Statul la coada este sport national la romani?

statul la coada

Statul la coada este ceva ce am dispretuit dintotdeauna. Nu conteaza PENTRU CE, ideea este ca dispretuiesc asa ceva.

Statul la coada nu renteaza pentru NIMIC. Niciun obiect ori produs din lumea asta nu merita asa ceva.

Evident, statul la coada nu poate fi tot timpul evitat. Uneori esti nevoit sa stai, caci statul la coada este si statul in trafic, ceva la ordinea zilei in Bucuresti (si nu numai).

Evident, l-am practicat si eu de nevoie, insa va spun sincer ca l-am evitat tot timpul, chiar daca asta a presupus UNEORI chestii neortodoxe.

De pilda, cand eram in scoala generala si in liceu raceam des (ori faceam gripa, pentru mine era tot aiai), drept urmare mergeam la fel de des la doctora de familie. Nu tineam eu mortis sa ma tratez, insa scutirea care venea la pachet cu tratamentul era cea importanta. Aur curat, ca sa zic asa. Problema era statul la coada, asa ca la un moment dat mi-a venit ideea sa fentez chestia asta. Drept urmare, mergeam cu ghiozdanul pe umar (ghiozdan aproape gol, sa ne intelegem), ziceam ca am teza, ca ma grabesc, le aratam uneori si carnetul de elev (sa dovedesc faptul ca-s elev), asa ca intram peste rand. Nu intotdeauna primul, dar oricum peste rand.

Dupa ceva timp, prin 2010 cred, am mers cu un amic la Noaptea alba a filmului romanesc. Nu mai tin minte ce film era, dar stiu cinematograful: Cinema PRO (fost si actual Luceafarul). Eh, imaginati-va o coada imensa la casa de bilete. Un amic a reusit sa se bage-n fata si sa ia bilete (pe bani, ca acolo nu era intrarea libera), facand ca statul la coada sa dureze pentru noi cam 5 minute. Nici pana-n ziua de azi nu am aflat CUM a reusit. Nu voiam sa-l cert, voiam doar sa invat. Pe bune ca imi doresc sa invat.

Drept urmare, atunci cand am auzit de scandalul in care a fost implicat fostul premier Tariceanu, cel in care politicianul a vrut sa evite statul la coada, nu am dat cu pietre in el. L-am invidiat. Evident, l-am injurat ca n-a facut nimic sa elimine statul la coada, dar pe el l-am invidiat. Recunosc ca daca as putea as face si eu asa ceva. La fel de evident, as face multe pentru a elimina acest lucru.

Nu as fi scris articolul de fata daca nu as fi vazut in ultima vreme cateva situatii paradoxale: niste oameni, concetateni de-ai mei, care stau de buna-voie la coada. Au fost, de-a lungul timpului, mai multe fast-food-uri la care se statea la coada: intai Burger King, apoi Poppeyes. Dupa cele 2 au urmat, in ordine, coada de la Casa Mitei Biciclista si, mai nou, coada de la magazinul de haine Primark.

Sa ne intelegem: nu condamn oamenii care mananca la acele fast-food-uri (si eu fac asta), care vor sa viziteze acea casa ori care vor sa cumpere haine de la Primark. Nu inteleg, insa, de ce vor dinadins sa stea la coada. De ce vor sa consume ACUM. Acest CONSUME este la modul general.

Poate la Primark mai e de inteles, vrei sa iei cadouri ori vrei sa iti iei haine ACUM, insa pe bune, chiar este ceva grav daca nu mananci ACUM la ACEL fast-food?

La aceste cozi se ascund multi ipocriti, oameni care rad de pensionarii care se inghesuie la tigai ori ulei ieftin. Ei rad de pensionarii care stau la coada la tigai, insa ei stau la coada pentru a manca chestii prajite in niste (alte) tigai. Ipocrizia salveaza Romania!

Evident, cheia este alta: oamenii vor sa faca un lucru cat timp acel lucru este COOL. Apoi se fumeaza treaba. Nu mai e interesant sa-ti dai check-in la Casa Mitei Biciclista, la fel cum nu mai intereseaza pe nimeni daca ti-ai luat ceva de la Primark peste 3 luni. Acum ARDE.

In plus, generatia aceasta care sta cu ochii-n telefon nu se plictiseste, de fapt. La acea coada la Primark oamenii, de fapt, „rup in doua” retelele sociale. Nu mai este ca pe vremuri, cand efectiv STATEAI la coada. Pentru unii nici macar pierdere de timp nu mai este, caci diversi corporatisti ori intreprinzatori (ori social-media manageri) MUNCESC de la acea coada: dau mailuri, citesc mailuri, posteaza pe diversele pagini de branduri pe care le administreaza. Fix d-asta NU sunt deranjati ca stau la coada: de fapt, ei fac acolo ceea ce ar face si la birou, ceea ce ar face si acasa.

Eu cred, insa, ca de fapt ne-a intrat in sange statul la coada. Ca generatiile anterioare s-au obisnuit atat de mult cu statul la coada incat il adora si il lasa mostenire. Nu ne mai putem debarasa de el.

Poza facuta la vizionarea filmului I WANNA DANCE WITH SOMEBODY

Evident: statul la coada pentru tigai ori pentru chestii ieftine „sucks”, in timp ce statul la coada pentru a manca la Burger King e cool. Adica exact cum ziceam mai sus: ipocrizia salveaza Romania. Sau o ingroapa de tot!

ps: Pentru mine, statul la coada e naspa indiferent de motiv. Niciun produs nu merita statul la coada, drept urmare practic acest sport doar cand e absolut necesar. Daca pot evita asa ceva, o fac. Moral sau imoral. 

ps2: Statul la coada timp de 5-10-15 minute este in regula. Daca depaseste jumatate de ora atunci incep sa ma enervez…

ps3: Ati auzit de teoria statului la coada? Cititi pe Wikipedia si va cruciti!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !