Sfaturi medicale … de la toata lumea!

O precizare din start pe care o consider eu binevenita: nu am studii medicale. Din acest motiv articolul de fata trebuie tratat ca atare. Voi spune ce observ in jur, cum se comporta apropiatii mei si cum ma comport eu. Ca e bine, ca e rau, asta ramane de vazut. Ca sociolog oricum mi s-a spus de mai multe ori in facultate ca n-ar trebui sa spun daca e bine sau e rau… cica ar trebui doar sa constat.

Asadar, la cine apeleaza romanii cand au nevoie de un sfat sanatate – sfaturi medicale in generale? Pai:

1. In primul rand la prieteni. Se merge foarte mult pe increderea pe care o ai in om. Nu conteaza studiile, conteaza ca ala sa fie om bun. Pe romaneste: doctorii sunt niste nenorociti, insa nea cutare sau cutarita sunt oameni buni, de treaba, dau sfaturi din suflet. Pe ei trebuie sa-i ascultam. Musai.
Uneori urmam acelasi tratament pe care l-a urmat X. Ca avem sau nu aceeasi boala nu prea conteaza. Noua ni se pare ca da.

2. La medici pe care deja ii cunosti. Ca-s prieteni de familie, ca sunt medici la care ai ajuns prin intermediul cuiva, nu conteaza. Ideea este ca sunt deja verificati. Uneori e de bine, alteori e de rau si supraestimezi un medic. De exemplu, daca esti prieten cu un stomatolog tinzi sa-l intrebi pe acesta ce trebuie sa iei daca te doare inima ori stomacul.

Daca refuza sa-ti spuna o face pentru ca e un nenorocit, daca iti spune s-ar putea ca sfatul lui sa nu fie atat de competent. E adevarat, stie mai multe decat vecina de la 4, dar nu stie cat un medic de specialitatea respectiva.

3. La farmacisti. E, aici imi recunosc si eu slabiciunea, insa totul cu o limita. Ca sa ma dau exemplu pe mine, eu rar merg la doctor cand sunt racit. Prefer sa merg la farmacie, sa iau un propolis, un Coldrex si un nurofen si sa astept sa-mi treaca. In majoritatea cazurilor asa se intampla.

Am mai apelat la farmecie atunci cand: am avut niste iritatii pe piele, am avut ochiul iritate (cica inceput de conjunctivita), am avut picioarele umflate de la soare (plus arsurile de rigoare).
NU as apela in veci la farmacist daca as avea probleme cu inima, ficatul ori stomacul. Mi se pare absurd si ilogic.

Per total, la romani observ tendinta de a te duce la un doctor cunoscut. Te duci la o operatie aparent simpla, sa zicem cea de cataracta (De schimbare de cristalin). Tendinta este de a te duce la doctorul X prin intermediul cuiva. M-a trimis cutare la dumneavoastra. Rezultatul? S-ar putea sa dai bani mai putini (Sau deloc) acelui doctor, insa acest lucru nu se intampla de fiecare data, uneori dai aceeasi suma de bani. Rezultatul de fapt este doar ca tu te simti mai bine stiind ca esti al cuiva. Se spunea ca la olteni e accentuata faza cu „al cui esti”, insa de fapt chestia ar fi pur romaneasca.

Ca e prieten, ca e medic, ca e farmacist, important este sa fie in cercul tau de cunostinte. Daca nu este incerci sa-l introduci. Cumva.

Salutari SANATOASE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !