Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea

Pana sa scriu despre Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea (ciudata traducere au mai gasit pentru titlul original, altfel scurt si la obiect, Jobs), voi face o introducere mai babana. Asadar …

Despre Apple am avut toata viata o parere proasta. Din punctul meu de vedere Apple este definitia snobismului. Orice cocalar isi ia Apple nu pentru ce stie sa faca, nu pentru ca e mai bun ca alte produse similare, ci pentru ca vrea sa aiba Apple. Marul a ajuns simbolul snobismului pur.

Fac o paranteza aici. M-am intors de la Rasnov cu masina. Au venit ai mei sa ma ia, fusesera si ei la munte. Am luat-o de la Rasnov pe drumul Rucar-Bran- Targoviste-Bucuresti. Pe la Rucar pe undeva oprisem sa cumparam mure afine. Tocmai trecea o cireada de vite (cu cei 2 vacari dupa ea, care manau vitele). Ce credeti ca avea unul din vacari? Iphone, bineinteles. Paranteza inchisa.

Revin la Apple. Produsele Apple sunt cele mai scumpe. Pe vremuri cel mai scump telefon era de departe Iphone (indiferent de varianta). Acum concurenta asiatica ii sufla-n ceafa(Samsung, HTC). Dar inainte Iphone aveau ori snobii absoluti, ori absurzii (stateau unii nemancati cu lunile sa aiba maru-n mana). Acum, cum ziceam, piata a mai reglat lucrurile… Cu toate astea, mi-am propus mai demult sa nu finantez Apple. Nu voi cumpara nimic care are mar pe spate. Daca voi castiga ori voi primi cadou foarte bine, voi folosi cu placere (nu-mi place sa NU folosesc cadourile, sa le vand urasc de-a dreptul), dar EU, din mana mea, sa dau bani la Apple sigur nu.

Cu toate astea, despre Steve Jobs aveam o parere buna. Si inca am, chiar cred ca a fost geniul din spatele Apple. Nu-mi placea cum prezenta orice cacat drept revolutie, consideram ca numai niste retarzi pot crede ce zice el, insa in alt fel il apreciam. Nu m-am bucurat (cum au crezut unii) ca a murit, eu tratez moartea oricui cam la fel, neputand sa ma bucur ori sa ironizez moartea nimanui (asa-s eu setat).

Din aceste cauze (gata introducerea deci) asteptam cu nerabdare si curiozitate filmul despre Jobs. Nu-l asteptam precum altii, ca mare fan Apple. Sa va zic pe scurt despre film acum:

1. Filmul in engleza se cheama Jobs. Si atat. Traducatorul roman, vrand iarasi sa-si dea importanta, a pus ditamai titlul: Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea . Oameni buni, aia era ideea lui Jobs si a firmei Apple: simplitatea. Titlul ORIGINAL al filmului era pe aceeasi idee. Si voi trantiti un ditamai carnat ca sa ce? Oare va fi mai vizionat cu un astfel de titlu? Cei care se vor duce la film pe baza acestui titlu s-ar fi dus si daca s-ar fi pastrat titlul original. Serios.

2. Alegerea lui Ashton Kutcher este ciudata. Din cauza acestei alegeri filmul ne pare oarecum departe de realitate. Nu seamana sub nicio forma cu Jobs si pare ca nici nu-si doreste asta.

3. Este de discutat cat de adevarat este filmul. Aici nu ma pot pronunta, desi din cauza punctului 2, ca o prima impresie (fara sa ma informez) as spune ca filmul este doar o fictiune cu ceva sambure de adevar. Adica este o mare diferenta intre un film istoric si un film care doar se bazeaza pe fapte reale. Astept reactii cu privire la acest film, chiar sunt curios care este procentul de adevar din el.

4. Filmul se termina in 1996. Ultimul lucru relatat in film este cum Jobs revine in fruntea Apple si cum anunta el cat poate de tare ca de azi inainte Apple nu va mai produce gunoaie. Apple era atunci aproape de faliment. Se intuneca ecranu si apoi apare scris: In 2012 Apple a fost declarata cea mai valoroasa firma din lume. Si s-a sfarsit filmul. Legat de asta sunt 2 variante:
– Ori nu au avut voie sa faca film despre cum a fost proiectat ipodul, iphone-ul ori ipad-ul;
– Ori producatorii vor sa faca o continuare.
As tinde spre prima varianta, desi n-o exclud deloc pe cea de-a doua.

5. Despre film si vizionarea sa glumeam cu cativa amici bloggeri. Nu le dau numele, ca poate nu vor sa apara in acest context. Zic si eu cateva glume:
– Inainte de film, cineva imi zicea: Bai, e crima pentru hipsteri sa-i pui sa se trezeasca la ora aia (vizionarea a fost la 10:30). Poate nu s-au trezit (din somn, din betie, din altele…).
– Tot inainte de film, glumeam: Pentru Sunt o baba comunista trebuie sa ai suflet rosu; pentru Strumfii 2 trebuie sa ai suflet albastru; Pentru Jobs trebuie sa ai suflet … verde ­čśÇ ?
– Intra in sala, la vizionare, un cuplu absolut… ciudat. Langa mine, catre un amic blogger: astia venira direct din Vama? Nu par a fi foarte fresh… ­čśÇ

Per total, Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea nu este un film rau. Nu stiu cat este de adevarat, dar si luat doar ca un film pot sa spun ca este unul bun. Nu te impresioneaza, nu te face sa empatizezi cap-coada cu vreun personaj, dar nici nu te dezamageste. Totusi, ma asteptam la ceva mai mult. Iar comparand cu Social Network, pare mai slab. Legat de acel film, se pare ca unul din scenaristi, Aron Sorkin, s-a apucat sa scrie un scenariu pentru un nou film despre Steve Jobs. Nu stiu daca va fi mai adevarat, dar tind sa cred ca va avea mai mult succes. Asta desi va pleca din start cu handicapul locului 2 (nu va fi PRIMUL film despre acest subiect, asa cum a fost in cazul facebook).

In final, detalii tehnice: Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea este de maine in cinematografe si este distribuit de Hollywood Multiplex Operations. Eu zic sa mergeti sa-l vedeti, macar din curiozitate daca nu din altceva.

Salutari FRUCTOASE tuturor!

Comments

comments

4 thoughts on “Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !