Sponsorii si fotbalul romanesc

Nu stiu cati dintre voi mai stiti cine este sponsorul echipei nationale. Nu stiu cati dintre voi sunteti interesati de acest aspect. Nici eu n-as fi aflat daca acest sponsor, in speta http://www.cityinsurance.ro/ , nu ar fi lansat o provocare prin intermediul BlogalInitiative. Eu trebuie sa raspund la 2 intrebari, lucru pe care-l voi face in continuare. A doua parte, si anume o parere despre un alt site, va fi facuta in a II-a parte a acestui articol.

Asadar, prima intrebare: Cum poate un sponsor al Naționalei să ajute Echipa Națională mai mult decât prin sponsorizare?

E dificil de raspuns la intrebare, iar eu ca de obicei, voi contextualiza intai. Asadar, mult timp echipa nationala a fost sponsorizata de firme de bere. Era o caracteristica a fotbalului nostru in general. Fotbalul si berea erau frati, lucru acesta fiind evident si aici. Nu-mi dau seama de ce se intampla asta, dar era clar ca fotbalul avea de suferit. Adica firmele de bere castigau, fotbalul avea de pierdut.

O alta problema, care inca a ramas: avem sponsori diferiti la echipa nationala, la Liga I, la arbitraj. Ajunsesem la un moment dat sa avem firme concurente care sponsorizeaza fotbalul. Legal si administrativ e clar de ce se intampla asta: liga I apartine LPF, echipa nationala apartine FRF. Fiecare cu mosia lui. O strategie UNICA de marketing a fotbalului romanesc este ceva SF.

Mai nou sponsor a ajuns o firma de asigurari. Par noi pe piata, nu-i cunosc, dar ma bucura inceputul: ei vor sa castige increderea unei categorii de suporteri, bloggerii, prin acest concurs. Si nu cumpara cu bani cum ar crede unii, premiul este doar o carte. Din acest motiv ma astept ca unii bloggeri sa nici nu participe la concurs, cartea fiind un obiect strain pentru ei.

Bun, pai sa vedem cum ar putea ajuta o astfel de firma echipa nationala. Sa le luam pe rand:

1. O firma serioasa ca sponsor principal poate atrage alti sponsori secundari. Nu vad ca vreo firma serioasa sa doreasca a fi sponsor secundar cand sponsor principal e cine stie ce obscuritate. Ori o firma de bere (nu am nimic cu berea, imi place si mie ca lichid). Daca insa sponsorul principal este o firma serioasa, aceasta poate atrage alte firme, mai mari sau mici, ca sponsori secundari.

2. Intrebarea este nitel ambiguu pusa. Asta pentru ca SPONSORIZARE este un termen general. Eu propun de exemplu ca sponsorul echipei nationale sa spuna ca va plati prima de victorie a jucatorilor in cazul in care inving Olanda. Ori ca va plati salariul unui antrenor strain, in cazul in care actualul antrenor va fi demis. Este o sponsorizare, dar nu este una fixa. Noi suntem obisnuiti cu sume fixe, la fel cum idealul unui roman este o leafa fixa, care sa-l scape „de griji”. Pe bune: as semna un contract de sponsorizare in care as prevedea aceste lucruri. Si eventual sponsorul sa-si spuna punctul de vedere vizavi de antrenor: suntem olandezi, deci dorim un antrenor olandez. Suntem italieni, dorim antrenor italian. Unii ar stramba din nas, mie mi s-ar parea un lucru firesc.

3. Ma uit la acest premiu, o carte. Cate carti de si despre fotbal sunt publicate in Romania? Si sa fie si sponsorizate. Ne plangem ca suporterii sunt „neinstruiti”, dar cum avem grija de asta? Putem pune biletul la meci ca voucher de reducere pentru achizitionarea unor carti de profil. Ori sponsorizarea publicarii unor carti ale unor antrenori celebri in tara noastra, fie special pentru scoala federala de antrenori, fie pentru publicul larg. Vad ca au aparut tot felul de memorii ale unor fosti mari fotbalisti. Niciuna nu a fost publicata in Romania. Stim sigur ca nu ar fi interesante pentru public?

Iar ma intind la vorba si nu raspund la intrebarea a II-a. Si anume: Cum ar putea ajuta un sponsor să crească galeria naționalei ?

Si iarasi sunt carcotas si incep cu o intrebare: ce este aceea GALERIE A ECHIPEI NATIONALA? Eu fac distinctia intre GALERIE si CETATENI. Pe scurt de tot: galeria e la peluza, cetatenii sunt cei de la tribuna. La tribuna se mananca seminte (sau se mancau, acum cica e interzis), la peluza se canta. Oricat am injura „animalele din peluza”, in mod paradoxal de ei avem nevoie. Cetatenii aplauda si se uita ca la teatru. Galeriile au insa coregrafii, galeriile au scandari, galeriile sunt organizate. Galerii SUSTIN cu adevarat echipa nationala. E adevarat, e destul de greu sa INCHEGI o galerie a echipei nationale. E aproape imposibil sa pui pe suporteri sa faca abstractie de faptul ca X joaca la Steaua si Y joaca la Dinamo.

Daca dorim cat mai multi SUPORTERI (membri de galerie) in peluze, solutia e simpla: le dam sefilor de galerie bilete, si fiecare are un sector bine delimitat din peluza. Promit ca nu se vor bate intre ei si speram ca vor sustine echipa nationala. Macar am avea o peluza puternica.

Daca ne referim la CETATENI si cum i-am putea atrage PE ACESTIA, in numar cat mai mare, pe stadion, lucrurile sunt diferite. Aici putem face ce am zis anterior la punctul 3. Vom pune acel bilet ca voucher de reducere. Pentru ce? Pai pentru asigurari de viata, daca asta oferim. Sau poate pentru altceva, pentru ca sigur mai sunt si sponsori mai mici. Poate reducere pentru elevi, studenti ori pensionari (ma intorc la punctul anterior: de cine avem nevoie? dintre cele 3 categorii, fara sa jignesc ori sa discriminez, cred ca e nevoie mai multa de tineri, care sustin mult mai mult si mai bine echipa, dar care, atentie, pot fi si mai violenti).

Am putea invoca si o chestie in sens invers: la achizitionarea unui pachet complet de asigurari, primiti un bilet la meciul echipei nationale. Sau la achizitionarea la orice altceva, in functie de alti sponsori.

Repet insa: mi-as dori un sponsor UNIC al fotbalului romanesc. Care sa aiba grija si ca suporterii sa vina la Chiajna-Vaslui, si ca suporterii sa vina la Romania-Olanda. O strategie UNICA de marketing este solutia. Una dezbinata, eventual cu atragerea unor sponsori concurenti, imi pare daunatoare.

De exemplu, cum v-ar suna ca toti abonatii (cei care au abonamente la echipa lor favorita) sa-si poata lua bilete la meciurile echipei nationale la jumatate de pret? Solutii se pot gasi, important este sa poata fi aplicate. Uneori, o solutie atat de buna se poate dovedi imposibil de pus in practica.

Nu am terminat subiectul, dar articolul este deja prea lung. Revin in legatura cu un site dragut, despre care cica e optional sa scrii. Eu voi scrie pentru ca-mi place.

Salutari MICROBISTE tuturor!

ps: Mi se pare ciudat ca televiziunile dau atat de multi bani pe meciurile din Liga I, insa sponsorii dau atat de putini bani. Fotbalul este urmarit, dar atat de putine firme doresc sa-si asocieze imaginea cu el. Este undeva o problema si ea trebuie rezolvata. Cumva 🙂

One thought on “Sponsorii si fotbalul romanesc

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !