Sfaturi pentru sanatate
Sunt anumite lucruri care auzite intr-o anumita perioada te marcheaza. Cand auzi la 10 ani o discutie despre bolile batranetii ignori. Nu te intereseaza.
Cand, insa, auzi o idee despre cancer in perioada in care o ruda este bolnava de cancer, ideea aceea te marcheaza. Ea va reveni in minte cu fiecare caz de cancer, cu fiecare problema medicala.
Ideea care m-a marcat pe mine este urmatoarea: unii sustin ca principala cauza a cancerului este STRESUL. Daca fumezi, cancerul se va localiza la plamani, daca mananci prostii, se va localiza la stomac ori la intestin/colon, daca stai prea mult la soare, se va localiza pe piele. Se spune ca-s foarte multi care au pielea sensibila, alba, care se ard, insa majoritatea nu fac cancer. Cancerul il fac doar unii, cei stresati, iar el se localizeaza acolo pentru ca acolo este o sensibilitate. Daca s-ar fi ferit de soare, s-ar fi localizat in alta parte.
https://www.youtube.com/watch?v=hX49Q1A8_PE
Cand spui asta unui medic, zambeste. Iti spune ca e adevarat si nu prea. Si-ti mai spune ca nu doar cancerul este cauzat de stres, multe alte boli avand aceasta cauza. De exemplu bolile cardio-vasculare, alea pentru care vinovate, dupa unii, sunt alimentele grase si dulciurile.
De atunci, desi eram mic, mi-am propus sa fiu calm. Daca fac ceva, sa fac cu calm, sa nu ma enervez, chiar si atunci cand ma enervez sa fac cumva sa ma descarc. In fond, d-aia am bloguri, sa ma descarc, nu? :))
Ca o mica paranteza, deloc off-topic, cred ca stiti faptul ca silueta mea nu este perfecta. Multi ar spune ca de la o posta se vede ca nu-s sanatos. Nu pot nega complet, dar din multe puncte de vedere sunt mai sanatos decat multi altii. Nu pot eu sa alerg, insa la mers pe jos, la pas normal, stau mai bine decat altii aparent mai sportivi decat mine, iar la urcatul scarilor am avut surpriza sa constat ca stau mai bine decat alti amici (fumatori, ce-i drept). Cumva, organismul meu s-a obisnuit cu greutatea pe care trebuie s-o indure si nu se mai plange atat de mult.
De ce nu slabesc? Pai din cauza unei experiente neplacute avute de o colega, in scoala generala. Ea era un pic plinuta (evit sa spun grasa, chiar NU era) si la un moment dat s-a decis sa slabeasca. Brusc. Prin infometare, bineinteles. Urmarea: si-a dat tot organismul peste cap si s-a imbolnavit. A ratat balul de absolvire a scolii, pentru ea, pe moment, a fost un soc. Si-a revenit, dar pe mine m-a speriat ideea si de fiecare data imi amintesc chestia asta cand vreau sa slabesc. Fix d-aia nu o fac. Iar daca ma pui pe mine sa explic care era problema acelei colege, tot la stres ajung. Problema ei este ca era STRESATA de faptul ca era prea plinuta. Nu faptul, in sine, ca a slabit, ci stresul. Asa VREAU eu sa cred. Paranteza inchisa.
Mai dau un exemplu aici: cunosc pe cineva, foarte atent cu ce manca. Ore fixe de masa (maniac cu asa ceva), om cu bani, nu manca orice. A murit de cancer. La stomac. Omul foarte stresat, prima nevasta i-a murit, avea un copil nascut cu handicap, care toata viata a fost o leguma, a mai avut vreo 3 casatorii, ultima l-a consumat. Cancerul, exact cum aflasem initial, s-a dus la stomac. Altfel, un stomac care primea doar mancaruri alese.
Nu vreau sa va sperii, dimpotriva, trebuie sa fiti calmi. Din acest motiv, va dau fix 10 sfaturi, de viata, de nutritie, de ce vreti voi. Sa le luam pe rand:
1. E o expresie misto: micul dejun e al tau, pranzul da-l unui prieten, cina da-o unui dusman. Are un sambure de adevar. Ideea e simpla: baga cat poti la micul dejun, sa stai in picioare toata ziua. La pranz nu te zgarci cu mancatul, baga 3 feluri, putin din fiecare, dar sa fie 3, nu evita desertul, are rolul sau, iar la cina un fruct. Bine, daca esti ca mine, nu rezisti c-un fruct. Dar na… E bine sa stii toate astea. Iar cina sa fie cu 3 ore inainte de somn. Serios, eu NU POT sa mananc si sa ma culc. La mine, insa, culcatul e la 2 noaptea, asa ca mananc la 11. Nu e bine, dar e cat cat de cat acceptabil.
2. Unii zic ca e bine sa ai mese la ore fixe. E corect, daca ai program regulat, e foarte usor sa ai asa ceva. Doar ca, vedeti voi, pranzul e problematic pentru multi. Imi zicea o amica doctora o chestie interesanta: bai, decat sa iei pranzul la ora 1 doar pentru ca 1 e ora de masa, dar sa mananci pe fuga, stresat ca ai ceva de terminat, cu ochii pe ceas si cu gandul in alta parte, mai bine termini ce ai de terminat si mananci la 3. Ideea nu e neaparat CAND mananci, nici macar CE mananci, ci sa nu te gandesti la altceva cand mananci. Nu citi la masa, nu mergi la masa cu colegi de munca. Sau daca mergi, discutati despre altceva. Despre fotbal, vreme, politica, prieteni, prietene, familii. Foarte important.
3. Dupa masa fa o plimbare. Serios: pe vremuri, cand eram mic, fusesem educat (gresit) ca dupa masa trebuie sa dorm. Simteam (si simt si acum) ca mancarea se digera greu, am un somn greu. Cel mai bine e sa merg un pic. Nu sa alerg, nu sa fac efort. Sa merg. Zece minute, nu mai mult (altii zic jumatate de ora, cum o fi). Din acest motiv, daca ai pauza de masa de 1 ora, mananca in 20 de minute si mergi la o scurta plimbare. Chiar si una prin mall, daca ai mall prin apropiere. Ma rog, daca te tine buzunarul :))
4. Mergi RELAXAT pe jos. Eu merg pe jos seara. Ma intorc acasa si, de obicei, de la metrou pana acasa merg pe jos. Nu am stres ca trebuie sa ajung la o ora anume, nu ma agit, uneori stau cu castile-n urechi, deci sunt neinteresat de cei din jurul meu. Vreau doar sa ma relaxez. Ceea ce va recomand si voua.
5. Nu pleca de acasa nemancat. Asa am fost educat eu de ai mei, si parinti, si bunici. Dimineata mananc fix inainte sa plec. Sa stau acasa nemancat e relativ ok. Ma trezesc, sa zicem, la 10 si mananc la 11. E ok. Dar daca la 10 trebuie sa plec, nu plec nemancat. E nasol. Ma roade stomacul. Ma gandesc doar la asta. Nu pot. Chiar daca nu-i ora ta de mancat, e bine sa mananci. Macar un pic. Sa nu pici din picioare.
6. Mananca ce-ti place. Micile placeri, fie ele si culinare, fac bine. A exclude un aliment complet este contraproductiv, indiferent ca vorbim de dulciuri, de pizza, de shaorma ori de cine stie ce altceva. Nu neg, poate sa-ti placa salata, deci mananc-o, dar e absurd pe termen lung sa poftesti la ceva si sa eviti acel aliment. E contraproductiv.
7. Mananca diversificat. Un amic imi povestea despre o ruda care, la orice restaurant din lumea asta, comanda snitel cu cartofi prajiti. Iti place mancarea X, dar incearca ceva nou. Nu-ti place pestele? Nu manca peste, dar poate gasesti ceva bun cu vita, cu pui, cu rata. Habar n-am, poate ceva curcan. Incearca lucruri exotice. Incearca specialitatea casei. Incearca ceva nou. Placerea vine si din a DESCOPERI ceva nou, nu doar din a consuma ceva ce stii ca-ti va placea.
8. Nu baga in seama stereotipurile stupide. De exemplu, cand zic prietenilor ca dimineata beau lapte, unii rad de mine. Sunt copil, beau laptic, trebuie sa cresc. Aiurea: laptele e foarte sanatos. La fel cu femeile care evita sa manance banane pentru ca rade lumea de ele. Ori de barbati care nu beau o ciocolata calda (aia e pentru femei, tu esti barbat, bei cafea tare). Acum, ca beau lapte simplu, lapte cu cereale, lapte cu cacao, lapte cu ciocolata calda, lapte cu cafea (mai rar), lapte cu biscuiti, lapte dulce, lapte prins…. Nu conteaza. Lapte sa fie. Iar daca vorbim de cereale, le prefer oricand pe cele nesanatoase, glazurate, cu arome, in dauna ovazului sau a altor fineturi sanatoase. Nu, nu sunt cal sa mananc ovaz.
9. Incearca propriile amestecuri. Un amic imi povestea cum manca el la tara paine cu untura, usturoi si dulceata. Mai stiu de oameni care mananca lapte la masa de pranz. Unii pun lapte peste varza. Stiu persoane care mananca branza la orice masa.
Nu-ti fie rusine: mananca cum iti place, ce iti place, cand iti place. Ah, da: si, desi cica nu-i sanatoasa, la orice masa merge o Cola. Mai putin seara, ca nu mai dormi. Desi daca esti obisnuit, merge si atunci.
10. Desi multi medici romani vor evita sa-ti spuna asta, exista chestii sanatoase care fac bine. Am dat mai sus exemplul banalei bauturi numita Cola. In Franta unei rude i-a fost recomandata Cola la diaree (nu pentru ea, ci pentru copilul de 5 ani). In SUA se recomanda la mesele imbelsugate. Cica ar mai arde din grasimi si face bine la digestie. Chiar face. Dar n-o sa va zica asta in veci medicii romani. Ei va sperie cu cancerul si cu caloriile multe.
Ar mai fi sfaturi, dar pe restul le reduc la unul singur: cat mai putin stres. V-am zis la inceput cat de daunator este.
In final, fac precizarea importanta: articolul Sfaturi pentru sanatate este scris pentru sponsorul Sano Vita in cadrul competitiei Super-Blog 2016. Ei nu vand Cola, insa vand tot felul de chestii misto, cu cerealele care mi-au facut cu ochiul in frunte. Si va mai zic ceva: acum nu mult timp am pus niste cereale (fix de la Sano Vita) intr-un pahar de Cola. Combinatia este de vis. V-o recomand (nu mai aveam lapte dimineata si trebuia sa beau ceva #pebune). Si inca ceva: vedeti cui cereti Sfaturi pentru sanatate. Unii ar putea sa fie atat de increzuti incat sa va faca sa va simtit atat de prost de mai rau va veti face ascultandu-i. Salutari SANATOASE tuturor!
Stresul devine, incet dar sigur, cea mai puternica „boala” care afecteaza umanitatea, asta e clar! 🙁