Sofer de ocazie

Am tot avut dispute si divergente cu un amic pe tema denumirii de SOFER. Din punctul LUI de vedere, nu oricine conduce o masina este sofer. Sofer este doar cel profesionist, cel care este PLATIT sa faca asta. Astfel, sofer ar fi doar taximetristul, cel care conduce un camion, un tir ori o alta masina de transport. Acel amic se enerva de fiecare data cand cineva ii zicea SOFER. Din punctul lui de vedere, a-ti conduce propria masina, din nevoie sau din placere, nu te face sofer.

Tot ca si introducere, dau un exemplu pe care l-am tot dat: Motul Pitis nu a avut niciodata carnet. Sotia il intrebase, candva, de ce nu-si iau masina, la care el ar fi spus: daca vom avea candva bani de masina inseamna ca vom avea si bani de taxi.

Per total, exista 2 perceptii:
– Masina personala iti asigura un confort sporit, de ce sa dai confortul masinii proprii pe confortul cine stie carei masini, de „conjunctura”.
– Masina personala e prea costisitoare si este o grija in plus. Ai grija parcatului masinii (uneori o mare problema), grija sa nu-ti fure cd-playerul etc.

Economic se spune ca taxiul e mai ieftin in oras, insa la distante lungi este de preferat masina personala.

Acum sa ajung la partea importanta: exista o afacere de inchiriat masini. La noi a ajuns mai tarziu si nu are succes din alte tari. Sistemul rent a car in Bucuresti nu are succesul scontat. Sa va explic de ce (dupa mine):

1. Exista oamenii pasionati de condus, care vin cu masina personala si din Timisoara. Ei vor sa conduca masina lor, ideea de sofer de ocazie nu le surade.
2. Exista oamenii bogati, care au sofer personal.
3. Exista cei saraci, care nu-si permit o masina, si merg cu metrou, ratb si chiar taxi, dar doar in anumite situatii.
4. Exista cei comozi, care nu-si bat capul cu inchirierea unei masini, prefera sa ia taxiul de 100 de ori si sa dea mai mult. E mai bine.
5. Exista cei care nu au auzit de aceasta posibilitate.

Care ar trebui sa fie publicul tinta pentru aceste firme?
1. Strainii. De la aeroport sa inchiriezi o masina cu care sa te plimbi prin tot orasul. Acum exista gps-uri, deci scuza ca te ratacesti pica.
2. Turistii veniti in grupuri de cate 4-5. Pretul inchirierii se imparte la 5, deci per total pretul s-ar putea sa iasa avantajos. Iar daca din grupul de 5 toti au carnet situatia este ideala. Atentie insa: oare va propuneti sa va plimbati atata? Calculul trebuie facut minutios.
3. Turistii care vor sa viziteze si imprejurimile capitalei si care ar da o caruta de bani la taxi (stiti voi, tarif extraurban, alte alea).

Una din firmele care se ocupa cu asa ceva este inchirieri auto Rentexpert. Am auzit lucruri bune despre ea, este destul de vizibila (online si offline), insa n-am apelat inca la ea.

Masina personala, masina inchiriata, ratb, metrou sau taxi? Alegerea e la voi. Nu exista alegere buna sau alegere proasta; exista calcule, economice si de confort, iar alegerea trebuie facuta in consecinta. Iar a fi sofer de ocazie nu este cel mai rau lucru din lume.

Salutari DE OCAZIE tuturor ­čÖé

Comments

comments

One thought on “Sofer de ocazie

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !