Scurtmetraje romanesti DE TOP
Acum vreo 2 saptamani spusesem, jumatate in gluma: Romanii stiu sa faca scurtmetraje bune, pacat ca le lungesc. Replica a venit dupa vizionarea filmului Plansa. Desi, repet, era o ironie la adresa acelui film, ea contine un sambure de adevar.
Asadar, am vazut o selectie buna de scurtmetraje la Dakino. Am vazut, apoi, o selectie si mai buna de scurtmetraje la TIFF (in frunte cu Sa mori de dragoste ranita, regizat de Iulia Rugina). Aceasta selectie, de altfel, va intra si in cinematografe, intr-un omnibus numit Scurt pe 4 (ce se va lansa fix cu o zi inainte de ziua mea, adica pe 28 noiembrie).
Am fost apoi la Dracula. Acolo au fost 2 selectii de scurtmetraje: unele romanesti, unele internationale. Personal, cele romanesti mi-au placut mai mult. Mi s-au parut mai vii, poate mai comerciale, dar mai digerabile oricum.
Acum a venit randul scurtmetrajelor animate, de la Animest. SUPERBE! Realmente SUPERBE!
Legat de asta, multa lume imi tot sopteste: vezi ca romanii au scurtmetraje foarte bune. Dau un exemplu din trecut: Captivi de Craciun, al Iuliei Rugina. Dureaza un pic mai mult (unii zic c-ar fi mediumetraj, ma rog), ideea este ca filmul mi-a placut enorm:
Acum, trebuie sa existe o explicatie pentru care scurtmetrajele is bune, iar lungmetrajele lasa de dorit (in multe cazuri). Eu as da 4 explicatii, dar ele sunt, cu siguranta, mai multe:
1. Multi regizori lucreaza in publicitate. Nimic de condamnat, isi castiga in mod cinstit o paine. Problema sta, insa, in faptul ca ei ajung sa gandeasca totul in acel interval scurt. Daca ai facut toata viata filmulete de 1-2 minute, cum poti apoi trece la un ditamai filmul de 90 de minute? Obisnuinta …
2. La facultatile de actorie licenta consta, in 99% dintre cazuri, in scurtmetraje. Nu face nimeni un lungmetraj pentru licenta. Drept urmare, facultatile ii invata pe regizori sa faca scurtmetraje. Si le ies. Bune sau nu, dar le ies.
3. Finantarea avantajeaza, paradoxal, scurtmetrajele. In nicio tara din lume nu se investeste masiv in ele. Practic, diferentele de buget nu se vad. Din acest motiv romanii concureaza cu succes scurtmetrajele occidentale. Iar la animatii primeaza talentul, unde romanii sunt in top.
4. In multe lungmetraje te plictisesti. Sunt multe momente moarte, multe scene care pot fi, pur si simplu, taiate. Fix de astea scapam in scurtmetraje. Si fix din acest motiv scurtmetrajele PAR mai bune.
Multe lungmetraje imi par a fi fost gandite initial ca scurtmetraje. Altele au fost intai scurte, urmand a fi fost „lungite” ulterior. Domestic a pornit de la un scurtmetraj, iar mai nou Kazimir, castigatorul de la Dracula, urmeaza a fi facut lungmetraj.
Avem scurtmetraje romanesti de top, este un adevar. Avem si lungmetraje bune, insa acestea au inca multe defecte. Sunt totusi sanse pentru un viitor mai bun. Acum abia astept Next-ul, festival dedicat scurtmetrajelor. Cu siguranta voi merge sa vad alte scurtmetraje romanesti de top. Iar pe cele de la Animest le recomand cu caldura. Daca le gasiti pe undeva, zic sa nu le ratati. Salutari CINEFILE tuturor!