Stations on the Cross – Patimile Mariei

Stations on the Cross – Patimile Mariei

 

 

Introducere Stations on the Cross – Patimile Mariei

 

Cand am vazut initial titlul m-am gandit la un film despre Fecioara Maria. Ma tot framantam: ce ar mai fi putut aduce nou? Nu am vazut toate filmele facute pana acum, l-am ratat pe cel care a facut-o pe Maia Morgenstern celebra in lumea filmului, insa nici nu tin mortis sa le vad. Dimpotriva.

Am vazut apoi subiectul si mi-am dat seama ca este ceva diferit. Ceva care m-a atras. M-a indemnat sa merg sa vad acest film. Iar faptul ca se aseamana cu Dupa Dealuri mi-a crescut si mai mult interesul.

Rezumat Stations on the Cross – Patimile Mariei

Maria are 14 ani si face parte dintr-o comunitate catolica aparte. Ei se opun noilor modernitati ale bisericii, considerandu-se credinciosi puri. Familia ei este la fel de fanatica. Fratele Mariei are 4 si nu a scos pana acum nicio vorba. Niciun medic nu a reusit sa-l diagnosticheze. Solutia ar putea veni din credinta.

Viata Mariei mai este influentata si de scoala unde merge. Acolo il intalneste pe Cristian, cantaret intr-un cor al unei biserici „moderne”. Ea il respinge, considerand ca in inima ei este loc doar pentru Iisus. Va reusi Cristian s-o schimbe pe Maria? Ce decizie va lua Maria si ce efecte va avea asupra celor din jurul ei?

Puncte de interes Stations on the Cross – Patimile Mariei

  • Fanaticii religiosi. Cum se comporta ei, cum sunt vazuti de catre ceilalalti, cum se comporta ei. Sunt extrem de bine reliefati.
  • Prestatia a doua actrite, Lea van Acken, aflata la debut, in rolul Mariei, si Franziska Weisz, in rolul mamei Mariei.
  • Cele 14 capitole ale filmului, echivaland cu calvarul lui Iisus. De urmarit aceasta succesiune.

Puncte tari Stations on the Cross – Patimile Mariei

  • Interpretarile celor 2 actrite sunt absolut fabuloase.
  • Modul in care sunt ironizati fanaticii religiosi. Serios: eu am gasit acest film extrem de amuzant.
  • Un film imprevizibil, finalul nefiind deloc unul scontat.
  • Cele 14 capitole sunt o idee interesanta, fiecare nou titlu de capitol starnind si mai tare curiozitatea.

Puncte slabe Stations on the Cross – Patimile Mariei

  • Filmul are un public incert: fanaticii religiosi se vor simti si il vor repudia, considerandu-l o blasfemie, iar nereligiosii il vor lua in deradere. Care este, de fapt, publicul tinta?
  • Oricat de bine ar fi jucat personajele, nu m-am putut identifica cu niciunul. Poate doar cu elevii care faceau misto de bisericoasa.
  • Morala este incerta, finalul putand fi interpretat periculos. Fara sa fac spoiler, spun doar ca finalul poate fi interpretat drept happy-end, ca Maria si-a indeplinit obiectivul. Si, cine stie, poate unii chiar ii vor urma exemplul.
  • In afara de partea de toleranta, sa invatam sa-i acceptam pe ceilalti, nu vad ce s-ar putea invata din acest film.

Opinii Stations on the Cross – Patimile Mariei

Singurul articol din blogosfera romaneasca este pe Cinemateca.Eu. Recomand lecturarea lui doar dupa ce vedeti filmul, pentru ca are un paragraf cu spoiler. Concluzia lor este, insa, urmatoarea: Daca Patimile Mariei are un mesaj, in niciun caz nu e acela de tolerare a alteritatii, asa cum e ea; dimpotriva, filmul cere mai mult spirit civic critic. Cineva isi educa copiii, chiar sub nasul tau, cu barosul, pretinzand cele mai sfinte motive si intentii.

Din punctul meu de vedere, este o comedie foarte buna. Am ras tot timpul de fanaticii religiosi, iar acest film chiar imi da apa la moara. Desi este drama si ar fi trebuit sa sufar, nu am putut empatiza deloc cu persoanejele. Din punctul meu de vedere fiecare isi alege propriul drum in viata, eu trebuind doar sa respect alegerile altora. De ce ar trebui sa plang alegerea facuta de cineva?

Cinematografic, este extrem de bine jucat. Intreb, insa, fara nicio urma de rautate: cu ce folos? Publicul este incert, controversa din jurul filmului gonind spectatorii. Poate ma insel, dar pronostichez incasari modeste, in Romania si in alte tari.

Personal, recomand Stations on the Cross – Patimile Mariei pentru 2 evolutii de exceptie si pentru niste glume bine tintite la adresa fanaticilor religiosi. Daca aveti nevoie de un film moralizator, cautati in alta parte.

Stations on the Cross – Patimile Mariei intra de vineri in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Parada Film. Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !