Interstellar
Introducere Interstellar
Am asteptat Interstellar cu rabdarea unui cercetator care incearca mii de variante matematice in gasirea unei ecuatii perfecte care sa explice sensul universului. Aceasta ar fi propozitia care defineste dragostea mea pentru filmul asta; nu pentru ca ar fi al lui Nolan (nu cred in tipul regizorului perfect care scoate mereu capodopere), nu pentru ca McConaughey ar avea rolul principal (cunosc niste fete care de-abia asteptau sa-l vada cu la bustul gol pe marile ecrane- sic J), desi joaca genial.
Am asteptat filmul asta cu ochii unui copil obsedat de genul SciFi si care se entuziasmeaza la orice poveste geniala pusa intr-un film genial. Interstellar reprezinta un echilibru perfect intre elemente cheie de SciFi olschool ( Asimov, Phillip K.Dick, S.Lem, continuati voi daca sunteti fani) si povestea imperfecta a rostului omului pe Terra.
Rezumat Interstellar
Actiunea are loc printre agricultorii din SUA, intr-un timp nedefinit;ei trec printr-o perioada de foamete si criza alimentara. Oamenii nu au ce manca la propriu; singurul aliment protejat de mana este porumbul. Printre acesti fermieri il gasim pe Cooper (McConaughey), fost pilot si inginer in cadrul NASA. Cooper nu s-a impacat niciodata cu retragerea sa din aviatie, pastrand inca vie pasiunea pentru zbor prin lectiile si discutiile sale cu cei doi copii ai sai, Murphy si Tom. Curiozitatea il indeamna, intr-o zi, sa descopere o grupare subterana ce lucreaza pentru a salva viitorul omenirii amenintat cu disparitia; dupa indelungi discutii si promisiuni, acesta accepta invitatia de a porni intr-o calatorie periculoasa prin spatiul necunoscut pentru salvarea omenirii.
Puncte de interes Interstellar
- Filmul face parte din seria “copiiilor” nascuti si crescuti de Christopher Nolan;
- Este realizat pe pelicula de 65 mm IMAX;
- Actiunea este intensa, cadrele nu sunt neaparat in ordine cronologica, se intercaleaza si pot parea putin haotice la inceput, insa are sens daca le privesti din perspectiva finalului;
- Partea de making off merita la fel de mult ca filmul; aveti aici o explicatie scurta a modului cum se construieste o gaura neagra:
Puncte tari Interstellar
- Tot filmul cap- coada 🙂 ;
- Muzica lui Hans Zimmer este varful de lance in exprimarea conditiei umane, in conturarea situatiilor de criza si a emotiilor pe care le poti taia cu un cutit in atmosfera din cinematograf: https://www.youtube.com/watch?v=6_eXIi98_vc ;
- Scheletul intrigii sociale si scheletul SF bazat pe teoriile lui Einstein de relativitate, teoriile universului, ale mecanicii cuantice etc ( v-ati prins voi cu ce fel de aluat lucram) se imbina perfect; nu-ti da impresia de superficialitate, in niciun moment n-am simtit ca personajele nu stiu despre ce vorbesc sau ca subiectul ar fi tras de par;
- S-a muncit foarte mult pentru a crea conditii exacte, la milimetru cu ceea ce se intampla in realitate, in misiunile NASA din spatiu; de la costume la proceduri de imbarcare, acostare a navei, obiceiuri alimentare ale astronautilor, conditii fizice anti-gravitationale;
- Ideea de moarte iminenta care se poate materializa in orice secunda, depaseste simtul comun al omului; Nolan are o pasiune pentru personajele care depasesc conditia umana, trec printr-un proces de transformare si aproape se omoara pentru un ideal; si asta face ca filmul sa merite al nabii de mult.
Puncte slabe Interstellar
- Nu exista asa ceva in Interstellar, dar de dragul articolului vom purcede in exemplificarea unor puncte;
- Dureaza 3 ore; cine e obisnuit cu filme de popcorn simplute si de maxim 2 ore, va fi dezamagit;
- Subiectul filmului este stufos: distrugerea omenirii, pierderea celor dragi, relatia parinti-copii, antiteza scop ales in viata- scop predestinat, natura umana pozitiv-negativ etc. Ideea care o extragem de aici este ca ai nevoie de ceva neuroni si sinapse ca sa intelegi si sa-ti placa Interstellar;
- Daca ai neuroni multi si functionali,filmul te face sa-ti pui niste intrebari care iti pot pune in pericol planurile stabilite de societatea habotnica in care traim; pe scurt te face sa te gandesti si la alte lucruri in afara de job, distractie si consumerism. Te gandesti si la oamenii aia intamplatori din viata ta pe care i-ai influentat si de care te-ai lasat influentat, fara sa stii.
Opinie personala Interstellar
Este printre singurele filme despre care pot spune cu inima deschisa ca imi doresc sa-l vad de zeci de mii de ori: pana imi intra fiecare cadru, fiecare lumina si culoare pe retina, in memorie, pe cortex, pana il invat pe de rost. Cand am iesit din sala de cinema, nu aveam cuvinte sa-l masor si nici acum nu pot spune ceva foarte clar despre el. Este tipul acela de film despre care ai doar 2 reactii posibile: fie il urasti de moarte pentru ca nu ti se potriveste nici daca ai avea un bostan in loc de creier, fie il indragesti atat de mult incat ai fi vrut sa joci si tu macar o mica parte din scenariu in viata ta reala.
Sofia Ungureanu nu este la prima vizita pe EmilCalinescu.EU. Ea, de altfel, va deveni redactor cu drepturi depline pe Cinemil, blog care va aparea din 29 noiembrie.
Despre Interstellar mai gasiti articole pe urmatoarele bloguri: IleanaAndrei.ro, Cinemateca.eu, Malaezu.ro, PresaInBlugi.com si BlogDeCinema.ro.
Interestellar intra de astazi, 7 noiembrie, in cinematografele din toata tara, fiind distribuit in Romania de Freeman Entertainment. Vizionare placuta si salutari INTERSTELARE tuturor!
ps: Foarte misto ideea pozelor facute inainte de film. Noi ne pozam in fata unui panou verde, fara sa stim, de fapt, ce ni se va pune in spate. Rezultatul este unul … Interstellar 🙂
Un CinEmil Interstellar 🙂
3 thoughts on “Sofia Ungureanu despre Interstellar”