Sobe …

Sobe … ce cuvant demodat. Si ce obiect demodat. Cine mai foloseste sobe in ziua de azi?

Si totusi se folosesc. Si la noi, si in strainatate. Culmea, exista si site-uri de profil. Da, o soba comandata pe net. Suna ciudat pentru unii. Aici este dovada ca francezii folosesc si ei sobe.

Nu stiu acu’ ce avantaje ar avea soba clasica in raport cu incalzirea centrala. Unii zic ca ar fi vorba de pret. Ceea ce poate fi adevarat. EU unul m-as gandi si la estetica. Adica o casa veche arata mult mai bine cu o soba, decat cu pereti de lemn si calorifer modern. Mai ales daca proprietarul chiar are de gand s-o si inchirieze.

De curiozitate, m-am uitat si pe la preturi. Acum nu stiu exact ce ar trebui sa contina o soba. Stiu doar ca scopul ei principal e sa faca multa caldura (am evitat in ultimul moment cacofonia). Si stiu ca trebuie sa aiba aerisire , sa nu mori intoxicat cu monoxid de carbon. Mai mult decat atat (si estetic) nu stiu ce ar trebui sa aiba o soba.

Si vedeam ca pe site-ul romanesc preturile sunt mai mari. Cam de 2 sau chiar de 3 ori. Nu stiu daca sobele romanesti sunt mai bune, mai rezistente ori mai estetice. Ori toate 3 la un loc. Dar stiu ca in tara noastra (atat de detestata) mana de lucru e mai ieftina. Chiar, cum s-o zice in franceza la SOBAR? Si cati bani o castiga el? Oare o castiga cateva sute de lei, ca nea Ion al nostru? Nu stiu, doar intreb …

Legat de asta, imi vine in minte faza cu ceasul cumparat din Paris. E de marca si are garantie internationala. L-am luat in 2008, cu 40,5euro , pe vremea cand era euro 3,55 lei. In Romania, intr-un hypermarket, era acelasi ceas cam 2 milioane. Si ma gandeam ca singura explicatie ar fi faptul ca din China (da, acolo se fac) vin intai in Occident, si d-acolo la noi. Si pretul ar fi oarecum justificat. La sobe mai greu.

Totusi, cati dintre noi mai folosim sobe? Daca as fi rautacios as intreba cati dintre noi mai stim cum arata?

Va las acum. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Sobe …

  1. Bă, sună puţin ciudat, da’ să moară melcu’ de nu am sobă acasă. Şi stau la bloc, mă. Şi e şi mai ciudat asta, mai ales că e sobă pe gaze. Ciudat, bă. În secolu’ ăsta… Aşa cevaa!?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !