Sergiu Nicolaescu

Anunt cu profund regret moartea regizorului si actorului Sergiu Nicolaescu. Un om ale carui filme le-am apreciat cu totii, un om care si-a dedicat 40 de ani filmului si care va ramane in memoria noastra atat prin filmele regizate, cat si prin figura sa din filmele in care a jucat.

Tocmai ce urma sa revad ULTIMUL CORUPT DIN ROMANIA. Si ma bucurasem atat de mult ca facusem rost de el… Fara sa stiu ca e ULTIMUL film din cariera sa (stiu ca promisese ca-si va incheia cariera cinematografica cu un film despre ELODIA; de asemenea, pregatea un film, Candele de Zapada, cu scenariul scris de Corneliu Vadim Tudor). Poate asa a fost sa fie: ultimul film pentru Jean Constantin a fost Poker 1, iar ULTIMUL film pentru Sergiu Nicolaescu a fost continuarea, ULTIMUL corupt din Romania.

Trebuie sa zic acum cate ceva si despre cei care au „relatat” moartea sa pe facebook. Sa ii luam pe rand:
1. Cei care fac misto de moartea sa. Ok, poti fi revista de umor, inteleg asta. Dar chiar sa faci misto si de moartea unui om?
2. Cei care anunta sec moartea sa, privind-o ca pe o stire oarecare. Poti sa-i treci usor cu vederea daca n-ar fi insistenti. Extrem de insistenti.
3. Cei care REGRETA PROFUND disparitia sa, dar care pana nu demult il criticau si-l injurau de mama focului. Ba ca e inginer (si deci nu poate face filme), ba ca a fost comunist, ba ca a fost politician si era de alta parte a baricadei, ba ca ultimele 2 filme ale sale au fost vulgare… Numai defecte, nicio calitate. Iar acum „Dumnezeu sa-l odihneasca”, „filmele sale vor ramane in memoria intregii tari” etc. Pai parca erau filme proaste. Acum brusc devenira filme bune?

Eu l-am apreciat dintotdeauna,ca de altfel si filmele romanesti per ansamblu. Consider ca multe filme nu puteau fi facute de altcineva (cele istorice, cu mii si mii de soldati, trebuiau facute de un inginer, asta e clar). De asemenea, indiferent de defecte ori calitati, moartea unui om trebuie respectata. Daca nu l-ai respectat cat timp a trait (adica sa se bucure de apreciere cat a trait) eu zic ca e cazul sa te abtii de la a face comentarii dupa moartea lui. Asa e decent si de bun simt. De glumele pe seama mortii cuiva nu mai zic. Trebuie sa iti lipseasca mult suflet si aproape complet inteligenta pentru a face astfel de glume.

Eu zic sa-l respectam pe marele om de film Sergiu Nicolaescu, insa sa fim in acelasi timp decenti. Odihneasca-se in pace.

7 thoughts on “Sergiu Nicolaescu

  1. Sunt superficiali cei care fac glume pe tema asta. Am vazut doar câteva filme ale lui, nu eram fan, dar simt moartea Maestrului ca pe o pierdere spirituală. Dumnezeu să îl aibă în pază!

  2. Sergiu Nicolaescu nu e atacat nici pentru filmele marunte, nici pentru dubioasele relatii see you Puterea de dinainte, din Revolutie si de dupa, ci pentru epopeea nationala cinematografica. A zice, cum sugereaza CTP, ca Joan of Arc (cu Ingrid Bergman) e mai misto decât Dacii sau Mihai Viteazul tine de aceeasi retorica de tip securist ca a sustine ca Paul Goma n-are talent!

  3. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar noi oamenii ar trebui să învăţăm să reacţionăm potrivit cu situaţia şi să nu ne grăbim a arunca cu noroi în oricine, a nu râde de necazul sau de pierderea unui om, să ne vedem paiul din ochiul propriu înainte de-a săpa adânc după orice urmă a lui din ochii altora. Mi-au plăcut filmele lui Sergiu Nicolaescu. Au fost făcute într-o vreme când politicul interfera în toate sferele activităţii şi le putea face cu accente politice sau deloc. A fost un bun regizor, iar cascadele din filmele lui au fost ulterior preluate în filme de la Hollywood. Nu zic că a fost un om fără pată, dar care dintre noi este. Ar fi de dorit să avem parte de o viaţa extraordinară, aşa cum a avut-o el, de recunoaşterea internaţională şi apreciere. Să spui că din 55 de filme nici unul n-a fost bun, să negi evidenţa este destul de dureros. Faptele vorbesc, iar faptele spun că filmele lui sunt printre puţinele pe care românii le urmăresc şi acum, când pot alege să schimbe canalele de televiziune sau să privească filme pe internet. Mulţumesc că ai scris acest post. A ieşit un articol foarte bun. Eu am ezitat să o fac. Parcă este mai uşor pentru mine să vorbesc despre comemorarea unei personalităţi la a 50-100-150 de la întâmplare, mi se pare mai puţin dureros.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !