Cu totii ne-am bucurat de ispravile echipelor noastre din primul tur al Europa League. Ulterior, doar Steaua si Pandurii au confirmat. Despre ele voi si vorbi in acest articol, cu referiri, in treacat, si la alte echipe.
Asadar, sa luam exemplul Pandurilor. Pandurii a pierdut acasa (?) meciul tur, cu 1-0, ulterior remontand diferenta in retur, calificandu-se in prelungiri. Bravo lor, felicitari, tot respectul pentru ce au facut. Problema e alta: acasa nu a fost de fapt … acasa.
Situatia sta in felul urmator: in Cupele Europene nu mai sunt acceptate stadioane antice. Pana prin 2002-2003 jucam la noi acasa, pe niste stadioane de te speriai cand le vedeai. Pana si stadionul lui Dinamo, din Bucuresti, arata oribil, doar ca Dinamo este din Bucuresti, deci nu are mai probleme sa joace pe Arena Nationala.
De cativa ani insa UEFA a bagat reguli stricte, deci nu mai poti juca in dughene care stau sa se darame. Trebuie cica sa ai stadion de Europa. Urmarea? In cupele europene, in anumite tari, se joaca doar pe 1-2, maxim 3 stadioane. In Rusia se joaca in draci la Moscova si cam atat. In Norvegia tot prin capitala, indiferent cine castiga campionatul.
In Romania Urziceni si Otelul au jucat in Bucuresti, Vaslui la Piatra Neamt ori Cluj, acum Astra a jucat in Bucuresti (pe National Arena) iar Pandurii la Cluj.
Cati spectatori vin la Cluj? Pai cativa neutri, care tin in sufletul lor cu echipa romaneasca, dar n-o sustin din tot sufletul.
Pe romaneste: dupa ce ca n-avem valoare sa ne batem de la egal la egal cu echipele din Europa, mai avem si handicapul de a nu juca acasa. La noi acasa inseamna teren neutru, oricat de ciudat ar suna asta gramatical. Parca am avea terenul suspendat.
Si ne mai miram de ce are Steaua cele mai bune rezultate in Europa. Simplu: acasa inseamna acasa. SI pentru Rapid, si pentru Dinamo, tot ar fi bine. Sa ne amintim de cate ori Steaua a intors rezultatul in fata propriilor suporteri? Si atunci de ce ne miram de rezultatele ei extraordinare?
Nu sunt foarte patimasi suporterii Otelului ori ai Pandurilor, insa sunt preferabili suporterilor neutri din Cluj ori Bucuresti. Ar fi fost altceva ca Otelul sa joace pe propriul stadion in grupele UCL, fie si gandindu-ne ca asta ar fi insemnat ca aduci in orasul tau pe alde Manchester United. Ce atmosfera a fost la meciul cu Manchester? Cateva mii de suporteri (vreo 6-7mii) intr-un stadion de 50.000. Dezolant. Rusinos.
Solutia? Simplu: primariile sa faca stadioane moderne, asa cum sunt in Bucuresti, Cluj ori Ploiesti. Decat sa investeasca intr-o echipa avorton, Primaria Craiovei ar putea sa faca un stadion de 5 stele. Pandurii s-ar fi simtit mult mai bine la Craiova, in Oltenia, decat in Cluj, pe un stadion aproape gol. La fel la Timisoara, unde primaria a bagat ani de zile bani in echipa lui Iancu in loc sa faca un stadion de Europa, stadion care oricum se umplea de fiecare data.
Serios: acasa inseamna acasa. Ar trebui sa astepti cu nerabdare sa joci acasa, in fata propriilor suporteri, sa fii aclamat macar pentru ca ai ajuns in acea faza a competitiei. Acasa inseamna teren neutru la noi pentru multe echipe. Pandurii din pacate va juca cu acest handicap. Da, Urziceni a fost o exceptie, altfel rezultatele notabile in Europa le-au obtinut Steaua si CFR Cluj, nu intamplator echipe care joaca ACASA meciurile de pe teren propriu.
Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
ps: Cand scriam sintagma ACASA INSEAMNA TEREN NEUTRU ma gandeam invariabil la o reclama veche: CASA DE COPII NU E ACASA!
Ehe, de când tot aud eu că la Craiova o să existe nu ştiu ce stadion modern, la standarde occidentale etc. Este adevărat, nimeni nu a spus când. Este adevărat, pe-acolo nimeni nu mai ştie nici măcar care este problema cu Universitatea Craiova sau, şi mai trist, dacă mai este vreuna.
Despre Norvegia dă-mi însă voie să te contrazic. Din ce ştiu, cel puţin două stadioane din Oslo, măcar unul dintre cele din Molde şi stadioanele din Trondheim, Bergen, Stavanger, Lillestrom şi Larvik sunt acreditate de UEFA pentru competiţiile europene şi s-ar putea ca acestea să nu fie singurele.
Cu ruşii nu sunt mari mirări, ăştia sunt cam ca noi, la fel de leneşi, deşi şi aici sunt sigur că nu doar la Moscova se pot juca partide din cupele europene. Însă la ei situaţia este pe aproape, cumva.
Bonus, uite cum arată o inaugurare a unui stadion, în liga a II-a a Suediei, ca să prinzi puţin ideea cu civilizaţia nordică. Başca, uite cum arată stadionul, că 90% din gloabele din Liga I nu au aşa ceva…
La Craiova se promite, corect.
In Rusia situatia de fapt e diferita pt ca UEFA nu prea permite sa se joace prin Daghestan sau Cecenia. Dar altfel e un adevar: in UCL se joaca aproape numai la Moscova.
In Norvegia cam la fel.
Mai e si Turcia, unde-s 3 stadioane de UCL mari si late 🙂 E un adevar.