Slatina

Dupa cum stiti, eu sunt nascut la Slatina. Pentru ca ma mandresc atat de mult cu orasul meu am avut grija ca toata lumea care a interactionat cat de cat cu mine sa afle acest lucru. Sunt nascut la Slatina si crescut si educat in Pantelimon. In Slatina mi-am facut copilaria (cei 7 ani d-acasa, care au fost la mine chiar acasa) si apoi multe vacante. E un oras de unde am o tona de amintiri.

Daca ar fi sa ma intrebati ce este de vizitat in Slatina nu v-as putea spune cu exactitate. Scoala unde au invatat fotbal Claudiu Niculescu, Ionut Lutu ori Ionel Danciulescu este unul din punctele de atractie. Sau, mai nou, Scoala de fotbal a lui Razvan Rat, impunatoare si moderna. Mai este Muzeul de Istorie, unde un unchi d-al meu a avut o contributie importanta. As mai aminti de celebra inghetata turceasca, despre care au scris multe ziare de-a lungul timpului. Ma rog, ei de fapt sunt albanezi, dar tot orasul ii stie drept „turci”. Tot la obiective turistice mai sunt Manastirea Clocociov (ctitorita de Mihai Viteazu), catedrala mare, Biserica Troitei si Manastirea Streharet.

Mai am rude acolo, merg de fiecare data cu drag. Motivul principal este fireste nostalgia: doresc sa-mi reamintesc (si sa nu uit) locurile mele dragi, locurile unde m-am nascut si am copilarit (ca tot vine 1 iunie). Nu e nimic grav in a nu-ti renega trecutul. Dimpotriva.

Altfel, Slatina este un oras foarte ingrijit. Ma rog, fata de Bucuresti toate orasele mici imi par acum ingrijite. Poate pentru ca un oras mic e mult mai usor de ingrijit si de intretinut. Nu-mi dau seama cum este Slatina in comparatie cu alte orase de nivelul sau. Ma rog, de dimensiunile sale (vorbim strict in functie de dimensiunile sale cantitative).

Cateva chestii legate de oras (pe scurt):

1. Orasul e impartit in 2: partea de sus, cea noua si acum cea mai immportanta, si partea de jos (orasul e pe un deal), unde aparuse initial orasul. Jos sunt primaria si stadionul (echipa e in B acum), iar sus se afla prefectura si Consiliul Judetean (o cladire noua si frumoasa, construita relativ recent).

2. Este considerat un oras destul de poluat din cauza Alro si a altor fabrici destul de „toxice”. Nu stiu tehnic care-s indicatorii, dar oamenii asta sustin.

3. Multi il stiu din trecere. Sunt atatia oameni care au trecut prin Slatina fara sa se opreasca niciodata acolo. E in drumul Craiova-Bucuresti, unul foarte circulat, deci sigur daca ati calatorit nitel prin tarisoara asta ati trecut prin Slatina.

4. Slatina a dat insa o gramada de oameni valorosi. De fotbalisti am zis, dar sa va zic si de oameni nitel mai culti: Ion Minulescu, Nicolae Titulescu, Eugen Ionescu, Dumitru Caracostea si Felicia Filip (soprana, ea fiind singura in viata dintre cei enumerati).

Daca iti doresti sa vizitezi ceva in acest oras ai ce vizita. Sigur nu te vei plictisi, desi nimic spectaculos nu vei gasi.

Inchei cu un ultim amendament: chiar langa apartamentul unde stau eu (al bunicului meu de fapt), din cartierul Progresul (denumire comunista ce-i drept) se afla frumosul Hotel Bulevard Prestige.

(sursa imagine: Booking Expert)

Am fost mai demult (cand eram mic) in cateva camere din acest hotel (in trecere) si p-atunci mi se pareau ceva super-luxos. E adevarat, am fost ulterior in hoteluri mult mai bune (si clasificate mai bine), dar cred ca cel din Slatina a fost printre primele hoteluri in care am intrat. Deh, amintirile astea. Nu stiu ce alte hoteluri mai sunt prin Slatina si cate sunt functionale (mai era unul, Hotel Parc, pe langa Spital, in ala insa n-am intrat niciodata), insa de acest hotel stiu pentru ca este fix langa locuinta mea. Si are si un restaurant destul de frumos unde sunt sanse sa-mi fac nunta (cand va fi sa fie aceasta).

Salutari OLTENESTI tuturor si va astept pe toti cu drag in Slatina mea natala 🙂

3 thoughts on “Slatina

  1. Mai sunt si acum turcii/albanezii cu inghetata? Cred ca deja ar putea sa-i treaca in cartea de istorie 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !