Scoala de vara Rasnov 2013

Despre Rasnov in general am scris. Orasul frumos si primitor, atmosfera superba. Acum insa voi scrie despre Scoala de vara Rasnov 2013, si anume despre 3 chestii, dupa cum urmeaza.

Lectori

Aici am stat foarte bine, numai oamenii rai se pot plange. EU in continuare voi face un top 5 al lectorilor, asa cum am simtit eu:

1. Adrian Cioroianu. Mi s-a parut cel mai carismatic lector de la aceasta scoala de vara. Si mai are 2 mari avantaje: e OLTEAN si e NARCISIST. Pentru a II-a chestie chiar il invidiez: mie nu mi-a dat dat TVR-ul bani sa fac film despre MINE!

2. Oana Pelea. A fost cea mai din suflet prezentare pe care am vazut-o vreodata. Si da, e si ea olteanca. Bravo ei.

3. Toader Paleologu. Poate n-a fost cea mai buna prezentare, dar dansul a castigat la capitolul UMANITATE: a stat cu noi la prezentari, am discutat cu dansul. Bila foarte alba. SI inca ceva: discurs deloc politizat.

4. Liviu Tofan. Foarte tare cartea sa despre operatiunea (ratata) de asasinare a lui Paul Goma si Virgil Tanase. SI filmul aferent a fost foarte tare (si ma bucur ca discutiile au avut loc DUPA film si nu inainte).

5. Severin Voinescu. A avut o prezentare foarte tare despre mituri si spre cinstea lui nici el nu a avut un discurs deloc politizat.

Prezentari

La Scoala de vara Rasnov 2013 studentii au avut niste prezentari. Pot spune ca au fost mai interesante decat cele de anul trecut (asta chiar daca una din prezentarile de anul trecut a ajuns articol de revista). A iesit in evidenta anul asta prezentarea despre filmul Zabriskie Point, dezbatere care a avut loc fix dupa vizionarea filmului. La prezentare a fost prezent si T. Paleologu. Foarte tare si felicitari tuturor.

Propuneri

Trebuie sa fiu constructiv, asa ca voi face propuneri de imbunatatire pentru la anul. Partea buna, pe care deja am zis-o in articolul trecut, este ca oamenii au tinut cont de propunerile de anul trecut. Deci ma astept sa tina cont de ele si de aceasta data:

1. Am mai zis-o, dar o scriu si acilea ca sa ramana scrisa: mi-as dori ca Festivalul sa fie mai oficial, cu juriu si premii. Are deja traditie, asa ca ar fi o mare onoare un premiu la acest festival.

2. Au fost prea multe filme pe acelasi subiect: JFK. Ma saturasem de acest subiect. Inteleg ca s-au facut foarte multe filme, dar au fost cam multe. La anul ar trebui mai putine filme pe aceeasi tema.

3. Mi-as dori mai multi lectori din domeniul filmului. Ar trebui sa fie un oarece echilibru intre istorici si critici de film. De exemplu anul acesta doamna Margareta Nistor a fost prezenta vreo 4-5 zile. M-as fi bucurat sa o aud vorbind. In fond e festival de film, nu?

4. Ar putea fi puse mai putine filme, insa sa fie dezbateri dupa fiecare din ele (Sau aproape dupa fiecare). Ar fi fost mult mai interesant.

5. Au prezentat 3 fosti ministri si un fost premier. Din pacate niciun ministru IN FUNCTIE! Mi-as dori sa ne vorbeasca un ministru al culturii sau al educatiei. M-as bucura enorm.

6. Nu ar trebui sa se suprapuna cu Anonimul (sau cu oricare alt festival). Daca se doreste public cinefil ar trebui sa se tina cont de acest aspect.

7. As baga o chestie deja implementata la altele: bloggeri acreditati. As putea da exemplu de bloggeri care ar veni sa scrie, iar unii n-ar veni la tot festivalul, dar chiar si daca ar sta 3 zile tot ar scrie cate ceva. Pe langa cei 14 studenti puteau fi inclusi si 6 bloggeri (20 in total) si nu cred ca se supara nimeni. Cum sa fie alesi si alte alea e de discutat.

O ultima mentiune: eu plec de dimineata si din acest motiv pierd sedinta de feed-back de final. Sper ca unul din colegi sa citeasca acest articol in fata tuturor (chiar daca e prea lung). Poze, melodie si alte alea o sa adaug ulterior, acum sunt prea obosit ca sa fac asa ceva.

Cam atat deci despre Scoala de vara Rasnov 2013. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Scoala de vara Rasnov 2013

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !