Serena
Introducere Serena
Eu plec la drum cu anumite asteptari legate de film. La acest film asteptarile erau impartite: credeam ca voi vedea o siropeala ieftina, care va dori sa stoarca mii de lacrimi, ca o voi vedea pe Jennifer Lawrence, Katniss, jucand un rol siropos, si ca voi pleca dezamagit de la film. Totusi, ceva imi spunea ca sunt sanse sa-mi placa Serena. Iar niste asteptari reduse pot avea efect miraculos: poti savura filmul in liniste, fara riscul de a fi dezamagit.
Rezumat Serena
In timpul Marii Depresiuni, George Pemberton se instaleaza impreuna cu noua sa sotie, Serena, in Carolina de Nord, punand umarul impreuna la dezvoltarea unei fabrici de prelucrare a lemnului. Pe langa problemele economice, apar si probleme sociale (conditiile de lucru erau extrem de periculoase), dar si probleme conjugale. Atunci cand Serena afla ca nu mai poate avea copii devine extrem de razbunatoare. Iar principala sa tinta devine Rachel (interpretata de Ana Ularu), cu care George avea un copil.
Puncte de interes
- Jennifer Lawrence. In acest film da o alta insemnatate sintagmei GIRL ON FIRE. In romaneste traducerea aproximativa ar fi Fata cu parul de foc.
- Ana Ularu. Are un rol scurt, insa extrem de important. Personajul ei este extrem de relevant in actiunea filmului.
- Filmul este o ecranizare a unui roman omonim. Cine a citit cartea va privi din cu totul alta perspectiva filmul.
- Bradley Cooper. Actor nominal la Oscar anul trecut pentru rolul secundar din American Hustle.
- Regizoarea Susanne Bier. Nu demult (in 2011) a primit Oscarul pentru cel mai bun film strain pentru In a better world.
- Un mod original de sinucidere. Nu zic mai multe, dar eu zic sa fiti atenti.
- Fiti atenti la costume si la machiaje, vedeti in ce masura va introduc in atmosfera de epoca.
Puncte tari ale filmului Serena
- Jennifer Lawrence joaca extrem de bine. Reuseste sa se transforme pe parcursul filmului, fiind, pe durata filmului, buna, iubitoare, impunatoare, decisa, puternica, hotarata, inteleapta, razbunatoare, cu sange rece, vicleana. Are un rol extrem de greu, pe care-l duce la capat cu brio.
- O atmosfera de epoca destul de bine redata. Nu excelent redata, insa as zice acceptabil.
- Ana Ularu joaca extrem de misto. Nu apare foarte mult in film (adunate rezulta un pic peste 5 minute), dar are un rol cu care iese in evidenta. Cineva imi soptea ca daca ar fi americanca ar putea castiga Oscarul pentru cel mai bun rol secundar. Nu stiu, nu bag mana-n foc, dar e printre cele mai bune roluri secundare vazute anul acesta.
Puncte slabe ale filmului Serena:
- In multe momente actiunea nu parea legata. Nu-mi dau seama daca povestea (actiunea cartii, fiind ecranizare) are o problema sau asa a fost ea ecranizata. Cert este ca uneori era senzatia ca momentul este lungit inutil, iar peste altele se trecea foarte repede.
- Multe fracturi logice evidente. De exemplu, George avea mari secrete atat cu privire la afacerile sale, cat si legate de viata personala. Atat de mari erau secretele incat ii da cheia seifului unui angajat (om de incredere, ce-i drept, dar parca prea usor i-a dat cheia), iar cele legate de viata personala erau incuiate intr-un sertar a carui cheie se gasea in acelasi birou, intr-un alt lacas. Foarte importante secrete si extrem de bine pazite. Si nu, nu erau singurele fracturi logice.
- Durata totala a filmului, de aproape 2 ore, nejustificabila in raport cu actiunea petrecuta. Aveai senzatia ca acest film se putea termina lejer in 90 de minute. Fotbalistic vorbind, ne intrebam de ce a fost nevoie de prelungiri?
- Senzatia generala, de inutilitate: te uiti la acest film si ajungi la concluzia ca nu prea ai invatat nimic din el. Se intampla atatea lucruri, unele spuse frumos, altele mai putin frumos, dar la final constati ca totul a fost cam degeaba. Nici macar sentimente puternice, de frica, de iubire, de ura. Totul pare inutil in acest film.
- Aerul usor feminist care razbate din film. Regizorul este femeie, poate fi inteles, dar din punctul meu de vedere nu trebuie nicidecum incurajata. Nu este un feminism evident si enervant, insa un usor miros feminist razbate din film.
Opinie personala despre filmul Serena:
As putea traduce filmul Serena printr-o singura fraza: o inutilitate extrem de bine jucata; o poveste goala extrem de bine spusa. Merita vazut pentru actori, dar si pentru atmosfera de epoca. Dureaza un pic cam mult, iar gandirea este total nerecomandata, fracturile logice invindu-se la tot pasul. Nu-mi dau seama daca aceasta goliciune extrem de bine spusa va aduce sau nu spectatorii in sala de cinema. Actorii vand bilete, afisul arata extrem de bine, deci pronosticul ar putea fi ca da. Ramane sa ma infirme sau sa ma confirme cifrele.
Filmul Serena intra de vineri, 24 octombrie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de RoImage 2000. Salutari CINEFILE tuturor!
ps: Articolul despre Serena este al doilea scris pe aceasta structura. Primul a fost despre filmul Cuscrii. Din 29 noiembrie 2014 articolele cinefile vor avea casa noua: Cinemil.RO. Despre CINEMIL gasiti AICI toate detaliile!
4 thoughts on “Serena”