Bloggerii au descoperit notiunea de SCRISOARE DESCHISA
Nu am facut o facultate cu profil jurnalistic (din fericire as zice), asa ca nu voi putea da o definitie corecta notiunii de scrisoare deschisa. Puteti gasi niste definitii generale prin Wikipedia ori alte site-uri de genul. Nu am inteles, totusi, CAND ar trebui folosit acest instrument.
Ce stiu eu, insa, este ca bloggerii PARCA au descoperit de curand aceasta notiune. Adriana Sandru a deschis balul, cu celebra ei scrisoare deschisa adresata Mihaelei Radulescu. Imediat dupa, in aceeasi seara, o alta bloggerita, Raluca Cojocaru, posta tot o scrisoare deschisa, destinatarul fiind, de aceasta data, Andra.
Viralitatea celor 2 postari a dat, in acelasi timp, curaj si idei bloggerilor. Aceeasi Adriana Sandru revine cu o noua scrisoare adresata Mihaelei, iar un alt blog, de care n-am auzit pana acum, AndreaNum.wordpress.com, ii adreseaza Mihaelei o alta scrisoare deschisa. Ce-i drept, trendul a fost anticipat in 2014, fie din motive de campanie electorala (explodasera scrisorile deschise adresate fie lui Iohannis, fie lui Ponta), fie din alte motive (aici un exemplu).
Ce nu inteleg eu si VA ROG sa ma lamuriti este de ce bloggingul se face, mai nou, prin acest procedeu? Sa zicem ca as vrea s-o critic pe Mihaela Radulescu pentru ACEST ARTICOL (culmea, sunt de acord cu ea, dar nu conteaza asta). De ce as face asta prin intermediul unei scrisori deschise? Nu as putea formula articolul meu spunand, simplu, De ce (nu) sunt de acord cu Mihaela Radulescu?
Eu sunt de moda veche, ma adresez cititorilor mei. Nu fac diferente intre X, cititor de 3 ani, si Y, mare vedeta, pe care imi permit sa-l contrazic. Daca ma intrebati pe mine, prefer oricand un articol precum al lui Eftimie: ironizeaza pe Raduleasca, dar nu i se adreseaza ei in mod direct. Ea este SUBIECTUL articolului, insa auditoriul este CITITORUL.
Nu exclud utilitatea acestui tip de postare. Da, o scrisoare deschisa este utila atunci cand vrei sa atragi atentia asupra unei probleme importante. Totusi, REFUZ sa cred ca bloggingul ar trebui sa se transforme, acum, intr-o insiruire infinita de scrisori deschise. Sa ne imaginam cum ar putea arata cateva articole:
1. Scrisoare deschisa adresata fostului presedinte Traian Basescu. Cum poti sa-l faci praf mai bine si mai bine pe fostul presedinte decat adresandu-i o scrisoare deschisa? Oricat de bine ai scrie pe subiect, parca tot mai bine sa te adresezi direct fostului presedinte, nu?
2. Scrisoare deschisa adresata TVR-ului, revoltandu-ne pe netransmiterea EURO 2016 la Televiziunea publica.
3. Scrisoare deschisa adresata Simonei Halep, in semn de protest fata de neparticiparea la meciurile echipei Romaniei (nu, nu-s de acord cu asta, nu-s cunoscator in ale tenisului, deci aici nu ma pronunt, exemplul era pur ipotetic).
Nu am nimic cu cei care scriu. Este alegerea lor. Spun doar ca eu NU voi scrie asa ceva decat in cazul exceptionale si ca NU imi place, ca cititor, sa vad din ce in ce mai multe scrisori deschise. Daca Adriana a scris o scrisoare deschisa devenita viral si apoi, pastrandu-si stilul, recidiveaza cu inca una, nu inseamna ca toti trebuie sa o imite. Apropo, sa va vand un pont: domeniul scrisoare-deschisa.ro este inca disponibil (cel fara cratima este luat, desi nu-i folosit). Cine vrea sa aiba parte de virale non-stop eu zic sa-l ia si sa scrie toate articolele sub forma de scrisori deschise 🙂 (daca va avea succes imi e dator cu o bere)
Acum va las pe voi, cititorii mei, sa-mi spuneti parerea despre chestia asta numita scrisoare deschisa. Ajutati-ma, daca stiti: cand se foloseste, care-s avantajele ei, dezavantajele ei si, neaparat, ziceti daca va place sau nu. Iar daca nu va plac postarile tip scrisoare deschisa, faceti in ciuda celor care le practica si dati SHARE acestei postari. Sa dovedim IMPREUNA ca un articol NORMAL poate deveni viral! Salutari DESCHISE tuturor!
ps: Impotriva articolelor tip Scrisoare Deschisa e un articol misto in Catavencii.
Articolul ăsta este o scrisoare deschisă adresată bloggerilor.
Scrisoare deschisa catre Emil Calinescu: Felicitari. Bine punctat aspectul.