De la ei sincer nu am pretentia sa invete limba romana.
2. Oficialii straini (ambasadori, atasati culturali). Unii stau la noi foarte putin (sub 1 an), deci nu au timp sa invete limba romana. Altii sunt la noi de 5-6 ani si AR TREBUI sa invete limba romana. Majoritatea o invata, unii insa, din mandrie exagerata, nu fac asta. Ei sunt americani/englezi/francezi si vorbesc o limba prea frumoasa.
3. Cei nascuti in Romania, din familii straine. Ne putem referi si la maghiari, dar si la etnicii turci, italieni, vietnamezi (precum vietnamezul care joaca acum la Steaua). Ei sunt ROMANI si ar trebui sa invete limba romana. AR TREBUI nu e egal intotdeauna cu INVATA limba romana.
4. Studentii straini care studiaza in Romania. Nu ma refer la cei cu Erasmus, care stau 6 luni aici, ci la italienii ori turcii care studiaza IN ROMANIA, IN LIMBA ROMANA, si care ar trebui sa cunoasca aceasta limba. Uneori ma intreb cum isi iau licenta, avand in vedere ca HABAR NU AU sa vorbeasca romaneste. Exista, ce-i drept, sectii cu predare in limba straina (engleza ori franceza), dar eu vorbesc de strainii care urmeaza o facultate cu predare IN LIMBA ROMANA.
5. Oamenii de afaceri straini. Avem si din astia, unii adaptandu-se foarte bine in Romania. Un exemplu in acest sens este Jean Valvis. Eu l-am auzit live, la Zilele Biz 2013, insa nu am gasit ACEL discurs pe youtube. Va dau un altul. Ideea este aceeasi: omul s-a straduit sa invete limba romana.
Ok, iubesc limba mea natala. Da, ma bucur s-o aud vorbita de altii. Dar nu despre asta este vorba aici. Este vorba, intai si intai, de respectul pe care-l dai tarii in care locuiesti. In al doilea rand, este vorba de un minim de confort personal. Eu nu m-as putea imagina traind intr-o tara mai mult de 1 an, fara sa-i cunosc limba. Pur si simplu n-as putea. Nu pot sa invat limba acelei tari? Asta e, plec din acea tara. Nu sunt compatibil cu ea. Pot sa respect anumiti locuitori, o anumita cultura, dar pot accepta ca nu voi putea locui in acea tara pe termen lung. Sa muncesc acolo sub nicio forma.
In final am un indemn pentru toti cei care se simt straini in Romania (ori sunt considerati astfel de catre cei din jur): learn romanian. Mi se pare un lucru de bun simt pe care, repet, eu l-as face fara sa clipesc daca as fi in locul lor. Salutari ROMANESTI tuturor! 🙂
One thought on “Straini in Romania”