Steaua fara nume

Steaua fara nume

 

Cateva idei despre spectacolul Steaua fara nume (in numar de 7, ca tot imi place mult cifra asta):

Steaua fara nume Teatrul Elisabeta Poster

1. Steaua fara nume este, alaturi de Jocul de-a vacanta, cea mai celebra piesa scrisa de Mihai Sebastian. Textul INTEGRAL, pentru curiosi, poate fi citit AICI. Am inteles ca s-ar studia in liceu aceasta opera, la uman. Tot ce se poate, nu am verificat oficial aceasta informatie.

2. Pentru ca tot vorbeam de scoala, SI acest spectacol, ca de altfel si Titanic Vals luni, a fost vazut alaturi de liceeni, in cadrul conceptului mai larg de SAPTAMANA ALTFEL. Spectacolul a fost programat la 11 dimineata, la Teatrul Elisabeta.

3. Interesant este ca atunci cand a prezentat prima oara piesa, Mihai Sebastian a facut-o cu pseudonimul Victor Mincu din cauza contextului antisemit (a avut premiera in 1944). In anii 60 a aparut si un film, coproductie romano-franceza, avand titlul Mona, l’étoile sans nom (in Romania s-a numit precum piesa, Steaua fara nume).

Steaua fara nume film poster

4. Spectacolul de la Teatrul Elisabeta a fost, initial, un spectacol de licenta al clasei conduse de Florin Zamfirescu. A avut si succes si a ramas ca atare, cu aceeasi distributie. Actorii sunt, deci, ne-experimentati, insa extrem de energici si extrem de talentati. Nu va asteptati sa gasiti nume notorii, insa va sfatuiesc sa retineti cateva nume, s-ar putea sa mai auziti de ei.

5. Personajul MEU preferat este domnisoara Cucu. Tipul de domnisoara batrana, profesor incuiat si neadaptat, obsedata de disciplina, extrem de exigenta atat cu elevii, cat si cu profesorii, domnisoara Cucu este extrem de bine interpretata. Unii vor fi, probabil, atrasi de Mona, spectatoarele de profesorul Miroiu, insa din punctul de vedere al constructiei personajului, domnisoara Cucu exceleaza.

Steaua fara nume Elisabeta

6. Steaua fara nume se mai joaca si la Teatrul de Comedie, dar si la Centrul Cultural Nicolae Balcescu. Alte adaptari, alti regizori, alte distributii. Este, insa, interesant de observat cum aceasta piesa a fost BRUSC redescoperita de teatrul romanesc. Voi merge sa vad si celelalte puneri in scena, va zic dupa care-i preferata mea. Pana atunci, despre spectacolul de la Elisabeta va recomand un articol de pe SemneBune.
Legat de celebritatea acestei piese, multi o stiu de la Teatrul Radiofonic. Am gasit pe youtube un clip. Pentru nostalgici il pun si aici 🙂

7. Exact ca-n cazul Titanic Vals, mi se pare un spectacol mult prea lung, mai ales pentru a fi vizionat de catre elevi. Il recomand din suflet iubitorilor de teatru, il recomand celor care au citit opera lui Mihai Sebastian, insa ar trebui evitat de catre cei care nu merg des la teatru. Un spectacol de aproape 3 ore nu este chiar usor de digerat.

Inchei cu gluma care mi-a venit imediat dupa ce am vazut numele spectacolului: Steaua fara nume se numea in anii 40, azi este cunoscuta drept FCSB 🙂 Doar microbistii vor gusta aceasta gluma. Salutari STELARE tuturor!

2 thoughts on “Steaua fara nume

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !