Snowpiercer cu Vlad Ivanov

Printre marile beneficii ale prezentei la un festival de film se numara si proiectiile speciale. Unele filme sunt exclusiv de festival, nu le vei putea vedea in alta parte. Teoretic, Snowpiercer NU ar fi trebuit sa faca parte din aceasta categorie. Si totusi …

Sa va zic intai de film. Este vorba de un film apocaliptic, nisa aceasta avand un public din ce in ce mai numeros. Singurii supravietuitori ai unei schimbari climatice bruste (viscol si frig extrem) sunt pasagerii unui tren imens. Acesta avea un traseu circular si putea sa ajunga in orice colt de pe glob. Fusese proiectat de Wilford, seful trenului, ajuns, datorita conjuncturii, un fel de sef al lumii.

Oamenii erau asezati, matematic, in vagoane in functie de rangul social. Ne este prezentat, fireste, ultimul vagon, cei mai oropsiti, umiliti constant de gardieni (erau pusi sa stea in genunchi, sa se umileasca pentru fiecare baton de mancare pe care-l primeau). Acestia starnesc o revolta, revolta prin care urmareau rasturnarea actualei conduceri a trenului. Rezultatul revolutiei este total neprevazut.

Ce vedem, de fapt, in acest film?
– Vedem o alta perspectiva asupra revolutiei. Revolutia disturba, practic, un sistem in aparenta prost si nedrept, insa stabil. Nu vreau sa fac spoiler, insa trebuie sa spun ca m-am bucurat enorm cand am vazut rezultatul final.
– Trenul era impartit exact precum societatea. Cei din ultimul vagon, unde izbucnise revolta, erau cei mai umiliti. pentru a ajunge la conducatori au trebuit sa treaca prin TOATE celelalte vagoane.
– Conducatorii revoltei sunt niste naivi, manati de bune intentii. Conducatorii reali sunt niste oameni surprinzator de realisti, cinici, care insa nu iau intotdeauna decizii rele. Sau nu atat de rele…
– Vedem un film foarte bine realizat. Un film apocaliptic din care putem invata multe. Si, in primul rand, un film extrem de imprevizibil.

Din pacate, Snowpiercer nu va fi disponibil in cinematografele patriei. Nici macar prezenta unui actor roman nu a convins distribuitorii sa distribuie acest film. Din punctul meu de vedere, o mare eroare: filmul este bun, avand, pe deasupra, si un potential comercial foarte mare. Sper totusi sa se razgandeasca.

Snowpiercer a fost vazut la Dakino 2013, care s-a si incheiat. Ma bucur ca am putut vedea acest film si recomand cititorilor mei din strainatate sa mearga sa-l vada. Salutari CINEFILE tuturor!

ps: Inca 2 chestii interesante la Snowepiercer: Semnul W de la Wilford seamana al dracului de mult cu W-ul de la WordPress. Oare de ce? In plus, Mason, un fel de adjuncta a marelui sef Wilford, seamana izbitor cu Effie din Hunger Games. Imi pare un fel de caricaturizare a lui Effie. Cele 2 „asemanari” sunt oare coincidente? ­čÖé

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !