Sorin Ciprian: Aventuri la ROTLD sau prin cate trebuie sa treci pentru a face Transferul Dreptului de Folosinţă a unui domeniu .ro

Ca tot este la moda subiectul ROTLD si domeniile .ro (care vor avea, se pare, taxa anuala), am decis sa public articolul lui Sorin Ciprian despre o banala schimbare de proprietar de domeniu. Sorin Ciprian, ai legatura:

Stiti cum se face transferul dreptului de folosinta a unui domeniu .ro si cat trebuie sa patimesti pentru a vedea treaba rezolvata? Daca nu, va explic eu in cele ce urmeaza:

Ca in fiecare caz cand ai de-a face cu o insitutie a statului trebuie sa fii inarmat cu o rabdare si un calm de fier plus un pumn de antinevralgice. Povestea isi are originea anul trecut (2012 d. HR) cand dintr-o prostie am inregistrat pe numele meu un domeniu. Ro.

Dupa o perioada, cel care administra site-ul respectiv a dorit tranferul domeniului pe numele sau lucru cu care am fost deacord trecand astfel la cele legale si normale pentru finalizarea procesului de transfer.

Neaflandu-ma in tara am luat legatura prin email cu cei de la ROTLD. Le-am explicat clar cum sta treaba, unde ma aflu si cum putem face pentru a putea efectua transferul. Dupa cum sta scris si pe site-ul ROTLD am primit acelasi raspuns prompt (+1 pentru raspunsurile prompte a celor de la ROTLD):

Actualul deținător al dreptului de folosință trimite o adresă semnată în original către: ICI – Registrul Român de Domenii .RO (ROTLD), Bd. Mareșal Averescu 8-10 Sector 1, București, 011455, România, în care solicită transferul dreptului de folosință al numelui de domeniu către o terță parte.

Bun, zic, insa eu nu sunt in tara, o scrisoare recomandata dureaza pana ajunge la dvs. iar eu nu imi permit si nici nu am timp sa stau la cozi la posta pentru a trimite formularul. Dati-mi va rog un numar de fax pentru a va putea trimite formularul de pe site-ul dvs. plus semnatura mea. Acelasi raspuns negativ din partea ROTLD.

Mi-am zis, ok, oamenii au anumite reguli si fixatii, asta e.

ROTLD strica si prietenii

Deja omul cu cu site-ul intrase la banuieli incepand sa ma tracaseze cu tot felul de intrebari gen “da` de ce nu vor sa faca transferul?, da` acum ce facem? Da` daca nu se mai poate, da’ nu cumva tu minti si nu vrei sa faci transferul pentru ca site-ul o sa ajunga vreo vedeta in online si vrei sa te imbogatesti? Samd.”

Pana la urma intamplarea a facut sa ajung in tara. Primul lucru pe care l-am facut cum am coborat din avion a fost sa merg cu persoana in cauza pe Bulevardul Maresal Averescu 8-10.

Masina timpului

Cum intru in dreapta mea intr-o cusca de ghiseu vad pe tipul de functionara publica a statului pe care am sa o numesc generic “tanti Elvira”.

–          Saru`mana, zic, as dori sa fac si eu un transfer al unui domeniu .ro pe un alt nume.

–          Dati-mi formularul tip va rog si o sa-l trimit mai departe la birou, zice tanti Elvira.

–          Pai stiti nu am formularul, abia am ajuns in tara si am venit direct la dvs. nu aveti formularele aici?, raspund eu.

–          Tanti Elvira: Nu imi pare rau dar nu le avem.

–          Eu: Pai stati asa, sunteti ROTLD, nu ar trebui macar sa aveti formularele acestea aici pentru cazuri din astea?

De fapt in cusca aia de ghiseu unde statea tanti Elvira era dotata cu una bucata dosar gros (din ala pe care semnai condica la intrarea in uzina pe timpul lui Nea Nae), si in cazul de fata presupun ca ar fi fost condinca de prezenta a angajatilor ROTLD, un telefon de ala de suni numai interior si cam atat. Nu tu o imprimanta, un calculator, ceva folositor oamenilor care totusi activeaza in online nu in vreun CET (cred ca si CET-urile au calculatoare acum si astia de la ROTLD inca mai umbla cu condica de prezenta).

Ne stresam putin din cauza situatiei insa imi vine o idee si o intreb pe tanti Elvira:

–          Nu va suparati, cu cine pot lua legatura pentru a putea confirma ca eu sunt proprietarul domeniului, am acte, tot la mine, viitorul proprietar este si el cu mine aici de fata.

Pune femeia mana pe telefon si suna undeva, nu stiu unde:

Imi raspunde o alta duduie careia ii explic din nou situatia. Acelasi raspuns: formular, completat si semnat. Cer interloctoarei o varianta, un sfat nefiind de prin zona si mai ales fiind pe fuga. Tot NU!

Ies afara din sediul ROTLD, imi aprind o tigara, injur putin, ma calmez fac cativa pasi si ce vad, Librarie Electronica!!

Ii zic prietenului meu, aici mergem,intrebam si daca costa 10 lei copia o facem numai sa terminam odata. Intram in librarie, saru`mana, bineturi pe acolo, bun simt etc. 5 bani copia la imprimanta, ma apuc de treaba.

Ma asez la un fe de 486 de calculator, astept zece minute sa se deschida si inca vreo 10 sa accesez site-ul ROTLD, completez formularul, platesc minunatul serviciu si ma intrept spre ROTLD.

Intru invingator in sediu si cu un ranjet cat casa ma duc direct la tanti Elvira. Ii inmanez gratios formularul ea ii da un numar de inregistrare si imi spune sa astept ceva zile pana la finalizarea procesului de transfer.

Bonus, cand domeniul respectiv a fost inregistrat, printr-o firma intermediara, adresa mea de mail a fost scrisa gresit. Prostia mea ca am uitat detaliul dar si a alora de la ROTLD care a facut formularele alea din burta. Decat doua formulare, unul pentru transfer si unul pentru schimbarea adresei de email se putea foarte frumos pune o anexa, doresc sa schimb adresa de email (a se completa in cazul unei greseli la inregistrare) asta asa ca sa mai scuteasca un copac de la taiere. Logic, ma intorc la Libraria Electronica, mai fac o copie, revin la ROTLD, mai primesc un nume de inregistrare. Fara mailul corect scris nu as fi putut confirma nu stiu ce chestie legata de transfer.

Sursa: google maps
Sursa: google maps

Postarea asta ar fi putut fi mai scurta si anume:

  1. La ditamai registrerul de domenii.ro angajata de la intrare nu are nici in clin nici in maneca cu domeniul respectiv unde activeaza.
  2. Ghiseul unde lucreaza tanti Elvira este mic si inconfortabil chiar si pentru un angajat de la stat.
  3. ROTLD isi trateaza clientii cu curul:
    1. Nu au macar o imprimanta sau niste informatii utile ori alternative sutelor de mii de clienti care platesc zeci de euro annual care ROTLD.
    2. Cand intri in sediul ROTLD ai impresia ca ai calatorit in timp inapoi in anii ’70.

Ca o paranteza, sunt curios daca tanti Elvira folosea  lipici din ala cu lopatica aia mica pentru cine isi mai aduce aminte de anii dinaintea Revolutiei cand avea cate ceva de lipit ori daca avea rigla din aia din lemn.

Ce a facut ROTLD-ul cu sutele de mii de euro pe care i-a primit de-a lungul anilor din diferite finantari, de la client etc?

De ce nu este privatizat ROTLD-ul? Cine (nominal, va rog) are un os de ros acolo?

Daca un domeniu pe viata costa 50 si ceva de dolari + TVA, parca, de ce nu s-a investit in securitate iar acum un an daca nu ma insel, cel mai prost haker African din cel mai obscur trib (aia de locuiesc in case din paie si se picteaza pe fata) a spart serverul ROTLD astfel compromitand mii de domenii.ro?

Plus multe alte zeci de intrebari care nu-mi vin mie in minte acum dar v alas pe voi sa vi le puneti intr-un frumos comentariu pe blogul minunatului stimabilului si respectabilului Emil Calineeeescuuu!!!

Cu un deosebit respect imi iau ramas bun de la cititorii blogului Minunat, va multumec pentru citire si va astept pe umilu-mi blog, BlogEvent.ro pentru alte articole interesante.

PS. Daca nu ma insel l-am cam batut pe Emil la numarul de cuvinte scrise intr-o postare. 😀

Multumesc, Sorin, pentru frumosul articol despre ROTLD. Voi avea si eu o postare legata de domeniile .ro si taxa anuala. Pana atunci, salutari BLOGOSFERICE tuturor!

4 thoughts on “Sorin Ciprian: Aventuri la ROTLD sau prin cate trebuie sa treci pentru a face Transferul Dreptului de Folosinţă a unui domeniu .ro

  1. Pingback: Sorin Ciprian: Aventuri la ROTLD sau prin cate trebuie sa treci pentru a face Transferul Dreptului de Folosinţă a unui domeniu .roBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !